icon

Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá

machacs
7. zář 2015

Ahojte. Jmenuji se Štěpán Machač, jsem gynekolog a porodník. Dnes (7.9.2015) jsem tady s vámi, připravený odpovídat na otázky a poradit vám.

Jestli máte jakoukoli otázku o těhotenství, porodu či umělém oplodnění, přidejte prosím nový příspěvek do této diskuze. Klikněte na “+ Přidej příspěvek”, napište svůj dotaz a odešlete. Odpovím vám přímo tady.

Protože je "Chat s oborníkem" na Modrém koníku nový formát, budu online jen dnes mezi 10:30 a 13:00. O to více se budu snažit, abych pomohl každému, kdo se bude ptát. Neváhejte položit otázku, jsem tu s vámi. 🙂

Přeji všem pěkný den,

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
gynekolog, porodník a odborník na léčbu neplodnosti
Reprofit International s.r.o.

Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá
Strana
z7
finezuza
7. zář 2015

Dobrý den,
není to otázka k těhotenství, ale snad mi poradíte. Jsem necelých 5 měsíců po porodu, a chtěla jsem s mým gynekologem řešit antikoncepci. Nic na výběr jsem nedostala, moc se mnou nediskutoval. Pořád kojím. Dostala jsem nějakou (neznám název) antikoncepční injekci, která měla mít účinnost 3 měsíce, což teď vypršelo a řeším, co dál. Velmi často jsem krvácela nebo špinila, během těch 3 měsíců. Můžete mi doporučit něco jiného? Děkuji.

machacs
autor
7. zář 2015

@anomis80
ta je potřeba pro správný vývoj neurální trubice plodu ne pro otěhotnění

machacs
autor
Odpověď byla odstraněná
machacs
autor
7. zář 2015

@daniczek
myslím že bolest v koleni Váš porod neohrozí

marketeckak
Odpověď byla odstraněná
machacs
autor
7. zář 2015

@ambolampa
tady bych doporučil pana Doc. Máru z Prahy, rozhodnutí je velmi těžké, ale těhotenství uplně nevylučuji

machacs
autor
7. zář 2015

@marketeckak
podle mě je riziko nula

michaela324
7. zář 2015

Dobrý den, prosím Vás mám otázečku🙂
Byla jsem u svého gynekologa na celkovém vyšetření po vysazení antikoncepce po 8 letech, jelikož by jsme chtěly s manželem miminko. Doktor mě poslal na hematologii, udělal stěry, vzal krev atd. a všechno vyšlo v pořádku.. Pak mi pro jistotu vzal ještě krev na ...hormony.... nebo na co a vyšly mi taky celkem dobře, až na nějaký nález polycistyckých ovárijí..??... předepsal mi tedy DUPHATSON s kombinací kyseliny listové, kterou beru již 5 let + NOSIFOL....Po vysazení HA, což je teď asi 7 měsíců, jsem totiž měla nepravidelnou menstrurci: někdy po 28 dnech, někdy po 33, 32 atd. a doktor měl podezření, že mi neprobíhá správně ovulace. S ohledem i na to, že se již 6 let léčím se šníženou funkcí štítné žlázy a beru letrox 75.... chtěla jsem se tedy, zeptat, zda máte s pododným případem již zkušennosti, popřípadě co byste mi mohl poradit, zda vůbec můžu otěhotnět.🙂 Děkuji za Vaši odpověď..
🙂 Michaela

machacs
autor
7. zář 2015

@paja1986
myslíte druhého dítěte nebo toho co máte v břichu?

machacs
autor
7. zář 2015

@nalvin
myslím, že spontánní porod to neovlivní, zkrátka v těhotenství jsou infekce močových cest časté, nic vív bych za tím nehledal

machacs
autor
7. zář 2015

@walz79
těhotenský test z krve je pozitivní v období kdy čekáte menzes

machacs
autor
7. zář 2015

@janise
musíte být zdravá a mladá, informace si najděte na internetu třeba www.darkynevajicek.cz

bara_13
7. zář 2015

Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se Vás zeptat. 27.8.2015 jsem měla ovulaci a od 31.8 je mi každý večer špatně - pocity na zvracení, únava, nadýmání, občas mě píchne v podbříku (někdy vlevo někdy vpravo). Myslíte, že by mohlo jít o počátek těhotenství? S přítelem se snažíme asi dva měsíce a byli bychom rádi, kdyby to vyšlo... Test jsem zatím nezkoušela... předem velice děkuji za odpověď. Hezký den

machacs
autor
7. zář 2015

@tulipanka1
jakmile přestanete kojit a budete mít menzes tak se do toho můžeme pustit

mysicka150
7. zář 2015

Dobrý den pane doktore, jsem ve 28+5 tt , předtím mi tvrdlo bříško tak 1krát denně ale ted poslední týden se to zvýšilo a tvrdne mi několikrát denně je to normální? Co dělat? Co hrozí? Děkuji moc

machacs
autor
7. zář 2015

@frenchpa
pokud bude teplota vody do 35-36 stupnu tak nemám nic proti

machacs
autor
7. zář 2015

@misu87
káva ano a kontrola tak za 4 týdny

machacs
autor
7. zář 2015

@janise
podle jednotlivých klinik okolo 10000

machacs
autor
7. zář 2015

@novall
ano byl bych v klidu

machacs
autor
7. zář 2015

@radulka57
podle mne je potřeba zjitit zda ovulujete pokud ano tak progesteron nepotřebujete

tehulka1167
7. zář 2015

@machacs Dobrý den,kolikátý den po ET doporučujete testovat?

machacs
autor
7. zář 2015

@sovicka001
pokud jste v 17 týdnu a je vše v pořádku tak si myslím, že ze steroidů u partnere strach mít nemusíte ( má vliv na spermie a ne na dítě), kojení je Vaše věc, já samozřejmě doporučuji kojit, ale pokud by jste nechtěla musíte to co nejdříve po porodu oznámit

machacs
autor
7. zář 2015

@danulk8
ne neznamená

machacs
autor
7. zář 2015

@missssa
klidně můžete, šance chytit infekci je velmi nízká

andrea2708
7. zář 2015

Dobrý den, dělala jsem si těhotenský test 5x a je pozitivní. Týden předtím jsem byla u gynekoložky a týden předtím v Gennetu, najednou mi vyšlo, že jsem těhotná. Je možné, že to nikdo nepoznal?
Kdy ukáže test těhotenství nejdříve?
Říká se, že těhotenství je nejrizikovější 3 měsíce? Ale slyšela jsem i o 5ti měsících. Nechci to nikomu říct, bojím se, abych to nezakřikla.
Děkuji za odpověď

paja1986
7. zář 2015

@machacs myslím riziko očkování pro dítě v břiše, když jsem nemoci, na které bude mé první dítě očkováno, neměla

damilinka
7. zář 2015

Dobrý den. Jsem po onkologické léčbě prsu, před 2 roky (chemoterapie, ozařování), nyní jsem těhotná v 17 týdnu. Prvotrimestrální screening dopadl dobře (Trizomie 21 - 1:6700, Trizomie 18 - 1:13500, Trizomie 13 - 1:20000) Na genetice mi dále v začátku těhotenství odebírali krev na chromozomální zlomy, kde vyšlo procento aberantních buněk 7,5% (norma je 5%).
Jak genetička, tak ošetřující gynekolog se shodli, že je zbytečné podstupovat riziko amniocentézy a že bude dostačující podstoupit screening II. trimestru a Fecho plodu, poté co 4-5 týdnu sledování ultrazvukem.
Můj dotaz zní, jaký je Váš názor, zda je tento postup v pohodě. Naše cesta za miminkem byla docela obtížná, ale na druhou stranu se bojíme postižení.

machacs
autor
7. zář 2015

@zukanak
ano myslím si že je to na konzultaci v nějakém centru, jste zbytečně vystresovaná
ano po těchto lécích můžete mít menzes za 14 dní

andrea2708
7. zář 2015

Brali mi i krev. Z krve by se to poznalo? Děkuji

machacs
autor
7. zář 2015

@paulineliv
určitě jste mu neublžila, zkuste nějaké přírodní uspávadlo

Strana
z7