Jak řešit problémy se zuby, když nemám na opravu?
Zdravím, někomu to může přijít jako blba diskuse ale mě to fakt momentálně dost trápí.
Před cca dvěma lety jsem přešla k jinému zubaři. Moje tehdejší zubařka dělala i jiné věci (botox, estetické zákroky). Takže vytížená, ne moc spolehlivá, měla jsem tehdy několik mezizubních kazů, které se neopravili. Tehdy to komentovala slovy, když si budete pořádně čistit zuby tak to bude ok a časem se to postupně opraví. Jenže pak mě jeden ten neškodný kaz chytl a když jsem volala na bolestivé bylo mi řečeno za rok. Takže jsem sháněla jiného zubaře asi 3/4 roku. Přešla jsem k zubaři co má moje rodina. Malý, milý Ukrajinec. Tehdy se i divil že v plombách mám bublinky, že to je blbě udělané atd. Tak mi ten bolavý zub opravil. Stálo to 3tis. Ani ne za dva měsíce se ten zub ozval znova, vic... Opět vyvrtal, vyčistil, zadělal za 2tis s tím že za 3m ho otevře a dodělá. Takže po čase dalších 5tis. Takže celkem 10tis... Do toho mě začal tlačit na opravu těch dalších kazů. Samozřejmě bych si je ráda nechala opravit ale nemám na to. Takže jsem se pak neobjednala na další. Jenže pak mě chytl zase ten samí zub co už opravoval 🤣 momentálně mě bolí huba už přes 2mesice. A já nevím jak to řešit. Když mu zavolám je nastavený, že jsem si neopravila jiný zuby. A za co. Jsem na rodičku. Dostávám 3,5tis měsíčně. Manžela tím furt otravovat nechci. Takže samozřejmě k němu nejdu ani s tím bolavým protože na to nemám 😡. Přijde mi to jako začarovaný kruh. Dřív jsem šla k zubaři, zub opravil a dodnes o něm nevím. Dnes tam chodím, jen dávám prachy, žádný levnější alternativy nenabízí, takže jak to mám řešit. 😭😭😭🤣 Měl někdo podobný problém.
U zubare se plati vse krom prevence. Jestli opraveny zub zacne znova zlobit treba po měsíci je to na reklamaci. To ze mas manzela a zivoris z rodicaku a nejste schopny se domluvit na hospodareni a hlavne platbách za nutnou lékařskou peci to ani nekomentuju...
@ivivi mám VZP a dneska 1800 kč - bílá plomba. Zadarmo by byl nějaký levnější materiál. Takže je otázka, čím ti to dodělala. Nebo jak to vykazuje. U bývalé zubařky jsem si zkontrolovala vykázanou péči a dle ní mi dělala každou prohlídku RTG, vrtala mi minimálně 1 zub, i když mi několik let nic nedělala. A holkám vytrhala všechny mlíčňáky, i když většinu jsme vytrhli doma. z toho jsou pak možná ty práce "zadarmo".
a co chceš po nás? my se ti na zuby skládat nebudeme 😅
A ano v dnešní době jsou prostě plomby a dentální hygiena drahou záležitostí, moc nechápu "pointu s rodičákem"? tak to hold zasponzoruje tvůj přitel či manžel, ne cizí ženské na MK....
pokud se ti nelíbí přístup zubaře, není nic jednoduššího než si najít nového, ovšem v denšní době, kdy zubařů je málo se pak naskýtá další profík na svém místě a to kovář....
No prostě ses na to vykašlala a teď nemáš na opravu. Pro tyto případy máš mít nasetreno bokem .
@brnohrot Ne, není. Na pojišťovnu jako řešení akutního stavu je extrakce zubu, pokud je lékař smluvní. Pokud není smluvní, tak pacient hradí vše.
Ahoj! O zubech bych mohla vypravet. Mam v hube desitky tisic. Napisu svou zkusenost.
Mam skvelou zubarku, ktera dela na pojistovnu, ale osetruje dle nejmodernejsich postupu, tudiz za to draze platim. O opravenych zubech uz vsak nevim 👍🏻 Prevence a rtg jsou zdarma.
A ty prachy, je to sila, je to strasne drahe, ale je to proste potreba. Takze ja to delam tak, ze kazdy mesic si odkladam cca 1000 Kc, abych si jednou za pul roku nechala postupne opravovat zuby. Tento rok stoji jedna navsteva cca 4000 Kc (zdrazilii) Tzn. prumerne 8000 za rok. Letos mi zachranovala zub, za ktery jsem dala 13 tis (cisteni kanalku, zanet, sanace), aby mi ho nemusela vyrvat a vydrzel jeste aspon rok a pul a mohla mi na nej dat nekdy pristi jaro korunku za 14 tisic. V tuto chvili mam na ni nasetreno 5560 Kc 😃 Kazdou zbytnou korunu odkladam na zuby.
Kdyz beres 3000 rodicak, predpokladam, ze ti manzel musi nejake penize posilat, abys vyzila a poplatila vse potrebne. Rekni mu o 1000 Kc navic a tu si pravidelne spor a na to nesahej.
V pripade, ze by s tim mel problem, mu nech na hlidani decka a bez na nakou brigadu, kde si ty penize vydelas.
Mit zdrave a bezbolestne zuby neni zadny rozmar. Je to nutnost. Bohuzel zubaru je strasne malo, cekacky silene, ale je to proste tak a musime se k tomu postavit celem. Drzim palce, at to vsechno das do poradku ❤️🦷
@majaveja u jake jsi pojistovny?
@hanka_12345 Vojenská ZP
@leiladelly aha, tak to jsem ale nevěděla.
@brnohrot Pojišťovna hradí úkony, které pacienta zbaví bolesti, plus bazální ošetření (z výplňových materiálů je to jen amalgám). Pacient s bolestí nezůstane, extrakci ZP podhodnoceně hradí, pokud by neměl finance, tak by asi došel do fáze extrakce, ale kvalitní ošetření rozhodně ZP nehradí. Ani kvalitní materiály.
@leiladelly a může to tedy být tím, že chodíme na pedostomatologii do VFN? Že by to bylo hrazené pojišťovnou, protože je to fakultní pracoviště? Opravdu jsme nikdy nic neplatili, a to synovi opravovali už několik zubů.
@majaveja Ano, státní pracoviště to mají nastaveno jinak než privátní.
No mě teda udivuje, že ti není schopný zub opravit, není normální, abys stále dokola platila takové velké částky za jeden jediný zub. Pokus se najít jiného zubaře, zavolej si na pojišťovnu, at ti dá seznam zubařů, kteří berou nové pacienty. Možná budeš jezdit přes půlku republiky, ale dost možná tě to nakonec vyjde levněji než tenhle ukrajinský odborník, který nejspíš ani žádnou smlouvu nemá a bůhví jak to má se vzděláním. Preventivky jednou za rok máš od pojišťovny zdarma, stejně jako amalgánové plomby. Ty si v nejhorším necháš později, až budeš finančně uzdravená, předělat na bílé.
@carrie_b navic pokud ji ho bude furt odvrtavat,zadelavat, otvirat a zavirat tak se ji za chvilku ten zub rozpadne
@leiladelly děkuji za odborné vysvětlení 🙂 alespoň vím s čím musím počítat. 😊

Chodím k zubaři v Praze za bílou plombou platím 1400-1600 - za prevenci nic