Jak dlouho je chřipka nakažlivá?

25. pro 2022

Moje máma od středy lehla nejspíš s chřipkou (rýma,kašel,horečka). Dneska už má prý jen kašel, ale jak dlouho může být chřipka infekční? Nechci dvouletou dceru ohrozit.

bara88
25. pro 2022

Tak pokud kašle ta k je infekční,to je u každé nemoci ne

autor
25. pro 2022

@bara88 No jo ale co když je kašel třeba měsíc.

neomenia
25. pro 2022

Infekční bude tak týden.

jannym
25. pro 2022

https://www.danieldrazan.cz/infekcni-nemoci-a-o...
Nasla jsem na netu na strankach vyse uvedeneho dr ze infekcni je clovek den pred propuknutim infekce a po celou dobu trvani nemoci

palja
25. pro 2022

Asi týden. Manžel lehl s chřipkou v úterý a od pátku to máme všichni včetně roční dcery. Ten kašel je infekční až 14 dní, jsou to kapénky a virus se snadno roznese.

qistyna
26. pro 2022

Ptala jsem se na toto nasi MuDr. asi pred mesicem. Rekla mi zcela jasne, ze clovek je infekcni po celou dobu kasle, ze jsou famy, ze po tydnu uz je vse ok. A ze to bohuzel muze u nekoho trvat i 1-2mesice, ale ze to tak proste je. Ze i proto se ve skolkach furt prehazuji nemoci, protoze si kazdy mysli, ze kdyz “uz jen kasle” je to v pohode, takze asi tak.

drep
26. pro 2022

@qistyna to je nesmysl. Vím, že je těžké stanovit hranici, ale ve chvíli, kdy máš po epizodě produktivního kašle už suchý dráždivý (a jsi ještě navíc dítě, kuřák, astmatik, máš COPD nebo nějaký jiný důvod k dráždivosti průdušek), tak nejsi infekční. Je to postinfekční kašel, trvá měsíc až klidně tři po viroze.

qistyna
26. pro 2022

@drep nevim, me rekli toto.

drep
26. pro 2022

@qistyna kdyby to tak bylo, tak by lokální sezonní epidemie respiračních infektů nikdy neskončily. Tak třetina mých pacientů má postinfekční kašel (obvykle kuřáci), měsíc po prodělání není žádná míra. To už dávno chodí do práce a jinam mezi lidi. Kdyby byli infekční, tak se to šíří jak lavina.