icon

Jaké potíže způsobují hemangiomy jater a jejich léčba?

11. zář 2022

Dobrý den,na sonu mi zjistili 3 hemangiomy jater,pry celkem malé.Na sonu před 5 lety nebyly,ale pry pokud ho někdo dělal laxně a v rychlosti,mohl je přehlédnout.antikoncepci neberu,mam 2 deti.Mate někdo také více hemangiomu?zpusobuji vám nějaké potize?jaky je další postup?na sonu napsali jen kontrola za 3-6mesicu,ja jsem pro jistotu požádala o odeslání na hepatologii.Od druhého porodu jsem dost přibrala,tak si rikam,jestli to nemuze být i tím.Nějaký tip na přírodní podpůrné prostředky?dekuji

thalia
11. zář 2022

Ano, mám několik, z toho jeden “podezřelý” (asi taky hemangiom, ale nejde to 100% poznat). Našli mi to při vyšetřeních po diagnóze rakovina prsu. Taky mám jen kontroly po půl roce. Zatím jsem měla dvě kontroly a stav je beze změn. Dřív mi játra nikdo nezkoumal. Potíže žádné nemám.

autor
12. zář 2022

@thalia a jak ten podezřelý vyšetřovali?ceus?mr?ct?mely hemangiomy nějaký vztah k rakovině nebo to byl “náhodný” nález a s rakovinou to nesouvisí?dekuji

thalia
12. zář 2022

Dělali nejdřív ultrazvuk jater v rámci celkového vyšetření před chemoterapií a pak jsem na základě výsledku byla ještě na CT. Už jsem byla i na kontrolním CT a stav beze změn. Onkolog říkal, že to pravděpodobně nesouvisí, ale že pro jistotu to budou kvůli tomu jednomu sledovat, přece jen jsem měla rakovinu a navíc jsem BRCA2, takže jsem sledovaná i tak komplet.

autor
12. zář 2022

@thalia aha,rozumim,a doporučili vám na to něco?prvni mě napadl samozrejme ostropestrec,jenze ten se tusim rádi mezi fytoestrogeny,a hemangiomy se spojují s vyšší hladinou estrogenu,tsk nevim,jestli je to vhodné.

hafika
12. zář 2022

Hemangiomy jsou hlavně nezhoubné nádory krevních cév, takže s funkcí jater tolik nesouvisí, a proto na ně asi ani nemá smysl brát a přípravky na podporu činnosti jater. Hodně lidí je má třeba na kůži jako takové malé tečky, které se nijak neřeší. Řeší se hlavně pokud utlačují nějaký vnitřní orgán, jsou na místě, kde hrozí poranění a velké krvácení, nebo způsobují jiné problémy (mám teda hlavně info od kožní ohledně velkého hemangiomu u dcery, ale ty obecné zásady budou stejné). K tématu, jeden příbuzný má také hemangiomy na játrech, byl na CT, dál ho sledují jen na sono, jestli se nezvětšují.

autor
12. zář 2022

@hafika diky za info,tak mě to napadlo,ze tam Cisteni jater z tohoto důvodu asi nemá moc smysl.jedina podpůrná léčba zatim,kterou jsem našla,je TCM.tam se hemangiomy resi v rámci stagnace krve a energie.takze zkusim i toto.zkusim cokoliv,kdyz to pomůže nerust.

autor
30. led 2023

@thalia dobrý den,měla bych ještě dotaz-to CT bylo s kontrastní látkou ze?jdu na nej také a trochu se te kontrastní látky děsím..:

thalia
2. únor 2023

Ano s kontrastní látkou. Řekli mi, že ucítím teplo a budu mít pocit, že jsem se počurala. Ale že je to jen pocit! 🤣 A taky že jo, ten pocit byl fakt intenzivní, ale jen pocit. Jinak nic zvláštního, aspoň u mě teda. Mě teď čeká UZ.

autor
2. únor 2023

@thalia už to mam taky za sebou,ja teda pocit chvilinku,ze se pozvracim,ale fakt jen asi 10sec,a pocit jodove desinfekce v krku a puse.mě ted čeká ještě kolono a mam gastro kolečko za sebou🤦‍♀️A doufam,ze vse bude v pořádku a budu už chodit jen pravidelne na sono.

lvl16
2. únor 2023

Mám jeden asi 10 let, nic se s ním neděje, jednou za pár let s ním jdu na CT. Každý rok ho omrknou v rámci preventivní prohlídky na sonu spolu s ostatními orgány.

autor
2. únor 2023

@lvl16 ja prave bych byla také uplne v klidu,kdyby byl jeden.ale před 5lety na sonu nic a najednou hned 3hemangiomy…tak radeji vyšetřujeme,mam 2deti a nechci nic podcenit.je to zvláštní,jak se o sebe začne clovek bát,kdyz se mu narodí deti..,