Neštovicena začátku těhotenství
Zdravím maminky 🙂
Jsem v 6+6tt a včera jsem dostala neštovice... měla jste některá podobný problém? Doktor mi řekl že už s tím stejně nic neudělám, což je pravda, ale mám docela strach... Tak by mě zajmalo jesli jste některàá neprožila to samé s dobrým koncem? 🙂) potřebuju asi trochu uklidnit 🙂
A měla jsi neštovice jako malá a nebo je to první výskyt? Pokud jsi je prodělala,tak jsi ty í mimčo chráněná.Pokud jsi je nedostala,tak je tam velké riziko poškození plodu.Bylo by fajn dojít si zjistit množství protilátek a do 72 hod od výskytu píchnout Gamaglobulin ( v případě že jsi je neprodělala)
@moxha aha... tak to neni dobré... :( 72 hodin už uběhlo, výskyt màm druhý den, ale před výsevem to ma pry uz clovek v sobe den dva... jinak jsem to jeste neprodelala, tohle je poprve... :/ na protilatkach na krvi jsem byla 12 dni zpet, protoze pred 2 tydnama to dostal muj syn... a minuly ctvrtek mi oznamily ze mam všechny protilatky negativni, pres vikend jsem mela totalni zimnici no a vcera uz jsem mela prvni pupinky...
Tak to není vůbec dobré. Pokud matka dostane neštovice poprvé až v těhotenství,bývá tam vysoké procento rizika,že to pro plod bude mít fatální následky.Teď nezbývá než čekat...
@lusinka1312 částečně má doktor bohužel pravdu, je to bohužel svinstvo hlavně i takto na začátku. Fatální následky jsou v tomto případě bohužel jedna z lepších variant. :( Nejsem si ale jistá, jestli přeci jen nelze dostat nějaké "léky" na zmírnění- zkusila ses poradit s více doktory? Nejlepší by pak bylo, kdybys chodila na všechny ultrazvuky někam, kde mají špičkový ultrazvuk, samozřejmě na to upozornit a měli by se tím pádem hodně na miminko zaměřit. Samozřejmě ne vše jde odhalit.
Ještě lze užívat antibiotika na zmírnění dopadů na mimčo.Napsal ti je lékař?
@lusinka1312 jinak člověk je infekční až do zaschnutí posledního pupínku + nějaký ten den i před. Pokud ti tedy dělali protilátky v době, kdy ještě ty pupínky všechny zaschlé neměl, tak je jasné, žes to mohla mít negativní a nakazit se až po testu. :( Každopádně jak je tomu u všech nemocí, vždycky tam nějaká ta naděje je, že to dopadne dobře!
Oprava: ne antibiotika,ale antivirotika
@moxha rikal mi ze nejale jsou, ale ze mi je nedoporucuje, nevim z jakeho duvodu, ale rekl ze bude lepsi kdyz mi je neda... ale mluvili jsme o tom.. k obvodni doktorce mam dojit pristi tyden aby se na me podivala a 14.8. jdu na prvni screening... taky jsem jim vse oznamila, jenze ted stejne velice zadne doktory navstivit nemuzu, alespon ne tenhle tyden, abych nenakazila zase jine lidi,deti, maminky... vcera jsem stihla jeste gynekologa a delal ultrazvuk, a srdicko nastesti tluce...
@lusinka1312 tak ja bych teda byt tebou ještě jednou zavolala tomu dr., a zjistila, proč ti ta antivirotika nechce dat... Ale určitě bych si zavolala na infekční a zeptala bych se hlavně tam, co by se ještě dalo udělat. No zkusila bych na tvem místě cokoliv, aspoň se pokusit, a ne sedět doma a říkat, že už se nedá nic dělat. Fakt bych ti radila urychleně obtelefonovat, co jde.
@gruyerre no gynekolog, obvodacka a i pani na screeningu mi vsichni rekli ze uz s tim nic neudelam, kdyz to mam v sobe, ze s tim nic delat nejde... pry to bude bud a nebo. Tak zkusim zavolat jeste na to infekcni a uvidim co mi reknou jeste oni... a 3 ze 3 mi rekli ze uz to proste mam, tehotna jsem, ze uz to nezmenim, kdyz to tak reknu ...
@lusinka1312 a ja vim ze uz s tim ve finale neudelam nic, ze muzu skorat doufat ze to dopadne dobre... 🙂 me zajimalo jesli je tady nejaka maminka s podobnym pribehem, u ktere bych zjistila treba co delala ona v tehle situaci... kdyz mi vsichni doktoro rekli ze nic...
@lusinka1312 ano, ty uz nestovice bohužel máš, ale ted mas dostat antivirotika na zmírnění následků pro plod. Jako jo, oni jsou doktoři a asi mají nějaký důvod to tvrdit, ale mě by treba dost zajímal důvod, proč mi nechtějí dát lék, který by mohl pomoci plodu. No nic, drzim palce, at to dopadne dobře.
@lusinka1312 mají pravdu v tom, že už to nezměníš a že to holt máš. U jakýchkoliv léků v těhotenství se často dost těžko posuzuje přínos vs případná rizika, pokud to máš takto potvrzený už od 3 nezávislých doktorů, tak víc dělat momentálně nemůžeš.
@ito no já vím... jeste mi gynekolog rikal ze pujdu na odber plodove vody a na 1. screeningu zjistim co a jak... je to pekne blba situace, ale taky se snazim nestresovat a byt v klidu, protoze stres muze udelat kolikrat taky poradnou neplechu... takze ja verim tomu ze to dopadne dobre. 🙂
@lusinka1312 Jinak já sama mám zkušenosti s miminkem, které bohužel mělo poškozený mozek a páteř (ne v důsledku neštovic). jsou vady, které vznikají multifaktoriálně- tzn. zkus ovlivnit těch spoustu faktorů mimo neštovice. Tzn. zaměř se na imunitu, neštovice jsou tak jak tak záhul, snaž se ji podpořit i vitaminy, listovkou, až to bude možné tak nenáročné procházky na čerstvém vzduchu, zkus se vyhnout jakýmkoliv infekcím ať už dýchacích cest, kvasinkovým (omezit sladké)... Do jídelníčku zařaď hodně ovoce, zeleniny, snaž se o vyváženou "zdravější" stravu bohatou na vitamíny, minerály,... I teď jak jsi nemocná, tak ideální vývary-hovězí, kuřecí, zeleninový. Ať ti pomůžou s dítětem. Vyhni se pokud možno lékům (při horečce je ale lepší vzít obyč paralen), i doplňkům jako různé spreje do nosu (mimo čistou mořskou vodu),,... stres samozřejmě taktéž co nejmenší, alkohol a kouření v sebemenším množství zákaz. Určitě se vyhni větší zátěži a žádné malování pokojů,... prostě nepřijít do styku s barvami/laky/ředidly. Já si odpustila i lakování nehtů a barvení vlasů. A hlavně odpočívej! Jen podotknu, že v normálním těhotenství tohle žena řešit nemusí, ale pokud není a víš, že můžeš aspoň něco udělat, za pokus to stojí. 🙂
@ito tak nejak dodrzuju vsechno :D nekourim, nepiju, sladke ted nejim vubec, absolutne na to nemam chut co jsem tehotna, spis ted valim broskve, a lekum jsem nikdy neholdovala... piju na imunitu colostrum z aloe vera, takze myslim ze se neohrozuju velice nicim 🙂) bydlim na samote u lesa, takze cerstveho vzduchu mam dost... i nejake domaci produkty piju a jim misto z obchodu...jedine co je spatne momentalne jsou ty nestovice...
@ito a vy jste se o vadach dozvedela ve kterem obdobi? Jesli se muzu teda zeptat? 🙂
@lusinka1312 Bohužel až na druhém screeningu ve 22 tt, ale to je "normální". 1. screening v pořádku. Rozštěpy nelze odhalit z plodové vody, když ví na co se zaměřovat (spec. pracoviště), tak ještě podrobněji zkoumají při screeningu v 1. trimestru, ale zde je % záchytu velmi velmi malé, pak v 16 tt další velmi podrobný screening + další testy z krve, zde už se větší rozštěpy mohou projevit + změny na mozku a definitivnější potvrzení- vyloučení pak až na screeningu 20-22 tt.
@ito vy jste to v te dobe jeste mohla nejak ,,resit”... kdyz se teda tak blbe zeptam... clovek s tim nic nenadela zeee... i kdyz nejsou zadne faktory k vadam, tak stat se proste muze.. :((
@ito jak jsem volala na screening, tak rikala ze si to tam hned zmaci ze mam nestovice a at domesu i nejakou spravu od doktora
@lusinka1312 co vím, tak "řešit" se to může do 24 tt, od toho 12 tt je potřeba mít ale písemný souhlas genetika. Za mě sem řešila, a nakonec když sem se rozhodla, se stejně miminko rozhodlo odejít samo. Je důležité, že si vás teď hodně pohlídají. Držím pěsti, ať vše dopadne jak má, ať jsou neštovice brzo za vámi a v náruči pak zdravé miminko!
@ito moc mě to mrzi :(( jsou to hrozne zivotni situace. Dekuji za podporu, doufam ze to bude v poradku... 🙂
@lusinka1312 nechápu proč tě ihned nenaockovali, jakmile se neštovice objevily u syna, když jsi je neprodelala jako malá :/ těhotné se očkovat mohou.
Já jsem jako dítě neštovice prodělala, ale když jsem čekala třetí dítě, tak kluci oba neštovice měli a ve slabé formě jsem je chytla znovu. Byla jsem na úplném začátku, sotva 6 týden. Měla jsem zvýšenou teplotu, strašně mě svědilo celé tělo a nakonec mi pár pupínků vyrašilo, ale jen na břiše. Na další poradně jsem to říkala gynekologovi, ale ten nad tím víceméně mávl rukou. Nicméně první screening nedopadl zrovna nejlíp, jak krev, tak ultrazvuk. Pak brali ještě krev v 16 týdnu a měla jsem vysoké riziko rozštěpových vad. Proběhly dva genetické uktrazvuky a potom ještě jeden přímo na rozštěpy a nic se nepotvrdilo. Akorát jsem to nikdy nedávala do souvislosti s neštovicemi. Dcera se narodila zdravá.
@karlajasmine pry tehotne uz neni dobre ockovat, nejpozdeji mesic pred tim nez zenska otehotni, jelikoz jsem s nestovicema tak nejak ,, nepocitala” tak me to ani nenapadlo se naockovat a pak uz bylo pozde... :/
@lusinka1312 ano těhotné se opravdu neockuji , nemám žádné protilátky proti spalničkám a mám prošlou tetanovku a nikdo mě očkovat nechtěl ...jinak k těm antivirotikum , cos měla /chtěla / nedostala .Antivirotikum má význam v případě závažných symptomů , které sebou toto onemocnění přináší .Lékař ti ho nedal protože při dlouhodobém užívání výrazně snižuje imunitu , což by mohlo být v tvém stavu kontraproduktivní
@lery92 dekuji za vysvetleni 🙂 tak nejak pocitam ze doktor se nerozhoduje jen tak ze srandy, ale neco o tom vi proc neco da a neco neda... tak dekuju 🙂 no ja si to ockovani zjistovala samozrejme a vsude ki rekli i jsem se docetla ze pro tehotne to neni dobre, kor nestovice, spalnicky apod...
@lusinka1312 jak jsi prosím dopadla ?
@veroniquecz zapomnela jsem tady napsat 🙂 uz jsem ve 25 tydnu a plod je naprosto zdravi 🙂) prvni i druhy screening dopadl na vybornou, byla jsem i u geneticky a vsechno nasvedcuje tomu, ze je dite naprosto zdrave 🙂) jsem stastna, mela jsem vazne strach...

Ja mela pasovy opar. Ale obcas tohle tema probehne v otazkach na porodniky na porodnice.cz. Ze tesne pred porodem by to fakt byl pruser. Ty jsi ale na zacatku, tak hlavu vzhuru.