icon

Je běžné, že se bílá plomba drobí?

adel888
20. led 2025

Dobrý den, stalo se vám někdy, ze po udělání bílé plomby se vám trochu ještě “oddrolovalo”? Dnes mi udělal zubař plombu a ještě kolem obeda, když jsem jazykem jakoby tam prejizdela, tak jsem měla takové malinké částečky té plomby na jazyku pak. Je možné, ze to tak děla někdy než se to v puse zacelí a obrousí?

dyechampion
20. led 2025

@adel888 a proc tam nezajdes, at ti to jeste zkotroluje? mohlo se i neco ulomit, ze ti to neudelal dobre.

1pomnenka
20. led 2025

Možná sis jen špatně vypláchla ústa, mohlo ti zůstat pár ,,drobků" mezi zuby. Teď se ti zdá, že se plomba drolí. Poku se ti to nezdá, zajdi znovu k zubaři.

j.a.n.i
20. led 2025

@adel888 Nemelo by, tohle delaji provizorní výplně, ale trvalou vzdy zubarka ještě brousí a leští.

adel888
autor
20. led 2025

@j.a.n.i a na tu bílou vždy ještě svítí to modré světlo? Protože to mi dnes nedělal. Sestra něco namichala a on mi to zadělal

petramana
20. led 2025

@adel888 bila je asi fotokompozit a ta se vytvrzuje tim svetlem... pokud sestra neco namichala, tak to byl asi cement a ty drobky taky mivam...

j.a.n.i
21. led 2025

@adel888 jojo, na tu co myslim se sviti, jinou neznam. Nase dela bud provizorni zdarma, pokud s tim zubem bude jeste neco delat nebo tuhle se svícením, tu platim.

levandule_k
21. led 2025

Tohle mi bílá plomba nikdy neudělala.

Je otázka, jestli tam nemáš nějako provizorní bílou plombu, jestli se s tím nebude dělat ještě něco?

Bílých plomb je víc druhů skloionomerní, kompozitní pryskyřice. Ta kompozitní pryskyřice se používá nejčastěji, svítí se se modrým světlem a nějak vzhledem k vlastnostem materiálu si nedovedu představit, že se z ní budou padat drobky.

Tady je video od dvou zubařů, kde rozebírají amalgám a bílou výplň

https://www.youtube.com/watch?v=oDpcPrQw6Vk

Těch videí mají více, myslím, že někde rozebírali i druhy bílých výplní. Mně pomohli rozšířit si obzory, co se týká péče o zuby.

Asi bych si trochu rozšířila obzor, co se týká zubů a pak zavolala zubařce, abych se jí zeptala, jestli je to normální, že jsi plivala drobky a jakou tam máš vlastně výplň.

Občas ta komunikace mezi zdravotníky a pacienty není optimální.