Jsem 33 letá matka dvou krásných holčiček, to vlastně ony mě "nutí" mou situaci řešit, jelikož je miluji celým srdcem, ale často na ně křičím a jsem podrážděná v situacích, kdy bych dříve byla v klidu. Jsem na rodičovské dovolené s mladší dcerou.
Vždy jsem měla po mamce postavu typu hrušky a tím pádem problém v rizikových partiich boků, zadku a tlustých stehen. To se docela srovnalo v dospělosti, kdy jsem měla řekla bych docela normální postavu, i když širší boky, zadek a stehna mírně zůstaly. Vážila jsem cca 60 kg při výšce 168 cm. Mezitím se mi narodily 2 děti.
V březnu 2023 jsem se začala cítit hodně těžkopádná a po stoupnutí na váhu jsem se zděsila, když mi ukázala 70 kg, stoupla jsem si před zrcadlo a zhnusila se všudepřítomného tuku a poprvé za svůj život se rozhodla s tím nejen něco dělat, ale i to dotáhnout do úspěšného konce. Stáhla jsem si aplikaci na cvičení a snížila porce jídla. Často jsem nejedla vůbec a váha šla krásně dolů. Největší zlom nastal tím, že jsem si koupila chytré hodinky a stáhla kalorické tabulky!!! Od té doby jsem začala zadávat do tabulek vše co jsem snědla, nejdříve orientačně, ale pak už jsem začala vážit každý gram a sledovala na hodinkách každou spálenou kalorii. A dle mého jsem v tuto dobu hubla opravdu zdravě, tzn. Cvičila jsem a jedla, jen zdravěji a dělalo mi to radost, začala jsem si více vařit, chodit na jumping a okolí bylo nadšené, jak jsem krásně zhubla, jenže já nedokázala přestat! Nedokázala jsem najít tu správnou hranici mezi tím, kolik kcal příjmout a kolik cvičit, abych ani nehubla, ale ani nepřibrala. A ono se to asi zvrtlo. Dnes cvičím hodinu a půl každý den. Z nastaveného denního cíle počtu kroků (6000) mám dnes nastavený cíl 30 000 kroků a i to už je mi málo a chodím denně 40-50 000 kroků, chodim jen tak po bytě a teď jsem si kvůli toho koupila i běžecký pás.
Jsem ve fázi, kdy vážím každý kousek jídla a zadávám do kalorických tabulek, které mi ukazují zelená kolečka (cukry, tuky, bílkoviny) a o něco jsem zvýšila příjem, který si mohu dovolit na 2400 kcal. Není to o tom, že bych nejedla, ale zároveň se bojím, že ztratím nad sebou kontrolu a začnu nekontrolovaně přibírat. Nedokažu přestat vše vážit a zadávat do kalorických tabulek, to je pro mě nepředstavitelné. Každý den se vážím. A nedokážu si představit sednout si k televizi dříve než splním cile, tedy nejlépe 40 000 kroků a více a spálené kalorie minimálně tolik, kolik příjmu. A to mě dostává do situace, kdy jsem pod tlakem, jelikož bych se chtěla věnovat více dětem (žárlím na manžela, který se s nimi mazlí, protože má "čas") ale zároveň nestíhám, protože "musím" věnovat ten čas chození a cvičení, dokud nemám cíle splněny. A když je splním, je večer a děti uspávám. Pak si udělám moji oblíbenou chvilku, kdy sním většinu jídla z naplánovaného dne (tedy nejen večeři, ale i svačiny). A další den nanovo. Takže já jím na příjem 2400 kcal denně, ale....je toto PPP? Mí rodiče si to myslí a bojí se o mě, že nejím, ale já jím. Vážím dnes 44,3 kg.
Chtěla bych sundat hodinky a přestat vážit jídlo, ale zároveň se mi líbí, že nosím velikost XS. Vím, že bych měla přibrat a dala jsem si hranici 50 kg, ale zároveň vždy, když váha oproti předchozímu dni o něco stoupne, jsem z toho nervózní a podrážděná na okolí.
Myslíte, že to mohu zvládnout sama? Popř. Dalším problémem je, že si nemohu finančně dovolit drahé terapie. A do toho mě nepodpoří v terapii ani manžel, který mi řekne, že už mi dávno říkal, ať nehubnu. Byla bych nejraději, kdyby o tom nevěděl. Zároveň bych zde zase chtěla být pro své děti a dát si na v restauraci dobré jídlo bez nervozity...myslíte, že to zvládnu sama třeba s pomocí nutričního terapeuta? Omlouvám se za slohovou práci.
Omlouvám se za slohovou práci, ale nevěděla jsem, jak mou situaci nejlépe vystihnout.
SOuhlasím s Evou: pokud vám chytré hodinky ráno při probuzení ukazují nulu spálených kalorií (což většinou dělají), ukazují jen energii spálenou aktivním pohybem . Vůbec nezahrnují nejenom bazální metabolismus (energii, kterou by tělo spotřebovávalo i v bezvědomí prostě na to, že "dýchá a udržuje orgány v chodu"), ale ani "klidový metabolismus" = bazální metabolismus + energii potřebnou na takové věci, jako že třeba přemýšlíte, trávíte přijatou potravu a podobně. V podstatě vám vám chybí celý blok energie, kterou by vám kalorické tabulky naordinovali při vaší váze a sedavém způsobu života (klidně koukněte, kolik to hodí) - o tohle číslo musí být číslo "počet spálených kalorií" na hodinkách MENŠÍ než číslo "počet přijatých kalorií" v tabulkách. Není to zrovna málo, i jenom bazální metabolismus je kolem 1100 kcal/den .
Je to normální, že když nám trochu "otrne" už si myslíme, že nepotřebujeme léčbu. Na tu konzultaci určitě jdi. Dokážeš se najíst bez výčitek? Máš nakombinovanou stravu a pohyb, tak abys přibrala na zdravou hmotnost a necítila se blbě, že vážíš např. 55 kg a jedla zdravě a udržitelně. Dokážeš se se den nevážit a nemít výčitky? Dokážeš nesledovat kroky? Dokážeš být v pohodě s tím, že budeš mít velikost S nebo M a ne XS? Nemyslím si, že jsi dala všude samé ano a nezalhala sama sobě. Jako kdybys to dala, tak jsi udělala přes noc obrat o 180 stupňů, většinou to trvá déle, než se s něčí popereme... Ani Řím nebyl postaven za den.
Obecně se předpokládá, že je potřebný objem pohybového zatížení pro potřeby udržení zdatnosti a pozitivního ovlivnění nadváhy 10 000 kroků za den. https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-je-potreba...
Ty jedeš cifry jako blázen a ještě k tomu cvičíš.
Za mě jsi to nejtěžší udělala, přiznala si, že se říší do propasti, sama si našla pomoc, objednala se na konzultaci a svěřila jsi se s tím na netu. To je plus pro tebe. Teď je fáze dva, víc jíst a míň se hýbat, nabrat znovu svalovou a tukovou hmotu. Ano, my ženy potřebujeme i tuk, aby nám správně fungoval hormonální systém.
Pojišťovny přispívají na terapie, tak se mrkni kolik dává ta tvoje. Nebo ti tvoje praktička napíše žádanku na terapie.
15.2. Chci zprávu, že jsi měla konzultaci po skype s Anabell.😉
@levandule_k ano jsem odpovedela jednou a to jeste tak napul :( na konzultaci pujdu. Uvazuji, ze bych do te doby zasla i na preventivku k memu obvodakovi, ale bojim se, ze me bude tlacit do neceho, co nechci. Treba hned hospitalizaci, psychiatry...a bude na me neprijemny, kdyz odmitnu. Jinak hodinky i kaloricke tabulky podle me s BM pocitaji, rano se totiz probouzim jiz s nejakou hodnotou na hodinkach, ktere jsou celou noc na nabijecce.
Moc ti dekuji za slovni pomoc i podporu. 🍀❤️
Nejsem si jistá, jestli to zvládnete sama. Rodinu člověk moc nebere vážně, obzvláště pokud rádi a často nevyžádaně "dobře radí," mohl by pomoct pohled cizí osoby. Nemáte aspoň rozumného praktického lékaře, který by Vás vyslechl? Někteří člověka úplně odradí, místo aby pomohli, a pak už nemáme odvahu ptát se jinde... Konzultaci máte skoro až za měsíc, s Vaší současnou hmotností, kalorickým přijmem a hodinami strávenými chůzí a cvičením už nemá tělo moc velké rezervy, obávám se, že při tomto nastavení by mohlo dojít ke kolapsu organismu.
To je dobrý, nepopíráš svůj problém. ❤
Pokud jsi tak rozesraná zdravotně, tak ti hospitalizaci navrhnout může, ale nikdo tě nedonutí se nechat hospitalizovat, pokud ty nechceš, nebo budeš tak zdravotně špatně na tom, že zkolabuješ. Laicky, dle toho, co píšeš, to podle mě nemáš na hospitalizaci, ale jak píše @eva879, tělo nebude mít už moc rezerv.
Psychiatra ti navrhne asi taky, dá žádanku, protože poruchy příjmu potravy řeší psychiatr. Takže si žádanku k psychiatrovi vezmeš, i když nechceš. Pokud ti psychiatra doporučí praktik, objednat by ses měla, ale pokud na psychiatra nejsi připravená, máš k tomu odpor, tak žádanku strčíš do šuplíku (nedoporučuji) a objednáš se až budeš připravená. Někdy musíme k něčemu dozrát. Ten strach je větší než realita. Jsem jednou nebyla pár let na gyndě a fakt mě to stálo hodně sil se objednat, protože jsem se bála, co mi dr, řekne, že jsem tam tak dlouho nebyla. ( Jo, jak jsem stará, tak jsem blbá. Neřekla vůbec nic, jen se zeptala, co mě motivovalo přijít. Naprosto slušně, neprotáčela u toho oči v sloup ani neměla nějaký jízlivý tón. ) Takže plně chápu tvůj strach, že se bojíš jít k doktorovi, protože na tebe bude "zlý a bude ti něco nutit". Psychiatr nekouše.
Ber to jako trénink, že musíš vyjít ze své komfortní zóny, protože teď půjdeš mimo svou komfortní zónu, když budeš stahovat kroky napřed třeba o 20% a pak o dalších 20%.
A fakt si myslím, že potřebuješ trochu nějaký dozor, kdo tě bude hlídat. Manžel, to zatím má tak, jsem ti říkal, nehubni. Nebere to jako nemoc. Nemusí být ignorant, jen neví, jak je to vážné a náročné pro tebe.
I když jdeš k psychologovi, tak ti může dát doporučení k psychiatrovi, že potřebuješ medikaci. (Tohle je obecný fakt, ne tvůj případ.)
@levandule_k tak jsem se objednala na 30.1. i na preventivku k praktikovi a uvidím, co řekne
Super, jsem ráda, že jsi se objednala. 🍀
Zajimalo by me co mas za hodinky. Neverim totiz 50tis kroku denne. Delam zavody v behani a jsem kolikrat cely den od 7 hod do 23 hod na nohou a mam ca 35tis. Vykasli se na tabulky. Taky jsem trochu posedla, ale ze bych si vse vazila? Ja jedu v low carb, drzim si nizky az velmi nizky prijem vsech sacharidů. Kdyz mam tezky treninky nebo obdobi dam si banan navic😄🙈 ale na druhou stranu vim, ze to musim dohnat ba bilkovinach, tucich. Takze vubec neresim maslo, tucne jogurty atd. Vaha mmnt 49 vs 170cm. Me zo takhle vyhovuje. Mam ale uz i tu vyhodu ze takhle vlastne ziji xlet. Je to muj zivotni styl. Neni to nastavena dieta kvuli hubnuti. Tzn nevyhledavam sladke, nemam chute na knedliky, testoviny atd.
@podaji hodinky Samsung galaxy 4
@podaji toto je můj "rekord" ze Silvestra
@podaji mne to taky přijde jako nesmysl ty kroky.
Můj rekord byl kolem 30tis kroku a to jsme pochodili téměř celý den
@podaji v běžném provozu s dítětem mi to přijde jako nesmysl. Nebo chudák dítě, protože máma nonstop litá kolem a chrtí na páse nebo na čem
@patypresdevaty ano, máte pravdu, vnímám to tak, že tím mé děti trpí, i když to nedávají najevo a proto to chci řešit, protože neustále poletuji po bytě sem a tam jako blázen, vlastně jsem zřejmě blázen...ale uvědomuji si to a chci to změnit. Proto píši jen, co mi měří hodinky a zda měří dobře nebo blbě je mi vlastně jedno, jde o to, že mám problém a potřebu nachodit min. 40 000 kroků (aspoň dle hodinek) denně
K těm hodinkám - já mám také Samsung chytré hodinky a ty tedy nepočítají pouze kroky, ale započítávají mi i hýbání rukou. Za mě je přesnější krokoměr z Lidlu za pár korun než tyto hodinky. Nicméně to nijak neovlivňuje fakt, že máš problém a já jsem fakt ráda, že si to uvědomuješ a chceš to změnit a děláš pro to aktivní kroky. Tvé děti to ocení, protože kdybys to nezměnila, dříve či později bys měla velký problém, který by se nemuselo podařit zvrátit. Já ti držím palce!
Nezlob se, ale tohle jsou uplne haus nesmysl numera. Ani ty kalorie me nesedi vzhledem k tomu kolik meris a vazis. Tohle neni z gps, to ti doma bezmeri ani nahodou. Ver mi, zavodne beham mam jak jinak nez Garminy. Tyhle cisla ber orientacne. A spise venku. Ale k veci. Jsi stihla a jsi silna osobnost tim, ze jsi dokazala to, co sis dala za cil. Ale zvrtlo se to!! Vykasli se na vazeni, jsem presvedcena o tom, ze presne uz vis kolik co obsahuje zivin, kalorii atd. Tj na streleni do palice. Proste, uber sacharidy, vic bilkovin a tuku. Ale nesid mnozstvi a uvidis, ze vaha neporoste. 2x 3x sport, distatecny spanek a budes spokojena.
To tě fakt baví takhle žít?
Ujasni si životní priority.
@reeeza Vy neumíte číst, že to chci řešit???
Ahoj, jakmile řešíš jídlo a cvičení na úkor spokojeného života, rodiny a volného času, tak máš problém. To že se bojíš, aby Tvoje nešla nahoru a proto víc chodíš a vážím menší porce, zavidis manzelovi cas s dcerami, jsi posedla počtem kroků, v hlave kalorické tabulky, tak je to proste hodne alarmující. Mas problém a řeš ho. Čtyři roky jsem měla co docineni s anorektičkou a věř, že pokud o tom celém přemýšlíš jako o problému, tak jsi na dobré cestě. Držím palce.
Neztrácej čas diskutováním a šup na intenzibní psychoterapii. Ještě dnes rozešli emaily. Terapeuta můžeš nají třeba na "váš lékař.cz". Jsou i online terapie kdyby ti to vyhovovalo líp.
Plus třeba hned dnes už nikam nechoď a dej si porci dortu nebo zmrzky.
Každý den posouvej své mantinely a vykroč ze své komfortní zóny.
A zbav se těch blbých hodinek!!!
🙈
😉
A já jsem pyšná a grogy při 15000😄
Určitě s tím něco dělej, normální to není.
Tak 2400 kcal je dost. Jez třeba 1600 a nemusíš lítat po byte jako otekla. A podle bmi je to určitě podvaha... na 168 cm tuším už od 52kg.
Ještě bych dodala k tomu počítání kroků, že když jsem si poprvé hrála s nastavením hodinek Samsung Galaxy 5, tak jsem si všimla, že mám zapnuté počítání kroků jak z hodinek, tak z telefonu. Spousta kroků se tedy počítala 2x. Doporučuju zkontrolovat nastavení.
A vy nejíte jako rodina spolu, když píšeš, že se najiíš až když děti usnou? To je základ, jíst jako rodina, jen rodina tě z toho může dostat. A tvé děti nechodí ven? Taky s tebou chodí po bytě? Chodíte na rodinné výlety? Že by si z toho udělala rodinnou aktivitu.
Napis jeste do fb skupiny Fitness motivation cz, tam maji taky rozum a poradi ti.
Jak jsi dopadla u praktika? Neměla jsi tam jít koncem ledna?
@patypresdevaty
taky mi ty kroky přijdou mimo, věřím, že autorce to hodinky ukazují, ale bohužel ani hodinky nejsou 100% přesné, měří jakýkoli pohyb ruky, stačí, kdyby člověk nevím stál a krájel 3 hodiny cibuli a ty kroky tam mít bude, byť neudělal téměř žádný, 50tis si denně opravdu nedokážu představit, byť jsem s nimi absolovala xtero celodenních túr, nikdy tolik kroků nebylo, tam bude nejspíš někde problém jiný, nechala bych na prodejně hodinky zkalibrovat a uvidí se
@levandule_k Dobry vecer, tak jsem byla v utery u obvodni a mela opravdu vyborny pristup. Vyslechla a venovala se mi temer hodinu. 16.2. Mam prvni sezeni s psychoterapeutem (sice klinicky psycholog by byl lepsi, ale nikdo nepribira drive nez za pul roku) u obvodni mam kontrolu za 3 tydny, do te doby se nesmim vazit, denni prijem upravit o 100 kcal nahoru, tedy na 2500 kcal a z 40 000 kroku udelat jen 20 000 a zkratit 1,5 hodiny cviceni o 10 minut. Dle ní se jedna spise o nejakou zavislost na pohybu. Vysledky krve i moci jsou v poradku, ekg mam pry jako vrcholovy sportovec. Udrzet tech 20 000 kroku (dle hodinek) je pro me zatim trosku problem, a jidlo mi leze i usima, ale snazim se!
Skvělá zprava!)
To jsem ráda, že ti praktička takhle pomohla a zní to pozitivně 🙂
Psychoterapeut/klinický psycholog je to hodně o tom, kdo ti sedne osobně, někomu víc pomůže to, někomu zase to 🙂
Jako může to být spíš závislost na pohybu. Každá závislost je zničující, ale některé jsou extrémně destruktivní. Závislost na pohybu mi přijde o fous lepší než mentální anorexie.
Jen mě napadlo, kalorické tabulky, hodinky - viděla jsi rychlé výsledky a najednou jsi se sama sobě víc líbila. Napadlo mě, jestli v dětství netlačili na tebe rodiče na nějaký výkon, známky - jedině jedničky - nic jiného se neuznávalo, muselas být dobrá ve hře na klavír, tenis atp. Tlak na výkon, dokonalost, muselas být medaili, jinak jsi byla zklamáním...
Pokud je počet spálených kalorií stejný jako energie přijatá v jídle, tak mi to nějak nevychází. Nevím, kolik vychází údaj Vám, ale mělo by to být okolo 6 000 kJ, možná trochu míň, a ty Vašemu tělu podle mě dlouhodobě chybí.