Kolonoskopie: Co očekávat a jak se připravit?
Oni ti při objednání nedali tištěný návod, jak postupovat?
Teď už nejíst nic celozrnného, obsahujícího hodně vlákniny nebo semínka či zrníčka. V pondělí si můžeš dát ještě normální snídani, na oběd už jen čistý vývar (bez masa, nudlí, zeleniny...), a pak už držet hladovku. Kdyby se ti dělalo špatně z hladu, tak si lze dát pár lžiček samotného bílého jogurtu či toho čirého vývaru. Pít se může celou dobu - čistá voda, minerálka, bylinné čaje - nesmí být barevné, aby to při vyšetření bylo "průhledné".
Roztok na vyčištění se pije podle návodu, záleží jaký máš typ, obecně ale platí, že pročištění musí být ukončeno 6 hodin před vyšetřením. Takže pokud jdeš např. v úterý v 9 ráno, tak tu poslední dávku si dáš cca okolo druhé hodiny ranní, abys to do tří stihla vypít...Víc nepříjemná je ta procedura pročištění než samotné vyšetření🙂
Záleží na tom, jaký máš projímadlo. U fortransu se nemusí až tak striktně několik dnů, ale u picoprepu je potřeba cca 5 dnů dopředu přísnější dieta. Ne zrníčka a hodně vlákniny. Den před vyšetřením na snídani jogurt nebo přesnídávka - žádné ale zrníčka. K obědu lze cezený čistý vývar. Po zbytek dne jen voda popřípadě džus - bezbarvý a bez dužniny (např.jablečný). Někdo pije pivo 😁 Na zahnání hladu jsou skvělé bon pari ty klasická. Jinak vše dle návodu - např. fortrans rozmíchat v litru vody a do hodiny vypít. U picoprepu v malém množství rozmícháš a do hodiny dopít alespoň litr vody. U picoprepu je potřeba dodržovat dietu, hůře pročisťuje. A u něj to chce celkem za ten den vyprazdňování aspoň dostat do sebe 5 litrů tekutin (započítává se i ta polévka), aby dobře fungoval.
Mam picoprer,a jdu na uspani nebo jak bych to rekla...
takze už mam zacit dietu ve ctvrtek?Takze jen jogurty a vyvary,presnidavky??
a v pondeli snidane vyvar a pak uz nic?
a voda musi byt neperliva?
a nealko pivo muzu cely den k tomu roztoku?
Uspat nebo "oblbovák"?
Dieta není myšleno jogurty, ale šetřivá na střeva. Musela jsi dostat letáček k tomu vyšetření a vše k tomu popsané.
Voda je vždy lepší neperlivá, méně zaplácne žaludek.
Pivo je na tobě - o tom mi řekla doktorka, já si vystačím vždy s vodou.
Pokud potřebuješ návod k tomu vyprázdnění a nemáš letáček, podívej se na net např. na nemocnice.
@martulka88 přesně tak, stačí zadat fo vyhledávače příprava před koloskopii a máš tam odkazů dost.
@martulka88 dočetla jsem se ze nema pit je cista vida 😳 ja už jsem v tom stracena
právě že ano, ta ti nezabarví střevo 😉
Přítel byl teď nedávno, týden před nejíst nic celozrnného, nic co má slupky a semínka. Pil kefiry a jedl přesnídávky, vývary, aj. Myslím že den před pít jenom vodu a nebo džus (jablečný), ale nesmí být červený a dužina. No a pak tě čeká roztok, první pil v 6h večer a druhý ve 4h ráno, prý je dobrý si ho smíchat s birellem 🤭 říkala nám sestřička.
A co se týče zákroku, říkal že se to dalo vydržet nejhorší asi prý když si musel doktor nafouknout střeva a po zákroku než se daly střeva dokupy. 😉
@martivit92 opravdu smichat s birelem? muze byt ochuceny? ja piju roztok ve 14 a ve 20 hod jdu pod tu uspavacku( ja jsem strasny posera) i kdyz jsem dala 2 porody
S čistým Birellem to pil 😊 . Ale je to hnusný prý tak či tak... On chtěl nějaké oblbováky tak mu něco pichli, ale nic strašného... Hele zase to ber tak, že zjistí co je za problém a budeš to mít za sebou 😊 prý pak máš na dalších 10 let klid 😉 .
@martivit92 Pokud jde o chuť, je to o tom, co máš předepsané. Picoprep je ze všech nejlepší, co se týče chuti - chutná jako vitacit. Fortrans je nejhorší se solemi. Extrémně slané.

Ahoj,7.1. mě čeká kolonoskopie .... Můžete mi prosím říct,jak mám postupovat?Byl by měkdo ochotný co jist? jdu v úterý,takže začnu so,ne,po-to už nesmim vubec nic???jen vodu a ten roztok?