Přetrvávající ztráta čichu a chuti. Je důvodem k prodloužení izolace?

nikishkaaaa
26. pro 2020

Prosím o radu, 17.12. se u mě objevily příznaky covidu. 20.12.se přidala i ztráta chuti a čichu. Karanténa (izolace) mi končí k 31.12. nic už mi není, jen čich a chuť stále nemám (četla jsem, že může trvat než se vrátí až 8 týdnů) proto se ptám, je přetrvávající ztráta čichu a chuti důvod k prodloužení izolace? Děkuji.

katella
26. pro 2020

Já jsem prodělala covid ve druhé polovině října. Ztráta čichu i chuti přetrvává stále.

katella
26. pro 2020

Dodržela jsem karanténu a od té doby normálně funguju.

nikishkaaaa
autor
26. pro 2020

@katella děkuji, lekar o pretrvavajici ztrate chuti a cichu vi?

novamamina
26. pro 2020

@nikishkaaaa nám na hygieně řekl že i toto je příznak a dokavad přetrvává máš být doma. Nicméně pak uznal že je to na lékaři. Lékař řekl po 10 dnech pokud nejsou jiné příznaky, normlane ok. Na čich ti doporučuji výplachnout nos nosní konvickou s listerinem cool mint. Je to šílený, páli to jak čert. Nicméně druhý den se čich začal vracet 🙂. Po dvou dnech jsem zopakovala a čich je zpět. A opravdu jsem necítila vůbec. Na chuť nic nepomohlo. To musí samo. Trvalo mi to tak měsíc

junitax
26. pro 2020

Můj lékař má za to, že ztráta chuti a čichu u covidové infekce, je jejím příznakem. Musela jsem být doma v izolaci tak dlouho, než to přešlo.

nikishkaaaa
autor
26. pro 2020

@junitax a to bylo jak dlouho? Dekuji

kupcatko
26. pro 2020

My jsme meli ztratu chuti a cichu a normalne po 10 dnech jsem mohla normalne mezi lidi. A az za 14 dni se asi zacala vracet chut.

whitechocolate
26. pro 2020

Já zase četla, že ztráta čichu či chuti je následek covidu a 90% lidí se navratí do 14 dní, ale u mě to taky trvalo déle jak měsíc.

nikishkaaaa
autor
26. pro 2020

@whitechocolate a byla jste v karantene cely mesic?

katella
26. pro 2020

@nikishkaaaa byla jsem samoplátce, kontaktovala mě několik dní po testech jen hygiena. Příznaky jsem vyjmenovala a jen jsem měla dodržet 10 dní karanténu.

hanve
26. pro 2020

@novamamina to se dá vydržet? Listerin do nosu,to je hardcore,mně stačí čerstvá Vincentka a lezou mi oči z důlků. ale už začínám být zoufalá,přes dva měsíce od propuštění z izolace a furt nic necítím a nechutnam...
@nikishkaaaa mně dr i hygiena řekli,že ztráta čichu a chutí je dlouhodobý příznak přetrvávající i půl roku,takže není důvodem karantény.

nikishkaaaa
autor
26. pro 2020

@nikishkaaaa děkuji Vám všem! 🙂

novamamina
26. pro 2020

@hanve je to hardcore, neříkám že ne. Ale jako dá se to vydržet. Navedl mě na to partner. Protože četl že cichove receptory jsou obalené virem (nemusí být zivy, stačí prázdné membrány viru) no a pak četl že tento listerine (musí být cool mint) zabíjí koronu. No a jelikož také necítil, nenapadlo ho nic lepšího než si ten listerine do nosu nalít 🤣. Tukala jsem si na čelo, nechtěla jsem to dělat taky. Ale premluvil mě. A nakonec jsem byla ráda. Pokud bys to zkoušela, dej vědět jestli ti to taky pomohlo.

whitechocolate
26. pro 2020

@nikishkaaaa
Nebyla, jen těch 10 dní.

leilinka1234
26. pro 2020

@junitax to je hloupost 🙂 prodělala jsem covid v září. Dodnes mám čich špatný, řekla bych, že funguje tak na 20-30%. Testovaná jsem byla na začátku tohoto týdne zas a jsem negativní.

hanve
26. pro 2020

@novamamina no nejdřív k tomu musím sebrat odvahu😂ale díky za tip,já měla vždycky ultra jemný čich,co mi nevonelo jsem nestrcila do pusy,takže že začátku jsem si říkala fajn,aspoň neuvidím všechny ty smrady. No ale už je to i s tou chuti sakra dlouhý no.

novamamina
26. pro 2020

@hanve jojo, ta chuť je silene protivna. A když se nám začal ten čich vracet, tak nám oboum s partnerem přišlo že furt cítíme nasladly smrad. Naštěstí to bylo jen chvilku a už se to srovnalo. Tak si dodej odvahy, snad ti to taky pomůže.

junitax
27. pro 2020

@nikishkaaaa Měla jsem kliku, jen týden.

junitax
27. pro 2020

@leilinka1234 upřímně mě to vyděsilo. Naštěstí se mi chuť a čich po týdnu vrátila. Jak to z lékařského hlediska je, jsem se dál nepídila.

kuttu
27. pro 2020

@junitax Pokud je to jediný příznak tak ano, pokud, jako u mě,kdy covid začal bolestma zad, únavou,teplotou a az po 6 dnech přišla ztráta chiti a čichu,je to následek covidové infekce.
.

nikishkaaaa
autor
27. pro 2020

@kuttu prislo to az 4. Den je to vlastne muj posledni priznak jinak mi nic neni

megi89
27. pro 2020

Pozitivní test na covid jsem měla na začátku listopadu a do teď nemám čich a chuť a můj obvodní říkal že po 10 dnů můžu už normálně ven...

kuttu
27. pro 2020

@nikishkaaaa Máme v ordinaci chlapce,který covid prodělal na jaře a pořád necítí ani nemá chuť...takže těžko říct mě se chuť vrátila po tydnuba cich jeste neni 100%,prodělala jsem ho v půlce října...covid je fakt nevyzpytatelný...dělá si co chce...paradoxně cim méně příznaků nebo velmi mírný průběh,tim vice protilatek👍

novamamina
27. pro 2020

@kuttu tak s protilatkama nemůžu souhlasit. Pracuji v laboratoři a zatím tedy čím vyšší teplota, tím více protilátek. Ale máme i případy kdy pacient ležel několik týdnů v těžkém stavu v nemocnici a nemá ani tuk. Ale můj partner měl jen ztrátu cichu a protilátky měl pěkne, ale velice rychle zmizely (cca měsíc). Já jsem měla dva dny zvýšenou teplotu, ztráta chuti, cichu, různé bolesti, kašel, všechno možný prostě a protilátky mám i po dvou měsícich parádní. No, pak si vyber že 😀.

ckei
27. pro 2020

@nikishkaaaa ne. Já ještě nemám zpět cich ani chuť od 10.10.

kuttu
27. pro 2020

@novamamina U nás lékařka potvrzeny covid protilátky žádné a druhá nevi,ze ho prodělala a protilátek má hodně...tim jsem chtěla říct ze neznamená,ze kdyz maj lidi těžkej průběh= hodně protilátek...spíš nemají žádné...

kupcatko
28. pro 2020

Ja jsem 2,5 mesice po covidu ( bolest hlavy, kloubu, zvraceni, zvysena teplota, kasel, bolest dutin a ztrata chuti a cichu) a protilatky hranicni, spise zadne. Takze si fakt vyber.

novamamina
28. pro 2020

@kuttu je to s tím opravdu zajímave

becicka
28. pro 2020

Nám hygienik řekl, že tento příznak (ztráta chuti a čichu) se nepočítá do karanténních příznaků. Byla jsem pozitivní na začátku října, doteď nemám čich OK.

ploutvicka59
29. pro 2020

Na konci rijna jsem vysla pozitivni,ctvrty den jsem prisla jak o chut tak i o cich a karantena skoncila po deseti dnech,takze jedenacty uz jsem mohla fungovat normalne.Chut a cich se podle moji doktorky muze vracet postupne mesice,takze neni duvod proc me drzet kvuli tomu dalsi dny v karantene.Pry se nemusi vratit uz nikdy....Prase aby se v tom vyznalo,fakt ze jo:/Jeden rekne tohle a druhy tamto😀