Samovyšetření prsu. Jak poznat podezřelou bulku?
Ahoj, samovyšetření už provádím několik let, ale stále jsem taková nesvá. Na internetu vždy čtu jak někdo objevil bulku v prsu velikosti hrášku. Já mám pocit, že to tam mám samý "hrášek" a že bych takovou bouličku snad ani neobjevila včas. Nebo je to nějak výrazně jiné? Poznám to, když si dělám vyšetření pravidelně, že je něco jinak? Teď se kolikrát vyděsím a plaším, že mám nějakou žlázu víc kulatou a tvrdou, než byla minulý měsíc a ze je jiste nepohybliva a je to ono. Jak poznat, kdy to resit a jit na utz a kdy ne? Nejde o to, ze bych na utz nesla, ale spis taky kdy to resit akutne a kdy si pockat na termin preventivni. Brozurky a navody na samovysetreni jsem si procetla, spis bych chtela osobni zkusenosti, jak jste poznali, ze mate nejakou podezrelou bulku/cystu 🙂
@levandule_k sle jak poznam cystu, nebo bulku nebo neco, co je treba vysetrit? Ja mam ty zlazy strasne "bulkovite". Kazdy mesic se vydesim, ze tam neco je, pak to zkoumam a na druhem prsu je to zrcadlove to stejne, takze zase mavnu rukou a dalsi mesic se vydesim zase. K tomu nektery mesic me jedno prso boli, tak zase vic stres. Jsem objednana na preventivni sono v srpnu (driv termin maji jen akutni, ale to mi prijde ze asi nemam akutni, kdyz to mam zrcadlove - ale poznala bych to proste?)
Pro klid bych se objednala jinde, kde mě vezmou dřív. U nás vždy do týdne termín (neakutní)
A zároveň při tom vyšetření se zeptej, třeba ti poradí ohledně struktury.
Jiné to bývá v různých částech cyklu, i ta citlivost.
Jí se ta cysta udělala z ničeho nic velká (dle jejího popisu) cysta, žádný drobný hrášek, žádný postupný růst. Dost jí to bolelo a předtím jí to nebolelo. Když si tam šáhla, tak si něco nahmatala, že je to cysta se zjistilo až po vyšetření. Po zjištění, že tam má něco velkého, šla hned k dr.
Já si nejsem jistá, jestli bych to u sebe poznala, kdyby to bylo něco malého. Muselo být to být velké, bolestivé, pak bych s tím šla k dr.
@jancazao nemame tu terminy driv. Proste jsem nenasla. kam jsem se dovolala tak cervenec/srpen
@jancazao i akutni je termin za 3tydny
A kde to je? Tak zajet někam dál.
Nebo to vzít přes gynekologa jako akutní s žádankou.
@jancazao s akutni zadankou bych prave mohla, ale ja nejsem akutni, kdyz to mam takhle kazdy mesic prece, tak zas nechci zabirat misto potrebnym. Nasla jsem ve vedlejsim meste za 3tydny, tak snad se nejak domluvim na hlidani a odvoz.
A ty jsi do teď na kontroly nechodila a teď jsi to začala řešit? Nebo dřív jsi ty útvary necítila a teď jsi je našla?
Já mám prsa plné cyst, takže na pohmat samý hrbol. Samovyšetření jsem vzdala, chodím na UZV, teď už i na mamograf.
@betelgeuzz na vysetreni jsem nikdy nebyla. V podstate od toho co jsem to zacla resit jsem bud byla tehotna, nebo kojila, nebo tesne po a kdyz jsem se zminila doktorce, rekla mi ze tam mohou byt ruzne zlazy, v tehotenstvi a pri kojeni zdurene atd a pokud to neni jednostranne ale je to na obou stranach stejne, nebo nemam nejake jine problemy tak je to ok. Tak se proste objednam na utz a budu chodit pravidelne tam
Samovyšetření je fajn, ale záchyt onemocneni je minimální. Mizivý. (Tím nemyslím, že by člověk neměl znát svá prsa, vědět jak vypadají, neignorovat bolest a změny…) Spolehlivá je pouze pravidelná prevence (MG x UZ x event. MR), kde Vám doporučí i frekvenci návštěv. Vyšetřit se dají i těhotné a kojící, i když omezeně. Idealni je neměnit screeningové pracoviště.
v tom případě bych počkala na preventivní UZV a nestresovala se. Pokud bys do té doby objevila něco, co roste, nebo tě něco bolelo, tak se objednat co nejdříve. A zkus se zeptat na samovyšetření, na některých místech ti to i ukážou.
Hele já třeba mám cysty na obou stranách, na jedné straně i fibroadenom a nenahmatala jsem si nikdy nic. Na utz jsem šla kvůli bolestivosti jednoho prsa. Od prvního nálezu chodím na kontrolní utz jednou ročně. Osobně jsem šla ve chvíli, kdy mě trápila bolest mimo období PMS a MS. Stejně tak pokud bych si mimo PMS a MS nahmatala cokoliv, co se odlišuje od mého normálna, objednala bych se. Jako pacientka s bolestí jsem termín dostala do týdne, jako člověk s již potvrzeným problémem, co jde na kontrolu, jsem dostala termín do 3 týdnů od zavolání.
Samovysetreni delam pravidelne. Bulku jsem poznala hned. Opeavdu je to jine nez ty prsni zlazy. Byla jsem na onkologii, na chirurgii, pohmatem tumor, na sonu cysta. Nakonec nezhoubny tumor.

Známé se udělala cysta v prsu, bolelo ji to, zašla za dr., ta ji dala žádanku na utz. Cysta byla nezhoubná.