icon

Zánět vestibulárního nervu. Jak dlouho tvrá zotavení?

alice180
21. bře 2025

Prosím měl jste někdo zánět vestibulárního nervu ? Chtěla bych se zeptat, jak dlouho vám trvalo než se zlepšili příznaky ? Po jaké době jste mohli fungovat jako dřív ? Díky

kamino
22. bře 2025

Měla jsem minulý rok - neskutečné motolice, zvracení při pokusu se zvednout - týden v nemocnici na kapačkách, dva měsíce doma na neschopence. Doteď se mi motá hlava, když jsem třeba ve velkém hluku.

alice180
autor
22. bře 2025

@kamino on to má partner, nebyl tedy na kapackach, ale už asi měsíc to trvá. A po těch dvou měsících se to lepšilo ?

kamino
22. bře 2025

@alice180 Já dostala kortikoidy a Betaserc - v té době nebyl vůbec k sehnání, v nemocnici mi ho dali jen na 3 dny, ale brala jsem ho ty dva měsíce.. naštěstí jsem zkusila sílu internetu a jedna maminka odtud mi ho sehnala. A ano, cca po dvou měsících léčby se to zlepšilo. Cvičila jsem neuro - to znamená, že jsem se snažila fixovat očima různé body a kývat hlavou a podobně.

alice180
autor
22. bře 2025

@kamino no taky to bere no. Teď začal chodit na procházky atd. On je z toho i psychicky špatnej

kamino
22. bře 2025

@alice180 Chápu, byl to šílený šok, když jsem se vzbudila a nevstala z postele.. chce to jen čas, nic jiného a opravdu trénovat ten nerv - chodí na neurorehabilitace?

alice180
autor
22. bře 2025

@kamino zatím ne má právě zkoušet ty procházky zvyšovat měnit terén atd

kamino
22. bře 2025

@alice180 vidíš a mě zas řekli už v nemocnici, že to je stěžejní, že je třeba tu hlavu cvičit. Trénovala jsem i na posteli, že mi rozvěsili po pokoji různé tečky a já měla na ně osřit.

alice180
autor
22. bře 2025

@kamino ji my jsme si o tom něco četli takže zkusíme. Díky za info

janaosm1
14. čer 2025

Ahoj, ráda bych se zeptala, jsem mesic na neschopence, akutní fázi ma za sebou, zkoncila jsem na kapačce v nemocnici, dali mi k lékům na závratě (Vertimed) jeste kortikoidy a léky proti zvraceni. . Nekdy mívám pocit uz od rana, ze svět je zase v pořádku ale za dva dny mam od rana takovy stav priopilosti, nejsem to ja. Většinou v době vycházek ten stav zmizí, nebo se spis tolik nepozoruji .Hlavne neležet a neco delat, to jsem si vsimla ze je lepsi.Za jak dlouho jste se tedy cítili zpet ve sve kuzi? jakými podpůrnými prostředky jste si ještě při rekonvalescenci pomáhali. Nějaký doplněk stravy?Nebo činnost? Cvičení delam hned od začátku dle brožury co mi dali na ORL, s fyzioterapeutem budu až za dva měsíce, dřív mne nikam nevázali. V noci mam na radu MUDr dva polštáře.Dokonce mi MUDr doporučil na hodinku dělat emaily do práce, trénuje se kmitání očí, a jíst Millgamu kvůli vitamínu B…nicméně prijde mi to nekonečné a především je problem, ze jsem tuhle nemoc- zánět rovnovážného nervu jsem neznala a nemam ani v okolí nikoho koho se ptát. Tak dekuji za jakoukoliv radu. A hezky den.

kamino
14. čer 2025
@janaosm1

Ahoj, ráda bych se zeptala, jsem mesic na neschopence, akutní fázi ma za sebou, zkoncila jsem na kapačce v nemocnici, dali mi k lékům na závratě (Vertimed) jeste kortikoidy a léky proti zvraceni. . Nekdy mívám pocit uz od rana, ze svět je zase v pořádku ale za dva dny mam od rana takovy stav priopilosti, nejsem to ja. Většinou v době vycházek ten stav zmizí, nebo se spis tolik nepozoruji .Hlavne neležet a neco delat, to jsem si vsimla ze je lepsi.Za jak dlouho jste se tedy cítili zpet ve sve kuzi? jakými podpůrnými prostředky jste si ještě při rekonvalescenci pomáhali. Nějaký doplněk stravy?Nebo činnost? Cvičení delam hned od začátku dle brožury co mi dali na ORL, s fyzioterapeutem budu až za dva měsíce, dřív mne nikam nevázali. V noci mam na radu MUDr dva polštáře.Dokonce mi MUDr doporučil na hodinku dělat emaily do práce, trénuje se kmitání očí, a jíst Millgamu kvůli vitamínu B…nicméně prijde mi to nekonečné a především je problem, ze jsem tuhle nemoc- zánět rovnovážného nervu jsem neznala a nemam ani v okolí nikoho koho se ptát. Tak dekuji za jakoukoliv radu. A hezky den.

@janaosm1 Psala jsem výše - chce to čas já jsem do práce šla cca za dva měsíce, ale nebylo to stále úplně v pohodě, jen jsme se s lékařkou domluvily, že v práci bude více podnětů a mozek bude lépe cvičit za plného provozu. Jen při velkém hluku jsem používala špunty do uší, to mi opravdu ještě dlouho nedělalo dobře a dvouhodinovka tělocviku se 30 puberťáky byla opravdu záhul, kdy jsem se opírala o stěnu 🙂 Řídit jsem směla cca 5 měsíců poté.

janaosm1
17. čer 2025

Moc dekuji za odpověď. No ja take sleduji ze kdyz vyrazim odpoledne na vycházky , MUDr doporučil i kolo , je to paráda. Mozek se soustředí jako by na jine vjemy. Ale po ránu a dopoledne je to proste nestabilní a nejsem to já a začíná mi to ovlivňovat psychiku.Trosku mne straší že mame jet za tři týdny do Chorvatska. Neřídila bych ale netuším jak se muj mozek zatváří na cestu. Chystám se to projednat s MUDr. Treba by mi naopak vjemy pomohly cvičit hlavu.No proste je to zajímavá nemoc. Kolikrát denně jsi cvičila tu vestibularni cvičení ?nekdy mi po nem bezprostředně bývá blbě ale asi známka že se něco děje.

janaosm1
17. čer 2025

Ještě se zeptám, zda jsi pozorovala, že zařazení do plného režimu opravdu mělo v rekonvalescenci efekt. Minimálně na to člověk tolik nemysli asi ze. Mam možnost home office a zvažuji návrat. Dekuji

kamino
17. čer 2025
@janaosm1

Moc dekuji za odpověď. No ja take sleduji ze kdyz vyrazim odpoledne na vycházky , MUDr doporučil i kolo , je to paráda. Mozek se soustředí jako by na jine vjemy. Ale po ránu a dopoledne je to proste nestabilní a nejsem to já a začíná mi to ovlivňovat psychiku.Trosku mne straší že mame jet za tři týdny do Chorvatska. Neřídila bych ale netuším jak se muj mozek zatváří na cestu. Chystám se to projednat s MUDr. Treba by mi naopak vjemy pomohly cvičit hlavu.No proste je to zajímavá nemoc. Kolikrát denně jsi cvičila tu vestibularni cvičení ?nekdy mi po nem bezprostředně bývá blbě ale asi známka že se něco děje.

@janaosm1 Cesta v aute a míhající se objekty mi dobře nedělaly. Vzhledem k tomu, že pracuji ve škole, kde se stále něco děje a opravdu není čas se nějak pozorovat, za den mám kolem 12000 kroků tak rozhodně myslím, že rekonvalescence asi byla rychlejší v práci, protože to člověk musí být stále ve střehu. První měsíc to bylo perné, při zátěži jsem chodila podél stěn a při hodinách občas i seděla, jak se mi motala hlava, nebrala jsem si venkovní dohledy ( přestávky trávíme venku, ale to vyžaduje více soustředění a to jsem nedávala ) Cvičení jsem cvičila jak jsem si vzpomněla - ale min 3x denně ale spíš 5x..Měla jsem různě po bytě na lepené body a ty jsem fixovala.

janaosm1
18. čer 2025

Moc dekuji za odpovědi a předání zkušeností. Hezky a přeji moc zdraví.