Jde o mentální anorexii?

18. led 2024

Jsem 33 letá matka dvou krásných holčiček, to vlastně ony mě "nutí" mou situaci řešit, jelikož je miluji celým srdcem, ale často na ně křičím a jsem podrážděná v situacích, kdy bych dříve byla v klidu. Jsem na rodičovské dovolené s mladší dcerou.

Vždy jsem měla po mamce postavu typu hrušky a tím pádem problém v rizikových partiich boků, zadku a tlustých stehen. To se docela srovnalo v dospělosti, kdy jsem měla řekla bych docela normální postavu, i když širší boky, zadek a stehna mírně zůstaly. Vážila jsem cca 60 kg při výšce 168 cm. Mezitím se mi narodily 2 děti.
V březnu 2023 jsem se začala cítit hodně těžkopádná a po stoupnutí na váhu jsem se zděsila, když mi ukázala 70 kg, stoupla jsem si před zrcadlo a zhnusila se všudepřítomného tuku a poprvé za svůj život se rozhodla s tím nejen něco dělat, ale i to dotáhnout do úspěšného konce. Stáhla jsem si aplikaci na cvičení a snížila porce jídla. Často jsem nejedla vůbec a váha šla krásně dolů. Největší zlom nastal tím, že jsem si koupila chytré hodinky a stáhla kalorické tabulky!!! Od té doby jsem začala zadávat do tabulek vše co jsem snědla, nejdříve orientačně, ale pak už jsem začala vážit každý gram a sledovala na hodinkách každou spálenou kalorii. A dle mého jsem v tuto dobu hubla opravdu zdravě, tzn. Cvičila jsem a jedla, jen zdravěji a dělalo mi to radost, začala jsem si více vařit, chodit na jumping a okolí bylo nadšené, jak jsem krásně zhubla, jenže já nedokázala přestat! Nedokázala jsem najít tu správnou hranici mezi tím, kolik kcal příjmout a kolik cvičit, abych ani nehubla, ale ani nepřibrala. A ono se to asi zvrtlo. Dnes cvičím hodinu a půl každý den. Z nastaveného denního cíle počtu kroků (6000) mám dnes nastavený cíl 30 000 kroků a i to už je mi málo a chodím denně 40-50 000 kroků, chodim jen tak po bytě a teď jsem si kvůli toho koupila i běžecký pás.
Jsem ve fázi, kdy vážím každý kousek jídla a zadávám do kalorických tabulek, které mi ukazují zelená kolečka (cukry, tuky, bílkoviny) a o něco jsem zvýšila příjem, který si mohu dovolit na 2400 kcal. Není to o tom, že bych nejedla, ale zároveň se bojím, že ztratím nad sebou kontrolu a začnu nekontrolovaně přibírat. Nedokažu přestat vše vážit a zadávat do kalorických tabulek, to je pro mě nepředstavitelné. Každý den se vážím. A nedokážu si představit sednout si k televizi dříve než splním cile, tedy nejlépe 40 000 kroků a více a spálené kalorie minimálně tolik, kolik příjmu. A to mě dostává do situace, kdy jsem pod tlakem, jelikož bych se chtěla věnovat více dětem (žárlím na manžela, který se s nimi mazlí, protože má "čas") ale zároveň nestíhám, protože "musím" věnovat ten čas chození a cvičení, dokud nemám cíle splněny. A když je splním, je večer a děti uspávám. Pak si udělám moji oblíbenou chvilku, kdy sním většinu jídla z naplánovaného dne (tedy nejen večeři, ale i svačiny). A další den nanovo. Takže já jím na příjem 2400 kcal denně, ale....je toto PPP? Mí rodiče si to myslí a bojí se o mě, že nejím, ale já jím. Vážím dnes 44,3 kg.

Chtěla bych sundat hodinky a přestat vážit jídlo, ale zároveň se mi líbí, že nosím velikost XS. Vím, že bych měla přibrat a dala jsem si hranici 50 kg, ale zároveň vždy, když váha oproti předchozímu dni o něco stoupne, jsem z toho nervózní a podrážděná na okolí.
Myslíte, že to mohu zvládnout sama? Popř. Dalším problémem je, že si nemohu finančně dovolit drahé terapie. A do toho mě nepodpoří v terapii ani manžel, který mi řekne, že už mi dávno říkal, ať nehubnu. Byla bych nejraději, kdyby o tom nevěděl. Zároveň bych zde zase chtěla být pro své děti a dát si na v restauraci dobré jídlo bez nervozity...myslíte, že to zvládnu sama třeba s pomocí nutričního terapeuta? Omlouvám se za slohovou práci.

Omlouvám se za slohovou práci, ale nevěděla jsem, jak mou situaci nejlépe vystihnout.

autor
5. únor 2024

@levandule_k urcite me rodice hodne nutili k dobrym znamkam, ale nemyslim, ze nejak nezdrave. Spise mam takovou povahu, kdy jsem na sebe hodne narocna a neumim nic delat napul. Bud jsem treba ve skole i na vysoke umela latku perfektne a nebo ji neumela, nic mezitim. A fakt jsem drela, takze je to spise o mem vlastnim nastaveni.
Problem u tohoto meho "problemu" vidim spise v nespokojenosti v manzelstvi, manzel mi neni oporou, neumi me pochvalit, vse nechava na me a to i samozrejme po opakovanych rozhovorech. Ma velice sobeckou povahu a manzelstvi je pro me zivotnim zklamanim. Zaroven nedokazu odejit, jelikoz si nedokazu a nechci predstavit stridavou peci (neumim byt bez svych deti) a narovinu jsem ted na nem financne zavisla, praci bych si nasla, ale ne na ranni smeny, aby mohly byt deti ve skolce a nikoho na vyzvedavani nemam...takze kdyz me zacalo okoli chvalit, ze hubnu, dost jsem se na to asi upnula a navic to cviceni byl MŮJ čas, jen pro mě, kdy jsem konecne delala i neco pro sebe, nejen pro rodinu - manzela a deti. Tohle podle me vse rozjelo, ale uvidim, jak se na to bude divat terapeut...kazdopadne moc dekuji. Objednala jsem se i k nutricni terapeutce, zda by mi nesestavila jidelnicek tak, abych pokryla ten navyseny DDP a zaroven nemusela vazit, coz me drzi v me zavislosti. A jeste mam pristi tyden pohovor online s krizovym centrem Anabell. Tak uvidime...

autor
5. únor 2024

@pampeliska1313 dekuji! 🍀

eva879
5. únor 2024

Díky moc, že jste napsala, myslela jsem na Vás, držte se, přeji hodně sil. Ve všech okolnostech...

cilkat
5. únor 2024

Drž se. To, co píšeš, vypadá, že si to umíš i celkem dobře srovnat v hlavě.... Tak teď už prostě "do toho nespadnout". Držím palce.

autor
5. únor 2024

@cilkat moc děkuji

autor
5. únor 2024

@eva879 děkuji 🍀

levandule_k
6. únor 2024

Souhlasím s @cilkat vypadá to, že to máš srovnané, pojmenovala sis ty problémy, teď jde o to, jak se vypořádáš se vztahem, abys měla prostor pro sebe, naučila se ocenit, chválit sama, když to manžel neumí a jak delegovat něco na něj. Myslím, že v tom by ti mohl terapeut pomoct.

autor
6. únor 2024

@levandule_k v to se přiznám doufám, protože tady nevím, jak to "uchopit"...moc děkuji 🍀

autor
7. únor 2024

Tak hlásím první konzultaci nebo spíše vstupní pohovor u KLINICKÉHO psychologa. Dnes se mi ozvali, že se jim uvolnilo místo po ukončení terapie a zda bych neměla zájem o dnešní odpoledne. Takže po marném shánění už mě konečně někdo vzal do péče a dokonce takhle rychle! Mám z toho dobrý pocit. Paní psycholožka Mgr. Bondy, nemá sice nejlepší recenze, ale lepší než nic. Tak jsem odvolala Anabell, jelikoz uz mi asi nemaji jak pomoci. Dekuji Vam za podporu i rady a držte prosím pěsti, čeká mě těžká cesta... 🍀 ale pro své děti ji vyhraji! ❤️

levandule_k
8. únor 2024

To, jestli ti sedne, je strašně individuální, a ani 100 dobrých recenzí nezaručuje, že budeš spokojená a ani nic moc recenze, nemusí znamenat, že je to špatná psycholožka a ty budeš nespokojená. Tohle je celkem drsné tvrzení, ale jsou lidi, kteří tvrdí, že ze sebou chtějí něco dělat a ve skutečnosti nechtějí a pak tvrdí, že je to špatný psycholog/doktor. (Obecný případ, nemluvím o tobě.)

Dej na svůj pocit. Já jsem v loni měnila nějaké lékaře (konečně jsem se k tomu dokopala z důvodu stěhování) a třeba s gynekologem jsem maximálně spokojená, super přístup, tak nějak mi to pracoviště bylo sympatické, i když jsem na něj našla jen dvě pozitivní recenze a pak jsem narazila na nějakou diskuzi, kde ho probíraly, že na něj narazila při zástupu a že jí sestřička uklidňovala, že je to dobrý doktor. Do toho tam autorka dala domněnku, že sestřička asi zná jeho pověst, že není moc příjemný...nevím, kde se to vzalo, takže já recenze na netu beru s rezervou, ale samozřejmě, když člověk narazí na dobré recenze, tak je klidnější...

Prostě, když to nepůjde u ní, tak holt znovu obvoláš klinické psychology a necháš se zapsat do pořadníku.