icon

Kolonoskopie: Co očekávat a jak se připravit?

31. pro 2024
autor
31. pro 2024

Ahoj,7.1. mě čeká kolonoskopie .... Můžete mi prosím říct,jak mám postupovat?Byl by měkdo ochotný co jist? jdu v úterý,takže začnu so,ne,po-to už nesmim vubec nic???jen vodu a ten roztok?

ines76
31. pro 2024

Oni ti při objednání nedali tištěný návod, jak postupovat?

lolap
31. pro 2024

Teď už nejíst nic celozrnného, obsahujícího hodně vlákniny nebo semínka či zrníčka. V pondělí si můžeš dát ještě normální snídani, na oběd už jen čistý vývar (bez masa, nudlí, zeleniny...), a pak už držet hladovku. Kdyby se ti dělalo špatně z hladu, tak si lze dát pár lžiček samotného bílého jogurtu či toho čirého vývaru. Pít se může celou dobu - čistá voda, minerálka, bylinné čaje - nesmí být barevné, aby to při vyšetření bylo "průhledné".
Roztok na vyčištění se pije podle návodu, záleží jaký máš typ, obecně ale platí, že pročištění musí být ukončeno 6 hodin před vyšetřením. Takže pokud jdeš např. v úterý v 9 ráno, tak tu poslední dávku si dáš cca okolo druhé hodiny ranní, abys to do tří stihla vypít...Víc nepříjemná je ta procedura pročištění než samotné vyšetření🙂

martulka88
31. pro 2024

Záleží na tom, jaký máš projímadlo. U fortransu se nemusí až tak striktně několik dnů, ale u picoprepu je potřeba cca 5 dnů dopředu přísnější dieta. Ne zrníčka a hodně vlákniny. Den před vyšetřením na snídani jogurt nebo přesnídávka - žádné ale zrníčka. K obědu lze cezený čistý vývar. Po zbytek dne jen voda popřípadě džus - bezbarvý a bez dužniny (např.jablečný). Někdo pije pivo 😁 Na zahnání hladu jsou skvělé bon pari ty klasická. Jinak vše dle návodu - např. fortrans rozmíchat v litru vody a do hodiny vypít. U picoprepu v malém množství rozmícháš a do hodiny dopít alespoň litr vody. U picoprepu je potřeba dodržovat dietu, hůře pročisťuje. A u něj to chce celkem za ten den vyprazdňování aspoň dostat do sebe 5 litrů tekutin (započítává se i ta polévka), aby dobře fungoval.

autor
31. pro 2024

Mam picoprer,a jdu na uspani nebo jak bych to rekla...
takze už mam zacit dietu ve ctvrtek?Takze jen jogurty a vyvary,presnidavky??
a v pondeli snidane vyvar a pak uz nic?
a voda musi byt neperliva?
a nealko pivo muzu cely den k tomu roztoku?

martulka88
1. led 2025

Uspat nebo "oblbovák"?
Dieta není myšleno jogurty, ale šetřivá na střeva. Musela jsi dostat letáček k tomu vyšetření a vše k tomu popsané.
Voda je vždy lepší neperlivá, méně zaplácne žaludek.
Pivo je na tobě - o tom mi řekla doktorka, já si vystačím vždy s vodou.
Pokud potřebuješ návod k tomu vyprázdnění a nemáš letáček, podívej se na net např. na nemocnice.

alice180
1. led 2025

@martulka88 přesně tak, stačí zadat fo vyhledávače příprava před koloskopii a máš tam odkazů dost.

autor
1. led 2025

@martulka88 dočetla jsem se ze nema pit je cista vida 😳 ja už jsem v tom stracena

martulka88
1. led 2025

právě že ano, ta ti nezabarví střevo 😉

martivit92
2. led 2025

Přítel byl teď nedávno, týden před nejíst nic celozrnného, nic co má slupky a semínka. Pil kefiry a jedl přesnídávky, vývary, aj. Myslím že den před pít jenom vodu a nebo džus (jablečný), ale nesmí být červený a dužina. No a pak tě čeká roztok, první pil v 6h večer a druhý ve 4h ráno, prý je dobrý si ho smíchat s birellem 🤭 říkala nám sestřička.
A co se týče zákroku, říkal že se to dalo vydržet nejhorší asi prý když si musel doktor nafouknout střeva a po zákroku než se daly střeva dokupy. 😉

autor
3. led 2025

@martivit92 opravdu smichat s birelem? muze byt ochuceny? ja piju roztok ve 14 a ve 20 hod jdu pod tu uspavacku( ja jsem strasny posera) i kdyz jsem dala 2 porody

martivit92
3. led 2025

S čistým Birellem to pil 😊 . Ale je to hnusný prý tak či tak... On chtěl nějaké oblbováky tak mu něco pichli, ale nic strašného... Hele zase to ber tak, že zjistí co je za problém a budeš to mít za sebou 😊 prý pak máš na dalších 10 let klid 😉 .

martulka88
3. led 2025

@martivit92 Pokud jde o chuť, je to o tom, co máš předepsané. Picoprep je ze všech nejlepší, co se týče chuti - chutná jako vitacit. Fortrans je nejhorší se solemi. Extrémně slané.