Pálení končetin. Způsobuje to cukrovka nebo jde o jiný problém?
Zdravím, chci se zeptat jestli má někdo zkušenosti s pálením končetin prstů u nohou a dlaní rukou. Je to pocit jako bych měla na nohách ponožky a rukavice plněné čerstvými kopřivami. Sem tam mám pocit,že necítím chlad ani teplo chodidel hlavně plosky nohou zespoda. Mravenčení brnění a nedokážu mít nohu delší dobu na stejném místě takže když sedím musím neustále měnit polohu nohou.Byla jsem včera u lékaře ten předepsal jen injekce Bkomplexu. Jím zdravě běhám posilují už 10 let. Nekouřím nepiju, popíjím železo kvůli nedostatku. Mám tetanii takže na mravenčení brnění a záškuby v končetinách jsem zvyklá ale toto jsem ještě nezažila. Na fb mě lidi straší neuropatií a cukrovkou. Ale na kompletních odběrech krve jsem byla v lednu a cukr jsem měla na lačno 4.2 takže doufám že cukrovka to nebude. Ale poradili mi ať si nechám změřit glykovany hemoglobin. Ten se při těch kompletních odběrech nezměřil? Nebo je to právě ta hodnota 4.2? Díky za jakékoliv rady.
@valkyra7129 glykovaný (dlouhý cukr) je hbac nebo tak nějak v testech. Normálně se nedělá, ale lze o ně normálně požádat i obvodního. Lačná toho tolik neřekne. Každopádně bych si to nechala zkontrolovat pro klid
@valkyra7129 já jsem měla mravenčení, které popisuješ, když jsem měla nedostatek vápníku a hořčíku.
@valkyra7129 já jsem měla mravenčení, které popisuješ, když jsem měla nedostatek vápníku a hořčíku.
@palja Jak jste to, prosím, zjistila? Z krevních testů?
@palja Jak jste to, prosím, zjistila? Z krevních testů?
@optimistic ano, z krve
@valkyra7129 glykovaný (dlouhý cukr) je hbac nebo tak nějak v testech. Normálně se nedělá, ale lze o ně normálně požádat i obvodního. Lačná toho tolik neřekne. Každopádně bych si to nechala zkontrolovat pro klid
@martulka88 a indikace bude jaká? S glykémií 4.2 rozhodně nemá takovou cukrovku, aby měla diabetickou neuropatii, která se rozvíjí za roky/desetiletí dlouhodobé hyperglykémie.
Autorko, pokud trpíš na tetanii, tak osobně bych nasadila hořčík v nějakým pořádným dávkování (když na áru substituuju, dávám 4g “z ruky”). Můžeš si jako samoplátkyně nechat udělat odběry, ale jsou podle mě vyhozený prachy, že máš hypomagnezémii a jypovitamínemii D (jako 100% český populace) je jistý.
Problém s fungováním periferních nervů můžeš mít i bez cukrovky. Tohle bych viděla ale spíš na problém s zásobováním krví... Není to podobný pocit, jako když si přesedíš nohu, jen bez toho předchozího mechanického tlaku? Píšeš, že máš nedostatek železa - za mě to může dělat i ten. Bacha, pokud maš nedostatek železa, vstřebávání vápníku a hořčíku jde proti vstřebávání železa. Takže určitě nebrat zároveň. Pokud doplňovat obojí, tak třeba jedno ráno, druhé večer. Ale přijde mi, že problém nebude jen v minerálech. Pokud ano, nejspíš ti chybí nějaký vitamín, ketrý je nutný k jejich zpracování... Píšeš, že jíš zdravě - jsi si tím jistá? Nejsi v opačném extremu, dy za zdravou stravu považuješ reálně podvýživu? Pokud jsi si jistá stravou, není problém se vstřebáváním? (nějaké dlouhodobé zažívací potíže, intolerance a podobně?) ... Protože "normální" to není. A viděla bych složitější metabolický problém, který není úplně jednoduché odhalit třeba z jedněch odběrů.
@valkyra7129 a ve spani te to netrapi? Muzes zkusit mrknout na syndrom neklidnych nohou, jestli se v tom nepoznas.
@martulka88 a indikace bude jaká? S glykémií 4.2 rozhodně nemá takovou cukrovku, aby měla diabetickou neuropatii, která se rozvíjí za roky/desetiletí dlouhodobé hyperglykémie.
Autorko, pokud trpíš na tetanii, tak osobně bych nasadila hořčík v nějakým pořádným dávkování (když na áru substituuju, dávám 4g “z ruky”). Můžeš si jako samoplátkyně nechat udělat odběry, ale jsou podle mě vyhozený prachy, že máš hypomagnezémii a jypovitamínemii D (jako 100% český populace) je jistý.
@drep kdykoliv jsem požádala obvodního o glykáč, nukdy nebyl problém. Ale je to možné díky cukrovce. A na gastru mi to též dělali.
Ano železo beru ráno a magnesium k večeru. Po te jedné béčkové injekci co mi dali ve čtvrtek je mi mnohem lépe. Zítra jdu na další takže se obvodaka zeptám na ty odběry glykohemo. Zatím děkuji za rady budu kdyžtak informovat aby se třeba zachovala konverzace pro další lidi se stejnými problémy. 🙂
Takže glykovany hemo v pořádku, cholesterol v pořádku jen mám nízkou hladinu vit D. Takže pálení končetin mi způsobuje nedostatek hořčíku a vit B12. 🙂)

4,2 je hladina cukru a glykovaný Hgb se běžně v odběrech nenabírá