Zhoršené vidění při kojení

astyna
6. únor 2018

Ahoj holky, mám dotaz na ty, které podstoupily laserovou operaci očí a během kojení se jim zrak znovu zhoršil. V srpnu to budou 2 roky, co jsem podstoupila oboustrannou operaci očí (L 5,5D, P 4,75D) a výsledek byl ten, že mi zbylo na levém oku 0,25D a na pravé jsem viděla zcela ostře. Během následujícího těhotenství jsem žádné změny nepoznala, nyní kojím již skoro 7m plně syna a pozoruju už asi měsíc, že se mi zrak horší. Na netu i v poradně Lexumu mi řekli, že to bude tím kojení a jakmile přestanu, vše se vrátí zpět. Takže - která z Vás se to týká taky? Prý je to tím,že povolí oční svaly a oko se jako by "rozjede". Chtěla bych jen ujištění, že nebudu muset znovu pod laser 🙂)) Děkuji.

elinka90
6. únor 2018

já teda na operaci nebyla, ale před těhotenstvím jsem měla na každém oku na dálku 0,5D během kojení jsem začala pociťovat, že se mi zrak zhoršuje. 15 měsíců už nekojim a momentálně mám na dálku 1,5D.

astyna
autor
6. únor 2018

@elinka90

Já mám doživotní záruku, takže mám i garanci, že mi operaci znova provedou, pokud to tloušťka rohovky zvládne. Ale není to příjemný zákrok...Taky se bojím, aby se mi dioptrie znovu nevracely.

rekina
6. únor 2018

@astyna Ahoj, já byla na laseru v roce 2008. Dnes mám tříměsíční dceru, kterou plně kojím a velmi se mi zhoršil zrak. Je mi 44 a tak se mi zhorsilo vidění i na blízko i na dálku. Oční lékařka mi předepsala brýle na čtení, ale na dálku ne, protože se mi zrak prý upraví po ukončení kojení. Doufám, že má pravdu a užívám si mojí holčičky.

leymea
6. únor 2018

Ahoj. Ja sice na operaci nebyla, ale uz v tehotenstvi jsem zpozorovala, ze se mi zhorsil zrak. Nekde jsem cetla, ze po porodu se to zlepsi. No jo, ale me se nic nezlepsilo, ba naopak zhorsilo. Kojeni me vubec nenapadlo, ale kdyby se mi to po kojeni zlepsilo tak bych byla fakt stastna. 🙂

kosi_cek
6. únor 2018

Já nevím, operaci jsem podstoupila, to už je asi18let zpět ,pak 1. těhotenství, 2., ..., prokojeno mám zatím více, jak 6let s přestávkami a žádný vliv to nemělo a nemá, ake musím napsat, že po operaci se mi to docela dlouho sedalo. Přicházela právě období, podle mě nezávisle na kojení, kdy jsem měla pocity zhoršeného vidění (rozostřené vidění v určité vzdálenosti-většinou střední, kdy jsem se musela namáhat, abych zvládla zaostřit, prostě divný, nedobrý pocit, že operace se třeba nepovedla), jenže já jsem po operaci rozhodně neviděla hned perfektně, naopak, očima jsem si nebyla jistá, neustále jsem je zkoušela, myslím, že se oči musely naučit zaostřovat, jednou to šlo líp, jednou hůř, ale i když to začalo jít dobře, že jsem si nuvědomovala žádný problém, jednou za čas to přišlo (třeba 1*za půl roku..,už si přesně nepamatuji,jen pro představu, že mezi tím byly větší pauzy, co nebyl problém), jenže vždy naměřeno znovu a znovu 0 dioptrií (dozvěděla jsem se skorát, že by mohly pomoci umělé slzy, ale nezkoušela jsem). Trvalo to asi 3-4roky, než ta období úplně zmizela... Tak uvidíš, třeba to bude taky dobrý.

kassandra1
6. únor 2018

@astyna Já když šla na laser, tak se mně ptali, jestli nechci počkat až po dítěti, že se většinou oči kazí po těhotenství a porodu. Čekat jsem nechtěla, rodila jsem až po 10 letech. Těch 10 let ok, ale někdy po porodu se mi oči začaly opravdu horšit. A kojením si myslím že to určitě nebude, já už dávno nekojím.

petrasipkova1
6. únor 2018

Mně se teda po porodu skokove zvětšily dioptrie,asi o jednu ,asi v cca 9 měsících malé jsem šla pro nové brýle, lékař na klinice říkal,že je to běžné, teď čekám druhé,chtěla jsem nové obroučky,ale čekám až po porodu,že to kdyžtak spojím i s dioptriemi 😊

orisek56
8. lis 2021

@leymea ahoj promiň, že s tímto otravují, ale mám podobně problémy s tím, že v těhotenství v pořádku a teď jsem týden po porodu a už druhým dnem špatně vidím. Zlepšilo se ti to? Diky

leymea
8. lis 2021

@orisek56 ne, naopak se mi to stale zhorsuje. Na ocnim jsem byla pred rokem a zase bych potrebovala ☹

orisek56
8. lis 2021

@leymea a nosíš brýle? Nebo co ti řekli? Já v těhotenství žádné problémy a právě až teďka po porodu... Mám rozostřené vidění, poboliva mě hlava na temeni a za krkem a jakoby za očima.

leymea
8. lis 2021

@orisek56 pred otehotnenim jsem mela 0,5 dioptrie, to jsem nijak neresila, behem tehotenstvi mi to skocilo na 0,7 a 1. Rok po porodu jsem uz byla nucena si nasadit bryle, protoze jsem mela problem rozpoznavat lidi, pak jsem presla na cocky. Kazdopadne za dalsi 3 roky jsem na tom tak, ze momentalne mam 2,25 na obou ocich a uz zase hur vidim 🤷‍♀️ to co mas ty tak ja nemela. Na ocni mi rekla, ze nekdy ve triceti by se to zhorsovani melo zastavit 🤷‍♀️ takze jen doufam, ze se dockam.

orisek56
9. lis 2021

@leymea no mě je 30 😕 a doteď jsem žádné problémy neměla a mám po třetím porodu.

leymea
9. lis 2021

@orisek56 ja mit po tretim porodu tak jsem snad slepa. 😀