Gynekolog MUDr. Machač byl ONLINE: Zjistěte, co vás zajímá
Ahojte. Jmenuji se Štěpán Machač, jsem gynekolog a porodník. Dnes (7.9.2015) jsem tady s vámi, připravený odpovídat na otázky a poradit vám.
Jestli máte jakoukoli otázku o těhotenství, porodu či umělém oplodnění, přidejte prosím nový příspěvek do této diskuze. Klikněte na “+ Přidej příspěvek”, napište svůj dotaz a odešlete. Odpovím vám přímo tady.
Protože je "Chat s oborníkem" na Modrém koníku nový formát, budu online jen dnes mezi 10:30 a 13:00. O to více se budu snažit, abych pomohl každému, kdo se bude ptát. Neváhejte položit otázku, jsem tu s vámi. 🙂
Přeji všem pěkný den,
MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
gynekolog, porodník a odborník na léčbu neplodnosti
Reprofit International s.r.o.

@schybolova
myslím že ne
@karkulka91
nevím kolik je Vám let ale pokud se sanžíte 2 roky tak už bych asi hledal pomoc v nějakém centru
Dobrý den pane doktore,již téměř rok řeším předčasné ovariální selhání.Je mi 32 let,mám 5letého syna s přirozeného otěhotnění.Léčím se na hypothyreozu.Na začátku léčby nebyla menzes,byly návaly horka a hormonální profil více než katastrofální(FSH-137,Lh-56).Poslední odběry z června tohoto roku (FSH-8,3,LH-3,5),bez návalů a s celkem pravidelknou menstruací.Dnes na UZ vaječníky-pravý bez aktivity,levý mimnimální aktivita s jedním nezralým folikulem.Potřebovala bych se zeptat,zda můžu ještě něčím vaječníky více povzbudit a podpořit.Nebo jakým způsobem mohu docílit svých vajíček.Myslíte si,že třeba Nosifol by byl pro mě?Moc Vám děkuji za Váš čas.S pozdravem Iveta.
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, jak je možné zkrátit menstruační cykly?mám i 40 dní a snažíme se o miminko, ráda bych vysledovala ovulaci, ale s pokaždé jinak dlouhým cyklem je to velmi těžké. Ještě bych měla jeden dotaz, můj gynekolog má právě dovolenou a zřejmě jsem nastydla v bazénu a mám mykózu, je možné koupit v lékárně nějaký přípravek, který by mi mohl pomoci a kterých bych mohla vzít i v případném raném těhotenství?
@michaela324
určitě otěhotnět můžete, jen mi připadá těch léků strašně moc, já bych hledal pomoc v centru
@mysicka150
může to být zcela normální, ale taky ne, doporučuji jít ke gynekologovi a nechat si změřit čípek
Dobrý den, pane doktore, jak je velká šance na otěhotnění když kojím a menstruaci jsem zatím nedostala? Jaká je nevhodnější antikoncepce? Jsem 3 měsíce po porodu a další dítě také plánujeme, děkuji.
@tehulka1167
nejdřív 11-12
@andrea2708
záleží na kvalitě testu, teď jste těhotná a snad to dobře dopadně, první 3 měsíce jsou nejrizikovější
@andrea2708
záleží kdy krev brali
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala jaká by byla pro mě vhodná antikoncepce? Momentálně jsem 3týdny po porodu sekcí (kojení bohužel není plnohodnotné, syn je i na příkrmu), je mi 36let a dlouhodobě užívám léky na vysoký tlak.
Předem děkuji
@machacs
Děkuji za odpověd 🙂
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné provést vyšetření délky čípku mimo těhotenství. V těhotenství kolem 20.týdnu mi dr. řekl že mám zkrácený čípek. Po opakovaném vyšetření čípek cca 29mm. Ve třicátém týdnu čípek 26mm po vyšetření v nemocnici a prý v normě. Jaká je tedy správná délka čípku? Je možné že bych prostě měla čípek kratší normálně i mimo těhotenství? A tudíž pak při těhotenství by to vypadalo jako zkrácený čípek? Jde to nějak teď mimo těhotenství zjistit? Děkuji
Dobrý den,
2.9. jsem se dozvěděla, že ket nedopadl. Chtěla bych se zeptat jaké vyšetření by jste mi doporučil, před absolovovaním nove řady IVF. Jsem přesvědčená, že je někde něco co je potřeba jen poupravit. Manžel měl spermiogram v normě, na posledním ultrazvuku mi lekař řekl, že probýhá přirozená ovulace...tak by mne moc zajímalo, co může být příčinou. Děkuji za odpověď Ivana
Dobrý den, mám možná hloupý dotaz.. jsem v necelém 10. týdnu a trápí mě ranní (celodenní) nevolnosti. Nezvracím, ale je mi špatně, jako bych každou chvíli měla. Trochu mi pomáhá se napít Coly, ale bojím se, že to nebude v těhotenství to "pravé ořechové". Jaký na to máte názor? Nepiji ji určitě víc, jak 3dcl za den, ale zase si alespoň trošku dávám téměř denně.. Předem Vám děkuji za odpověď! Hezký den, Katka
Dobrý den chtěl bych se zeptat dcera mela při narození zvýšený imunoglobin E (IgE pupeč:1,41)a bylo nám sděleno že by mohla mít alergii,astma nebo třeba atopický ekzém.Nyní je jí 5,5mesíce a žádná alergie se neprojevila můžeme udělat něco pro to aby se jí zvýšene IgE upravilo???Dávali jsme jí na doporučení Colinfant ani jeden nejsme alergik jaká je asi pravděpodobnost že se jí IgE upraví do normálu???Díky za odpověd s pozdravem Houška
Dobrý den, jsem 35+2, celé těhotenství musím nosit intimku kvůli vodovému výtoku. Poslední dvě noci se ale musím i 2x převlékat, protože mám mokré pyžamové kalhoty. Ve dne se též musím chodit stále utírat. Před týdnem mi lékař napsal mírný oligohydramnion. Mám jet raději na kontrolu?Děkuji.
Dobry den.Chtela jsem Vas poprosit o radu a odpoved.Pokousime se s partnerem o dite necele 2 roky.Mela jsem nepravidelnou MS.Brala jsem od unora clostilbegit.Posledni MS jsem mela 28.7.Byla jsem na UZ a doktor mi rekl,ze ovulace bude 10.8.Pokouseli jsme se.MS neprisla tak jsem testovala 29.8 a byla jen jedna carka.31.8 jsem provadela digitalni test,kdy bylo +.Dalsi test jsem delala pro jistotu 1.9,kde byl jen maly duch.Byla jsem u doktora 4.9 a ten mi delal test z moci a rekl,ze je test velmi slabe pozitivni.Na UZ nic nevidel.Dnes jsem sla na krev,ale vysledek jeste nevim.Myslite si,ze bylo jeste moc brzo,aby doktor neco videl a test ukazal silnejsi carku?Doktor mi vystrasil,aby neslo o mimodelozni tehotenstvi.Dekuji moc za reakci.
@machacs
A máte prosím typ na nějaké centrum? okolí Zlín, Brno atd.?děkuju
Dobry den pane doktore,chtela bych se zeptat jakym zpusobem bojovat proti vytokum. Mela jsem je pred otehotnenim...3 roky zavedena Mirena...ted jsem 2 mesice po porodu a je tu znovu. Belavy vytok,nesvedi,nezapacha,neni extra silny,ale bez intimky nemuzu vyjit. Muj genekolog mi vzdy predepise jen tablety na zavadeni,ale ty evidentne nepomahaji. Pred 2 tydny opet mikoza...prelecila jsem Canestenem. Svedeni odeznelo. Vytok je porad. Jsem uz zoufala,je to neprijemne. Jaka muze byt pricana??dekuji za odpoved.
Moc děkuji 🙂

@jarkakr
ani já se nejsem schopen vyjádřit, ale pokud potíže budou přetrvávat tak tělísko ven