Kolonoskopie a gastroskopie. Udělali někomu obě vyšetření najednout?

luciela97
3. čer 2023

Hezký den,
včera mi bylo oznámeno abych se objednala na kolonoskopii a gastroskopii. Je tu někdo, komu udělali obě vyšetření při jednom "oblbnutí"? Jde mi o to, že mám doma dvě malé děti (3 a 1 rok) a z praktického hlediska by mi vyhovovalo udělat to najednou skrz hlídání a zároveň i jedny nervy (ve stresu jsem kvůli tomu už teď). Včera jsem se k nám do nemocnice nedovolala, takže to budu zkoušet hned v pondělí znovu ale nechci být za exota až jim to budu říkat, že bych to chtěla oboje najednou 😄. Vůbec nevím, jestli tady ta možnost vůbec existuje, proto bych ocenila názor někoho, kdo řešil třeba stejný problém.
Popřípadě jak dlouho se čeká na výsledky? Nějaká rada aby se to dalo přežít?
Díky za odpovědi

betysch
3. čer 2023

Za exota nebudeš.Zkus se zeptat jestli to u vás dělají.Akorát počítej že to pro tebe bude náročné a budeš hotová.Ono i záleží proč na kolono a gastro jdeš.Pokud jen na kontrolu a odběr s tím že se případně vezme malý vzorek tak to zvládneš.Jinak histologie trvá 6týdnů.A příprava-pevné nervy, dokonalé vyprázdnění, být na lačno.A domluvit se že ti v případě potřeby něco připíchnou.Doprovod tam i domů určitě domluvit.

luciela97
autor
3. čer 2023

@betysch ptala jsem se známé co pracuje u nás v nemocnici a prý to mají rozdělené, že jeden den dělají to a druhý to 🤦 tak si to zkusím domluvit jestli by to nešlo spojit. Snad budou aspoň trochu vstřícní. Vím, že to určitě bude náročné ale lepší to mít za sebou najednou než na x dní (alespoň můj názor). Jdu na to poprvé byli mi zjištěný intolerance na laktózu, sóju, pšenici a vejce a hodně trpím na průjmy, tak to chtějí raději vyšetřit (v rodině máme v anamnéze po x generací rakovinu střev a žaludku) takže preventivně počítám stím, že mi třeba budou nějaké vzorky odebírat. Takže pokud bych tam nic neměla myslíš, že by mi to mohli říct hned na místě, že je vše ok? Moc díky za odpověď 🙏

betysch
3. čer 2023

@luciela97 endoskopista ti řekne jestli se mu to zdá na pohled dobré,nebo že tam vidí léze, nebo třeba polyp.Pokud vezme vzorek tak ti víc řekne biopsie.Pokud to mají rozdělené na určité dny tak nevím jak ti vyjdou vstříc.Může tam pro ně být komplikovanější dezinfekce endoskopů.Ale to ti řeknou po telefonu.Nebo se zkusit objednat do většího endoskopického centra.

drep
3. čer 2023

Technická poznámka. Gastroskopie a kolonoskopie se obvykle dělají na dvou různých sálech (třeba u nás v krajské nemocnici), takže není technicky možný udělat to při jednom “oblbnutí”.

luciela97
autor
3. čer 2023

@drep aha, tak to u nás bude asi podobné, máme tu ve městě malou nemocnici 🤔 každopádně díky za odpověď

luciela97
autor
3. čer 2023

@betysch moc díky za vysvětlení 🙏

astracreek
4. čer 2023

@luciela97 Byla jsem na gastro před 14 dny a i s napsáním zprávy jsem tam byla 10 minut. 🙂 Takže to bych časově asi neřešila. Kolonoskopie bude delší.

luciela97
autor
4. čer 2023

@astracreek a dali vám nějaký oblbovák nebo se to dá zvládnout bez ničeho?

astracreek
5. čer 2023

@luciela97 Jenom umrtvení do krku. Nejhorších bylo prvních 5 vteřin, pak už to bylo úplně v pohodě. S oblbovákem to trvá déle, protože musí zabrat a ne všude ho dávají. Jako vydržet se to dalo, to vyšetření trvá asi 2 minuty.

jjaanuu
18. bře 2024

@luciela97 Tak u nás na gastroambulanci to dělají obojí najednou i s injekcí za 200 Kč a to není ani nemocnice, jen ambulance, ale pokud vím tak skoro všude to najednou nejde. Chce to obvolat, ale stojí to za je, protože 2 krát se připravovat, 2 krát někam jezdit, nejíst, nervy atd. a výsledek na helicobacil je za 10 dnů