Preventivní odstranění zubů moudrosti. Ano nebo ne?

aliishaa
4. srp 2021

Dobrý den,

byla jsem na preventivní prohlídce u zubaře a vše bylo ok až na jednu věc - zubař zmínil, že je vidět, že se špatně dostanu k moudrákům, nejsou úplně dočištěné a do budoucna by to mohlo dělat problémy - bakterie se přenesou i na čisté zuby, které by se jinak nekazily, což by byla podle jeho slov škoda. Navrhl mi dvoje řešení, musím si to rozmyslet sama:

1. Preventivní chirurgické odstranění - až na tuhle "maličkost" mi ale moudráky problémy nedělají, pěkně se vejdou do pusy, měla jsem rovnátka už víceméně v dospělosti, takže se s nima počítalo, jen jsou prostě špatně dostupné a musím sama přiznat, že to čištění je opravdu obtížné, i když se fakt snažím. Zákroku se ale bojím - předpokládám, že mohou nastat komplikace (i když asi vzácné), navíc někdo má právě zuby moudrosti později jako takový základ pro můstky nebo jako svoje poslední zuby na kousání. Ale pokud by mi to mělo do budoucna teoreticky zachránit ostatní zuby..??? Taky (i když je to blbost) si nedovedu představit, že v té puse vzadu najednou nebudu mít nic, jen dáseň 😅 ?

2. Navštívit dentální hygienu a natrénovat perfektní zubní hygienu - problem solved. Jenže já jsem na dentální hygienu již chodila (kvůli rovnátkům) a myslím, že ji natrénovanou mám, ovšem byla jsem vyvedena z omylu. Takže návštěvu mám v plánu tak jako tak, ale hlodá ve mně červíček, co když si zase budu myslet, že vše dělám dobře a ono nic, jestli si je přece jen nenechat preventivně odstranit. Jenže aby mi pak právě časem ty zuby moudrosti nechyběly? 😨

Jaké máte zkušenosti? Jak byste se rozhodli? Co obnáší odstranění zubů moudrosti? Jaká je rekonvalescence? Jaké je to "potom"? Sháním jakékoliv informace, abych se mohla sama nějak rozhodnout.

Děkuji 🙂

lilian2111
4. srp 2021

Ahoj. Mě brali všechny ven a proběhlo to úplně v pohodě. Dostala jsem vždy steh, který se sám vstřebal, hojení úplně v klidu, ani u jednoho vytržení jsem nevzala žádný prášek na bolest, nic. 😊 opravdu bych se toho nebala. 🙂

veve559
4. srp 2021

@aliishaa ahoj, me zubarka napsala zadanku na odstranění zubu moudrosti, protoze jsem jeden mela kazovy a prý, kdyz už tam budu, tak at mi vezmou vsechny. Jelikoz mam panickou hruzu ze zubaru, tak jsem dovolila odstranit jen ten s kazem a ostatni ne. Muj nazor je takovy, ze pokud mi nedelaji nejake problémy, jako ze by se mi treba nevešly do pusy, tak proč je trhat. Sice se špatně čistí, ale zatím se mi nestalo, ze bych kvuli nim mela nejaky jiny kaz. A ten co mi vytrhli mi desne chybi a navic mi po odstranění zubu nezasili dasen a ted tam mam diru do ktere mi leze jidlo. Jinak rekonvalescence je u kazdeho jina, me se všechno špatně hoji, takze to trvalo docela dlouho. Navic doporučuji nechodit v lete ani v zime na odstraneni. V lete kvuli vysokym teplotám to muze vice natekat a vic krvacek. V zime zase od mrazu dost bolet. Ja kdyz sla venku do kopce, tak jsem nesmela dychat pusou, jinak to byla silena bolest

j.a.n.i
4. srp 2021

Ja nemela co resit, rostly mi pod sedmicky, takze vsechny vysekavali na stomatochirurgii. Vsechny najednou, asi tyden se to hojilo, brala jsem prasky na bolest, pak dobry.

dagmaris
4. srp 2021

@aliishaa Dobrý večer přeji 🙂
Chápu, že se bojíte. Ono jít na trhání zubů není nic příjemného, ale jestli Váš pan zubař naznal, že to neučistíte, tak to asi neučistíte a věřím Vám, že se snažíte. je vidět, že o zuby máte zájem a to je perfektní. Palec hore 😀 a od toho se odvíjí to, co chci říct.
1) zašla bych znova na hygienu ( což máte v plánu) nechala se znovu instruovat a do příští prevence bych to ještě zkoušela 🙂
2) kdyby se vám to přece nedařilo pořádně čistit, tak bych si zuby nechala dát pryč...a důvody?
Když nebudete zub pořádně čistit tak se vám tam dřív nebo později asi udělá kaz a opravovat kaz na osmičce je pro zubaře peklo a většinou se to neudělá 100% tak třeba jako na první stoličce, protože je tam prostě špatný přístup, takže by se to mohlo kazit dál a pak stejně půjde ven..vy si tedy ušetříte návštěvy a hlavně peníze
To, že byste si měla nechávat osmičky jako základ můstku na stáří...já z vašeho příspěvku spíš cítím, že o zuby fakt máte zájem a pěkně se staráte, takže jaké můstky proboha? 😀 svoje zuby až do smrti 🙂
Jo a co se bolesti týká po zákroku, není to nic příjemného...ale samotný zákrok je ale v anestezii a pak si nechte napsat Aulin v prášku a až přijdete domů ledovat ledovat ledovat a při bolesti Aulin...to je fakt slušné analgetikum. Mě osmičky vysekávali z kostí přes hodinu jenom jednu spodní...takže nic o čem bych psala domů to nebylo a Aulin zabral potom skvělé.
Omlouvám se za chyby, píšu z mobilu a snad je to aspoň trochu srozumitelné 🙂

marcicek84
4. srp 2021

@aliishaa mam venku 3 za 4 a odstranovaly se,az se zacly kazit,driv ne.Vrchni pohodicka, spodni katastrofa,ale ten se musel castecne vysekat a pak zasit,posledni spodni si setrim,az posbiram odvahu,v puse mi nechybi,naopak mam v ni vice mista a nedelaji se tam zanety (u jednoho se mi ten zanet delal a po jeho vytrzeni byla objevena velka kapsa s hnisem,ktera vedla az do krku,takze se vse muselo vycistit,do te doby nikdo nevedel jaky je stav pod zubem.Zda bych ale trhala zdrave neproblemove zuby,to asi ne,i z toho duvodu si tu posledni osmicku setrim,navic je vyrostla tez napul,takze pri predstave jejiho dolovani a 3 tydenniho hojeni a prvnich 5 dni s ibalginem po 4 h si jeste pockam...

malanoha
4. srp 2021

Zuby moudrosti mam, nemam s nimi zadne potize, nekazi se, tak mam v planu si je nechat... Nase zubarka je bez vazneho duvodu preventivne netrha.

konidana
4. srp 2021

Donedavna jsem mela vsechny prestoze se mi do huby skoro nevesly a mam je az skoro v kloubu celisti. Akorat ted uz si je misto spravování radsi necham vzdy vytrhnout. Preventivne bych do toho asi nesla, prestoze to vzdy bylo v pohode..uz mi brali 3

ada22
4. srp 2021

Zacla bych od bodů 2, když nevyjde, šla bych do vytrhnuti při sebemenší kazu. Já mam celkem problémy u dvou 7 hornich a pokaždé to odstartovala skryté zkazena osmička.

felixfelicis
4. srp 2021

Na dentalni hygienu bys měla chodit tak jako tak co půl roku, to můžu vřele doporučit, i když si myslíš, že cistis dobře. Co se týče moudraku, je to co zubar, to názor (měla jsem jich nekolik), zatím jsem na trhání nebyla, protože od nikoho nepadlo rozhodně slovo, že je to nutné.

jana_zofie
4. srp 2021

Ja je teda nemam. Krivily by se mi pry zuby po sundani rovnatek. Nemela jsem je prorezane, takze mi je vysekavali. Vsechny pekne najednou. V lokalni anestezii. Aulin jsem nemela, napsali mi Talvosilen a byla jsem s nim naprosto spokojena. Ale nerada delam veci bezduvodne, preventivne, takze na vasem miste bych tomu dala jeste sanci. Vsak pokud to budete delat blbe, zjisti se to nejpozdeji za pul roku na preventivce. A to si nemyslim, ze byste v tom cisteni byla tak strasna, aby se vam za pul roku zacaly vylozene kazit zuby (nejsem zubar, ale to snad ne. Kdyz mi na dentalni hygiene ukazali, kde jsem si do te doby chronicky nedocistovala zuby, tak se az divim, ze se mi za tech predchozich cca deset let neudelal zadny kaz. Paradoxne jsem ale chytla kaz zanet zubu dva roky po tom, co si na to davam opravdu pozor, tak nevim, jak toto funguje...)

netopejr
4. srp 2021

Pokud tam neni duvod, jako ze neni (duvod je napr. když je osmička uložena špatně, v celisti nebo jen vic sikmo ap, tam je dobré to naplánovat, ale to se vas netyka). Kazdy zub, ktery mate, je plus a lepší ho tam nechat.
Pokud osmicku vytrhnete, snizi se kost spodni/horni celisti, a to vice exponuje sedmicku, protože z te zadni strany uz tu kost ma nizko, tim padem je "obnazena", a to muze vest k tomu, ze odejde drive, nez kdyby za ni osmicka zůstala.
Kazdy zub, na ktery se nekouse,postupne "vyleza ven", neni.prosze vystavovan tlaku, na kt3ry byl koncipovan, zub, na kte4y se nekouse, odejde drive, i se vic kazi. Vas zubar chce sice trhat vsechny osmicky, tedy i tu "naproti". Ve skutecnosti vase sedmicky kousou trochu o protilehlé osmičky a trochu o protilehlé sestky, neni to tak, ze sedmicka kouse jen o sedmičku. Tohle bude chybět.
Na zubu, ktery dostatečně nekouse, se vyrazne vice uklada plak a musi se mnohem vic čistit, iprave na těch nepouzivanych ploskach.

Uvas zadny benedit extrakce nevidím. Take vas ortodontista nic nerikal, ne? Prostě pexlive čistěte ten mezizubní prostor (jakoz i ostatni) a mely by vam dlouho slouzit.
Je to, jak sama posete - nekomu ty osmičky slouzi velice.dobre. Dokonce nekdy v ramci ortodontixke pece nekomu vytrhnou sedmicky nebo sestky, osmičky nechají.
Jspu ro 4 zdrave stolicky, to ani omylem. Preventicne si taky muzete amputovat prst, abyste si ho nerozmackla ve dverich.

aliishaa
autor
4. srp 2021

Děkuji všem za odpovědi, trošku možná tuším, co mě čeká, protože před nandáním rovnátek mi museli vysekat z kosti trojky, aby se na ně daly nalepit zámečky, jenže tady to je větší zákrok, tahání kořenů apod. O zuby se fakt snažím starat, protože celá ortodontická léčba nebyla jednoduchá a levná záležitost, takže jsem vděčná, že jsem se se zuby dostala tam, kde jsem. Svému zubaři důvěřuji, doteď měl se vším pravdu, on by dal pryč alespoň ty spodní, ty vrchní jsou prý takové malé mršky co nestojí za řeč, ale i tak se mi do toho nechce, i když vím, že bych asi měla. Tak uvidím, co mi řeknou na té hygieně a se zubařem se uvidím zase začátkem příštího roku, je pravda, že do té doby budou zase děti o něco větší a už si budu moct spíš dovolit nějakou rekonvalescenci.
Kdybyste někdo věděli o dobré zubní chirurgii ve východních Čechách, budu vděčná za doporučení 🙂 .

netopejr
4. srp 2021

Jinak extrakce normalme rostleho zubu probiha s umrtvenim, necítíte bolest. Anestezi funguje omezene, pokud je v zubu vetsi zanet. Nebo indiv.odchylka, nekomu to proate funguje hůř nekomu lip.
Extrakci 4 urcite ne zaraz, nejlip po jedn, kdyz by se to trhalo v lokale. Lepe se to hoji snazsi pro vas. Vetsina lidi po vytrzeni zubu funguje normalne, nekdy to muze bolet 1-3 dny. Souvisí to i s indiv.zvladanim bolesti. Obdobně hojeni, pokud je to neproblematicky zub, druhy den, max za 2 mate díru zatazenou. Pak se to samozrejme jeste hojí, a na zkus boli i tydny. Zase vzadu se omylem zkousne zridkakdy. Celkove zavisi i na průběhu extrakce, takže to vam tady nerekneme, ani rtg to neumi předvídat presne, záleží na počtu kořenů, jejich delce a tvaru.

aliishaa
autor
4. srp 2021

@netopejr Děkuji, asi bude vážně nejrozumnější dát maximum do té zubní hygieny a vyčkat. Co se týče názoru ortodontistky, ta mi doporučila je vytáhnout, ale protože se mi do toho už tenkrát nechtělo, požádala jsem o názor ještě jiného ortodontistu a ten neviděl důvod (dělal mi i takový ten "lepší" rentgen, myslím, že 3D? Ale název už si přesně nepamatuji, je to více než 10 let).

aliishaa
autor
4. srp 2021

@dagmaris Děkuji moc. Mate pravdu, že by bylo úžasné mit své zuby uz napořád a chci pro to udělat maximum, ale proste v mém okolí to jde od věku 40+ z kopce co se týče zubů, a od 60+ uz nema svoje zuby snad nikdo.

nikjean
5. srp 2021

@aliishaa Moje osmičky musely jít taky ven. Spodní z důvodu toho, že mi rostly kolmo k sedmičkám a vrchní šly z důvodu nasazení rovnátek. No zuby ještě nebyly prořezané, takže mi je musely vysekat z kosti. Na spodní patro, kdy mi zuby rostly kolmo, si můj zubař netroufl, takže jsem musela na zákrok přímo do nemocnice, kde tamní doktor opravdu nebyl příjemný, takže nervy pracovaly 2x tolik. Musím říct, že to byl opravdu nepříjemný zážitek, který trval hodinu. Ale to bylo ještě peříčko, oproti peklu, co mě paradoxně čekalo až doma, kdy už injekce přestaly působit. Byl to týden bolesti, který jsem přežila pouze na práškách. Zhubla jsem 5kg, nebyla jsem schopná jíst.
Cca po roce jsem šla na vrchní patro, tentokrát už ke svému zubaři. Po prvním zážitku jsem už věděla do čeho jdu, takže jsem z toho měla solidně nervy v kýblu. K mému překvapení to bylo úplně na pohodu, hlavně možná i proto, že mám fakt skvělého zubaře. I když doma jsem zas zobala prášky, zvládla jsem to lépe než první zákrok.

Musím se přiznat, že jsem ráda, že mám zuby venku a mám tuhle hrůzu za sebou.

qistyna
5. srp 2021

@aliishaa ahoj, ja byla na odstraneni vsech 4 najednou pod narkozou (i toto byla moznost) a nelituji. Dva mi kazili okolni zuby a dva vzali preventivne pri tom. Bylo mi to doporucene takto, ze je to najednou a jsem hysterka co se tyce zubaru. Tyden rozryta pusa, brala jsem jen Ibalgin a nejedla tvrda jidla a pak uz pohoda. Ted jsem za to rada, hygiena mi nepomohla

martulka88
6. srp 2021

@aliishaa Mám všechny 4 pryč (už od 20). Vždy jsme se zubařkou počkaly, až vyleze a šel ven. Ale jelikož mám poměrově malou pusu k zubům, jezdila jsem ke specialistovi. Horní zuby se dobře hojily. U spodních to byl očistec - poslední mi dal nejvíce zabrat - 2týdny otok, jedla jsem jen kašičky a první den jsem i zvracela. Každá dirka měla stehy (1-3). Nic nebylo sekáno, jen max.naříznutí dásna (při trhání mám zuby křehké a praskaj). Za mne naplánovat a nechat dát pryč. Ségra (35) zatím moudráky má, měla i v těhotenství problémy s prořezáváním a jejím následným zánětem. Čeká se na dostatečné prořezání (aby nemuseli sekat dásno) a nechá si je vytrhnout.