Jak zvládnout vypít 4 litry před kolonoskopií?
Ahoj holky, za týden jdu na gastro i kolo, gastro znám, ale kolonoskopie chtějí abych pila dle jejich instrukcí nějaké roztoky den před a to je nějak 3-4 litry. Já doma celý život vypiju maximálně pár sklenicek vody, nemám šanci tohle celé vypít. Co mám dělat? Dá se to nějak oželit?😫
@sfet Ráno v den vyšetření opravdu chleba ani žádné pečivo ne. Na to si dejte pozor, jelikož je to zrovna věc, co se jí, aby si zastavila průjem. V den před max. přesnídávka/jogurt (ale bez semínek) a nebo čistý vývar.
Moje mamka na tom byla a žádná hrdinka to není, také nedala celé, na vyšetření to poznaly, prý tam měla semínka od jahod, které měla naposled před několika měsíci 🤷.
Někdo radil sudocrem, velmi nedoporučuji na své intimní partie, hodně vysušuje.
Na konečník po částem průjmu, mám vyzkoušen asi nejlepší krém na světě, vyzkoušeno vše možné, protože hemoroidy, krém HA. Malá tubička cca 100,- a je k nezaplacení.
Držím palce, ale takový černý humor, vezla jsem právě mamku na vyšetření a v čekárně bylo asi dvacet lidí a všichni byli jak vy... nané zelí 😅, chudinky bledulky. Mamka se právě děsila jak vypadá a co malování 🤦♀️. Musela jsem ji aspoň pochválit vlasy🙏, i to stačilo na zlepšení nervů.
🍀🍀🍀
Asi bych to začala pít dřív než v 18. To se potom nevyspis a prosedis noc na záchodě. Na kolik hodin je vysetreni?
@martulka88 nevím no, mě fortrans taky nepřijde chuťově hrozný 🙂. Vypila jsem ho a dobrý. Více mi dělal problém eziclen, ten mi doktor napsal naposledy. To byl po mě humáč, jako kdybych pila mucosolvan 😃
@candat Nejsou to ty fosfatové soli či jak se jim nadává?:D Já vůbec nezvládám nějaké hořké a slané věci - mám toto po taťkovi a stačí mi jen vyslovit fortrans a stahuje se mi hrdlo 🙈 Mně tehdy řekla gastro doktorka, že má pacienty, co to pijí s pivem 🤣 Já jakožto člověk, co defakto nepije, tak bych po jednom pivu byla už opilá 🤣
@martulka88 toto jsem našla. Hlavní účinnou složkou přípravku jsou sloučeniny síran sodný, síran draselný a síran hořečnatý, u toho Eziclenu. Fortrans mi přišel chuťově lepší, ale je toho moc. Mamka ho před kolono...pije vždy. Jiný doktor jí říkal, že by ho měli zakázat. Že je to týrání organismu, tolik toho vypít 🙂
@candat Ten eziclen, nejsou to dvě lahvičky roztoku? Já si nechávám dávat picoprep a to je jediný, kdy to fakt uvládnu vypít a chuťově je opravdu dobrý. Nevýhoda, že je potřeba striktně dodržovat dietu.
@martulka88 ano jsou.
@blka v 8 ráno
Pokud máš fortrans, začni tak ve 2, 3 odpoledne. Já to tak dělala. Namíchala jsem si první litr a každou čtvrt hodinu jsem vypila 250ml a dalo se to. To odpoledne 3 litry a poslední litr ráno. A ten už jsem možná ani nedopila. Vyčištěná budeš dobře.
@candat a nevadí to? Prý mám začít pít od 18 hod do půlnoci…
Takže kdybych začala ten první litr fortrans třeba v 15 hod pak v 16 hod 1 litr vody a pak třeba v 17-18 hod poslední litr toho fortrans a na 19-20 hod vodu může být?
@candat Hlavně já ho nemůžu ráno, mám gastro. Tudíž musím být od půlnoci na lačno ani pít
Aha gastro, tak to určitě začni v 15h. Je kravina,při fortransu, začínat až večer. Věř že tě to pořádně vyčistí. Mě tenkrát říkali začít s ním odpoledne.
@candat Tak super, začnu odpo. Moc moc děkuji 🌸
Syn ho dostal dopoledne a šel druhý den v 8 rano. Takže odpoledne to musí být v pohodě. A aspoň celou noc spal. Jiné děti měli ještě odpoledne picoprep a pak jedna slečna chudinka ještě večer skucela na záchodě.
U nasho mudr je to tak, ze ma 2 stoly, jednebo prebudzaju, druheho uspavaju, tam to ide cely den bez prestojov. A tak som bola svedkom podozrievavej otazky sestricky, ci chalan (30.r.autista)to ozaj vypil a ta matka, ze - ako Svejk chinin. 😂
@alllora Holky pruser, napsali mi eziclen, ze je lepší chuťově a 19-21 hod první láhev a pak voda a pak v 2:30-4 hod druhá, prý jinak nebudu vůbec vyčištěná když začnu dřív. Je tu někdo kdo opravdu začal dřív a byl ok? Tu noc budu mít rozsekanou jako prase a ještě budu litat na 💩😂🤡
Já jsem ho začala pít odpoledne kolem 17h vyčištěná jsem byla. Měla jsem ho loni místo fortransu. Proč by jsi neměla být dobře vyčištěná, když stejně už nebudeš před tím jíst?
@candat Já nevim doktor mi napsat teď toto-
Příprava před koloskopií Eziclenem: NUTNÉ RESPEKTOVAT!!! Dnes celý den nejíst, ani nesnídat!!! Večer v 18:00hod. první lahvičku Eziclenu vylijete do plast. vaničky a doplníte vodou po rysku a vypijte (během 30min.). Za dalších 30min. začněte pít čistou vodu (celkem 2plastové vaničky během 1.hod.). Vše zopakujete s druhou lahvičkou ve 3:00hod. ráno v den vyšetření. S pozdravem MUDr.
Tak já bych teda upřímně začala třeba v 17 hod a pak třeba naposled v 20 hod abych mohla spát zejo 😔
To víš že jo. Taky jsem to tak udělala a bylo to v pohodě.
@candat Ja jen mám lufta, abych fakt byla procistena a nemusela to absolvovat pak znovu 😔
Ještě napsal nesnidat a já už si něco malého dala safra😀
V klidu, čistá budeš. Vypij co máš a nestresuj se. Oni se totiž najdou i takoví, co si ještě dají oběd, nebudou přece o hladu, a na vyšetření v klidu jdou. Tak to vykládala manželovi doktorka. Tak asi proto doktor dává takové instrukce.
@candat Jasně. Já bych to viděla asi, že v 17 hod si dám první půlku a v 22 hod třeba druhou ať po té půlnoci spím …
Navíc, když si to dáš dřív, budeš se hýbat a ne jenom čekat. Ten pohyb je důležitý, aby musely střeva pracovat. Popř. zítra doktorovi odkyvej, že jsi pila dle instrukcí. Jako pít roztok ve 4 ráno a jít v 8 na vyšetření? No nevím, to bych se bala, že tam nedojedu🙈
A nepsalas, ze mas i rovnou gastroskopii? To bys od půlnoci už neměla vůbec pít ne?
@blka Jojo řeknu. Prý mám být 3 hodiny před na lačno, že to prý nevadí 🫣
No spíš asi začnu třeba na 16 hod první a pak třeba kolem 18-19 hod druhou ať fakt do té půlnoci mám klid a mohu spát… blbé?
Já s kolonoskopii mám zatim jen 1 zkušenost a to tu, že dali roztok synovi už v 10 dopoledne a šel druhý den v 8. Ale co čtu v různých diskuzích, tak nikdo to nepije takhle v noci, jak ti napsal doktor. Taky mi to přijde divné pít to takhle v noci.
Ještě záleží, v kolik chodíš spát. Kdyby kolem 11, tak bych to posunula třeba na tu 20 hodinu.
@blka chodím tak cca půlnoc no.. tak já si první vezmu v těch 17 hod a druhy 20 hod asi..
@blka taky se prave divím a syn byl čistý?

@sfet mockrát děkuji a tvému muži taktéž ať to dobře dopadne ❤️