• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Trombofílie v těhotenství. Máte zkušenosti?

21. září 2016 
ahojte

viete mi niekto poradit?

som v 35 tyzdni tehotenstva a z krvi mi vysli horsie vysledky zrazanlivosti:
RBC 3,72 - 10x12/l ref. interval je 3,8 - 4,9
NEU 71,10 + % ref. interval je 47-70
MPV 11,30 + fl ref. interval 7,8-11,0
P-APTT-R 0,73 - ref. interval 0,8 - 1,2
P-FBG 5,26 + g/6 ref. interavl 1,7 - 4,3

cize nieco mam pod (-) a nieco nad (+) s tym, ze je to vzdy tesne nad a pod.
mam ist na hematologiu, len tam su az po 4.1.

mozte mi povedat, co znamenaju tie vysledky? je to moc zle?
mohla som si tie vysledky ovlpyvnit tym, ze mi krv rano brali nalacno a vobec som nepila?

ako sa daju tie hodnoty dat do normalu? stravou? doplnkami?
moze byt, ze ich mam horsie iba koli tehotenskym hromonom? nikdy som nemala zle vysledky krvi.

ako sa to zvykne riesit? je mozne, ze nebudem moct dostat epidural????

dakujem pekne
suuzi
28. pro 2012 v 19:45  • Odpověz  •  To se mi líbí
@suuzi myslim si, ze tie vysledky su celkom v pohode. To, ze je zvyseny fibrinogen to je celkom normalne v gravidite, samotna gravidita je tak trochu trombofilny stav, takisto to moze byt zvysene pri nejakom zapale...tiez je tam trosku anemia, ale to byva v tehotenstve takisto normalne, lebo sa zvysuje celkovy objem krvi...vidiet taketo vysledky tak by som si z toho vobec nerobila hlavu...ale len na zaklade vysledkov nieco povedat, to sa neda...mas zistenu nejaku trombofiliu? Pichas si injekcie? To, ci si jedla, alebo pila vysledky krvnej zrazanlivosti neovplyvni..
31. pro 2012 v 19:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
@nicolnik tie mutacie, ktore mas, su naozaj dost trombofilne, to znamena, ze mas vyssie riziko vzniku trombozy, a takisto vyssie riziko reprodukcnych strat, skoreho ale aj neskoreho potratu to ale neznamena, ze nemozes porodit zdrave dieta...v pripade potratu, alebo v pripade, ze si uz trombozu prekonala by bolo namieste pichat si fraxik alebo clexane pocas gravidity...ci to nejako ovplyvni vek, na to sa asi fakt neda odpovedat...len nechapem, preco ti vlastne robili vysetrenia na trombofiliu...prekonala si trombozu alebo potrat? Tieto vysetrenia sa bezne nerobia...mas podozrenie na trombozu? ultrazvukom sa moze odhalit tromboza, ale vysetrenie ma zmysel len vtedy, ked mas naozaj nejake tazkosti, to jest opuch nohy alebo bolesti, krcove zily...ak sa vysetrenie robi len pre istotu s najvacsou pravdepodobnostou bude negativne.
31. pro 2012 v 19:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
@kvetinka988 deficit PS je deficit proteinu S, ktory je inhibitorom urcitych koagulacnych faktorov, to znamena ak ho je malo, tak je zvyseny sklon k tvorbe zrazeniny, zvysene riziko potratu... da sa to ovplyvnit podavanim fraxiparinu alebo clexane, alebo ineho nizkomolekularneho heparinu. Kyselina listova na to nema vplyv, ani vitaminy, kazdopadne je vhodne ju uzivat, lebo ma vplyv na delenie buniek...otazne je, ci uz si prekonala nejaku trombozu...su zeny, ktore maju viac trombofilnych mutacii, ale nikdy nepotratili a porodili zdrave deti.
31. pro 2012 v 19:40  • Odpověz  •  To se mi líbí
@silvik1 hladinu homocysteinu mozno ovplyvnit uzivanim vyssich davok listovky, resp. femibionu, zrejme mas mutaciu MTHFR v homozygotnom stave...ale existuju aj ine priciny zvysenej hladiny homocysteinu... a takisto ma zmysel uzivanie fraxiku alebo clexane.
31. pro 2012 v 19:51  • Odpověz  •  To se mi líbí
@iwusca rutinne vysetrovanie trombofilnych stavov u vsetkych clenov rodiny nema zmysel...to, ze si heterozygot, znamena, ze minimalne jeden z rodicov je nosicom tejto mutacie...staci vediet, ze je pozitivna rodinna anamneza, a to sa zohladnuje v urcitych krizovych situaciach ako je napr. operacia, kde sa odporuca preventivane podavanie fraxiku alebo clexanu...
31. pro 2012 ve 20:03  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
@grace90701 Vyšetření mi dělali, protože trombofilii má můj otec.Na ultrazvuk žil jdu,protože mám problémy s obrovskými bolestmi nohou:(
1. led 2013 v 18:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
@nicolnik tak drzim palce, nech to vsetko dobre dopadne... :slight_smile:
1. led 2013 v 18:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
@grace90701 Děkuji budu doufat, že to vše dopadne dobře:slight_smile:
1. led 2013 v 18:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte, prosim Vas kam si pichate Fraxiparin? Ja si ho picham cele tehotenstvo,zo zaciatku do bruska, potom mi lekarka kazala do bokov a ked mam doma draheho ten mi ho picha do pliec...lenze uz mam tieto miesta tak stvrdnute a dopichane ze niekedy mi ihla ani nejde uz do koze...da sa este pichat niekam inam?...
4. led 2013 v 16:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte baby, prosím Vás mne na silvestra strašne opuchla noha som v 33 tt, zistili mi že mám trombózu, teda upchatú cievu, dnes ma pustili z nemocnice a mám pichať fraxiparin dalej až do pôrodu. Máte stým niekto skúsenosť? ako dlho trvá liečba a ako sa dá rodiť? Mne jeden doktor vravel že sekciu druhý že môžem aj normálne ak viete poradte prosím.
4. led 2013 ve 20:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
4. led 2013 ve 20:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dusana77
mne to manzel pichaval ku koncu uz tak do bokov uplne nad zadkom, vzadu nad lonovou kostou, tam je tuku dost podkozneho / poradil mi to sam moj hematolog.
da sa aj do stehien, ale to boli este viac ako do pleca..



@ivet55
s trombozou v tehu skusenost nemam, ale cele tehu som si pichala Fraxi a porod je vraj lepsi prirodzeny, lebo ked si nariedena Fraxiparinom, budes aj viac krvacat, a sekcia je operacia a tam je to krvacanie asi akoze vacsie kvoli rezu a naslednemu sitiu atd. ale je to indivindi, poznam aj trombofilky tu v teme co mali sekciu z inych dovodov a dalo sa, ale hematologovia skor odporucaju vaginalne, ak sa da....
a ja som napr. pri druhom krvacala z rany po placente az tak, ze mi tam supli dnu nejaky super tlakovy obvaz, co mi zastavoval krvacanie, lebo sa chceli vyhnut transfuzii...
neboj, to ako porodis, sa rozhodne v poslednom moznom okamihu :wink:
4. led 2013 ve 21:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dusana77
ja som bola oba razy v Ruzinove, ak chces nejake detaily, posli IP.
kamosky mam, co na Kramaroch, a tiez si nestazovali....
4. led 2013 ve 21:33  • Odpověz  •  To se mi líbí
@margarita ďakujem, ja som to pochopila z toho čo vraveli doktori tak, že jvôli tej krvnej zrazenine nemôžem rodiť prirodzene lebo pri tlačení by sa mi mohla tá zrazenina uvolniť tak neviem, v utorok idem k doktorovi tak sa ho nato všetko opýtam a budem múdrejšia.
5. led 2013 v 11:01  • Odpověz  •  To se mi líbí
@grace90701 dakujem pekne grace trombofiliu nemam, injekcie si nepicham. na preventivky chodievam k vseobecnej lekarke kazde 2 roky, nikdy mi nic nezistili. velmi pekne ti dakujem za odpoved, trosku si ma ukludnila:slight_smile: zajtra idem volat na hematologiu - chcem tam ist a uvidim co oni na to.
este raz dakujem pekne
6. led 2013 v 08:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 myslim si, ze by bolo dobre pred porodom zopakovat ultrazvuk zil, skontrolovat, ci tam este ta tromboza je...
6. led 2013 v 17:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 liečba fraxiparinom by mala trvat minimalne 3 mesiace od vzniku priznakov. V ktorej lokalite mas zrazeninu? V oblasti stehna alebo lytka alebo vyssie? To zdovodnenie, ze pri prirodzenom porode by sa mohla uvolnit zrazenina pri zatlaceni je asi opodstatnene...
6. led 2013 v 18:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojte, chcem sa opytať, či niektorá z vas si pichala počas tehu Fraxip.(al.Clexane) a napriek tomu mala predčasny pôrod ?? lebo ja ano....
6. led 2013 v 18:42  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 ahoj, mne zistili trombozu v 26. tydni, koncom novembra som si 10 dni polezala v nemocnici, tiez mi opuchla noha, trombozu mam hore v stehne, picham si fraxiparine forte 0,6, pytala som sa viacerych lekarov ( gynekolog, aniolog, kardiolog, aj v nemocnici) na porod a vraj nevidia problem v prirodzenom porode...chodim teraz k aniologicke na kontrolu, uz sa mi to zlepsilo, ale stale to tam je...ale z nemocine ma pustali s tym, ze riziko toho, ze by sa zrazenina odtrhla je minimalne...chcela by som rodit prirodzne, ale urcite posluchnem lekarov....teraz 15.1 idem este na hematologiu...kde si lezala? ku ktoremu aniologovi chodis?
6. led 2013 v 18:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
@peta268 ahoj, tak mne to zistili len minulý týždeň v 33 týždni, v nemocnici som bola 5 dní a pustili ma domov stým že si mám pichať fraxiparine forte 0,8 2 x denne a dali mi aj detralex tabletky ale tie ešte neberiem, zajtra idem k obvodnému ten mi to má predpísať. A ako rýchlo ti noha odpuchla? Už môžeš aj chodiť? Ja mám tiež ten trom v stehne a teda cieva je nepriechodná v celom rozsahu až po členok. Mne v nemocnici dvja doktori na jiske povedali že budem musieť rodiť sekciou. Ja som ležala v nitre a u aniologa som ešte nebola, kázali mi prísť o tri týždne na kontrolu
6. led 2013 v 19:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 ja som bola tiez v NR na kardiologii, ty si,na akom odd. lezala? tiez cieva nepriechodna v celom rozsahu, mna nechceli ani po 7 dnoch pustit, teba dost skoro ta pusitli...detralex beriem aj ja ( len pre tvoju info, platia sa, stoja necelych 22 euro) ... noha este stale nie je odpuchnuta uplne, stale mam +1cm v stehne aj v lytku, ked ma prijimali do nemocky mala som +5cm ( oproti druhej nohe) ...10 dni v nemocke som sa nesmela ani pohnut ...ale uz po 2 tyzdnoch lezania som mala prikazany primerany pohyb....aby sa rozprudila krv...samozrejme len s bandazou alebo kompresivnou pancuchou....ak ti mozem poradit aniologa, tak MUDr. Bojdova v NR, ambulanciu ma na Farskej ul. 10, neskutocne mila a dobra lekarka...
6. led 2013 v 19:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
@peta268 Ja som bola v nitre na internom na jiske, tiež som sa nemohla ani pohnúť len na záchod som mohla ísť. Ja som mala na stehne mala až +7 cm ale teraz som si to nemerala a mala si to aj také tvrdé? lebo ja sto mám aj riadne tvrdé, teda stehno už zmaklo ale lítko totálne tvrdé. A teraz už môžeš normálne chodiť či nie? A nosíš bandáž alebo si dávaš tú pancuhu? fraxparine picháš stále dvve denne? Mna na internom príjmal doktor angiolog ten mi kázal prísť ku nemu na kontrolu volá sa doktor Minárik. Ked ideš na kontrolu tak čo ti tam všetko doktorka robí?
6. led 2013 ve 20:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 mne povedali ze to nie je dovod na cisara, ale ja som mala trombu uz v 14 tyzdni.
6. led 2013 ve 20:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 ja len dufam, ze ten fraxiparine forte 0,6 2xdenne je len preklep...forte sa ma brat len 1xdenne, klasicka 0,6 sa berie 2xdenne...
6. led 2013 ve 20:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 hej mala som to tvrde, stehno zmaklo po par dnoch, ale lytko vyse tyzdna....teraz uz mozem normalne chodit, ale skor ako vstanem z postele si musim dat tu pancuchu, kym mi ju nepredpisali, bandazovala som si ju...mala som fraxiparine 0.6 ten som si pichala 2x denne, teraz mam fraxiparine forte 0.6 a to len raz denne, ale mala by som vraj pribrat , lebo by som si mala silnejsi pichat, ale kvoli vahe mi nemozu dat...Tak ty potom uz vlastne chodis k aniologovi...mne ked noha opuchla, isla som k obvodnej, ta ma hned poslala k aniologovi s podozrenim na trobmozu, aniologicka potvrdila trombozu a hned mi vybavovala nemocnicu. Teraz na kontroly uz chodim k nej, zmeria mi nohy, spravi sono Doppler, popyta sa ako sa citim, ako sa mi dycha ...teraz k nej idem okolo 18.1. ....ty si bandazujes, ci pancuchu mas?
6. led 2013 ve 20:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
@grace90701
@grace90701 áno áno len preklep v nemocnci mi pichali fraxiparine 0,8 2 x denne, teraz mi dal na doma fraxiparine forte 0,8 domov raz denne a od zajtra mám brať clexane 0,9 2 x denne + ten detralex dve denne
6. led 2013 ve 20:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
@peta268 Stehno mám aj ja zmaknuté len to lýtko je stále tvrdé. Mne noha opuchla zo soboty na nedelu tak som išla na pohotovosť do nitry a rovno si ma tam aj nechali ale mna dali na interné na jisku tam som bola na prístrojoch a bol tam ten doktor internista - angiolog a ten sa tam o mna staral a kázal mi aj prísť k nemu na kontrolu. V nemocnici mi pichali fraxeparine 0,8 dva krát denne a teraz domov mi dali fraxeparine forte - 1 x denne a zajtra si mám ísť k onvodnému predpísať inekcie ale teraz som to pozerala tam už mám napísané clexxane 0,9 - 2 denne. Ja si bandážujem ale mám doma ja pančuchu len mne nikto nepovedal že si môžem dať aj tú, ved to je určite lepšie ako tieto obvazy. A po akom čase si mohla začať normálne chodiť? Kolko si ešte ležala doma ked ta pustili z nemocnice?
6. led 2013 ve 21:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivet55 podla toho,co pises, ze si mala opuchnute a tuhe stehno, tak ta tromboza bola zrejme este vyssie lokalizovana v oblasti panvy, nielen v stehne, zrejme ta vysetrovali ultrazvukom, chapem, ze vysetrili len nozku, lebo cez tehotne brusko by toho velmi ultrazvukom nemuseli vidiet. Mas trombozu vlavo alebo vpravo? Na ten fraxik si daj pozor, forte 2xdenne je fakt pecka, ak to tak lekari napisali, museli sa pomylit, to mi mozes verit...forte sa dava preto aby si nemusela pichat 2xdenne, v nemocnici ti zrejme pichali klasicky fraxik, preto 2xdenne.
6. led 2013 ve 21:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
@gooobi čo som čítala tak je asi dôležité aj to či je tá zrazenina už rozpustená alebo nie. Mne sa spravila v 33 týždni, tak do pôrodu sa mi to určite nerozpustí.
6. led 2013 ve 21:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jdi na stranu:   Zruš
Tvůj příspěvek