Zuby. Dá se z krve, i z CRP, zjistit zánět ze zubu?

pupinda
14. únor 2024

Holky prosím poraďte. Dá se zjistit z krve konkrétně Crp třeba i zanet od zubu??

konidana
14. únor 2024

@pupinda crp ti ukaze zanet. Nekde. Jak silny musi byt to netusim.

levandule_k
14. únor 2024

Zánět zubu by měl být vidět na rentgenu.

pupinda
autor
14. únor 2024

@levandule_k já vím že ano, jenže můj zubař mi žádný neudělal. Už 3 týdny tam chodím s bolesti. Opravil mi 4ku po te 5ku. Že neví který zub to dělá že Prý jsou oba zuby v háji tak že nic neslibuje. Šla jsem tam asi za 3 dny znova se silnější bolesti. Tak že vyndame nervy ze 4 ký. To byl čtvrtek, pořád to pobolivalo ale jinak tak jsem to přikládala k tomu že mi vyndal ty nervy ale v sobotu se to rozjelo ještě víc, bez přestání a bez zabírání prášku. Prostě už nic nepomohlo tak jsem tam byla toto pondělí znova, zub vytrhnul 4ku. O dost se mi ulevilo ale stále to bolí. Ok zase to přikládám tomu že je to čerstvé že mi prostě vytrhnul zub. Zeď už sice zabírají zase brufeny ale když si nevezmu Brufen zase chcipam, bolí mě z toho jedna mandle, píchá ucho, bolí hlava a prostě je to fakt nepříjemné a už mě to nebaví. Dnes jsem tam byla znova že má strach že je to zanet jestli to může zkontrolovat. Podíval se a říkal že rána se hezky hojí a že na zanet to nevypadá. Za celou tu dobu mi žádný rtg neudělal. A teď proč se ptám, loni přesně touhle dobou jsem si prošla zánětem opravdu ošklivým, skončila jsem na pohotovosti s ATB a průběh to prostě mělo úplně stejný jako teď. K zubaři jsem šla také jen s tím že mě poboliva zub, obešla jsem asi 4 zubaře protože mu měl dovolenou každý že tam nic nevidí atd nakonec pohotovost 8 hodin čekání v bolestech a zanet jak prase a málem jsem přišla o jedničku. Takže se ptám protože mám strach a zjišťují zda se to dá nějak zjistit prostě bez rtg. Nebo jestli můžu poprosit obvodaka o to Crp nebo zda by mi napsal hádanku na nějaký rtg když zubař to neudělal. Nevím prostě proto prosím o radu protože znova už to zažít nechci. Ráda bych tomu předešla a kdyžtak včas nasadit ATB.

pupinda
autor
14. únor 2024

Ještě říkal že v krku by mě teda bolet nemělo ale že jsem mohla někde něco chytit. Jenže to by člověk na sobě poznal že na něj něco leze. Sám člověk nejlíp ví kde a jak ho bolí.

veronicka89
14. únor 2024

Aby zubar trhal zuby bez rtg to jsem jeste nezazila

pupinda
autor
14. únor 2024

@veronicka89 ten můj ano.🤷 Lidé v okolí mu říkají řezník. Ale široko daleko žádný jiný není. Nebo je ale nové pacienty nebere.

pupinda
autor
14. únor 2024

@veronicka89 ale na druhou stranu jsem ráda že mi ho vytrhnul, protože se mi aspoň trošku ulevilo ta bolest se nedala vydržet..

veronicka89
14. únor 2024

@pupinda jo zo znam 🫣

pupinda
autor
14. únor 2024

@veronicka89 opravdu jak říkávali babičky, raději rodit než zuby.😏

zuzazidkova
14. únor 2024

Bohužel jsem zažila něco podobného, vlastne skoro totožné rok zpět a taky čtyřka - nahoře.
Nevěděla jsem, který přesně me bolí, měla jsem zubaře, starého, rentgen mi neudělal… nejdřív ze ho teda opraví, jenže do večera silena bolest, druhy den znova jsem tam sla - ze z něho vynda nervy - chvily to přestalo, říkala jsem si konečně, no jenže za par dni znova … takže prevlozkoval a atb, 14 dni ok a zase …. Takže řekl vyrvat … nesouhlasila jsem, chtěla jsem rentgen, ze nechci přijít o zub … nasla jsem si zubní kliniku, drahou teda jak 🐷, ale vzali me skoro hned, x rengnenu jako první, ukazovali mi na nich jak zubar špatne ty kanálky vyplnil a ze to děla tu bolest - 3,5 hodiny mi znovu ten zub čistili pod mikroskopem, zadělali rovnou ze bude stopro v pořádku a světě div se … okamzite to zabralo a ja mám konečně klid

zekrt
14. únor 2024

Proboha to je děsný, to fakt chce ihned najít někoho, kdo ti ten rtg udělá! Trhat bez rtg, nechápu že to v dnešní době někdo dělá. 😩 Držím palce, bez snímku už bych si být tebou nic udělat nenechala.

pupinda
autor
14. únor 2024

@zuzazidkova to je šílené fakt. Můj doktor má také vše staré ordinaci atd a ještě nemá ani sestru vše si dělá sám. Ale Vám nasadili aspoň ty ATB ale mě prostě vůbec nic. A já teď nevím jestli bolí ta čerstvá rána po zubů, nebo ta 5ka o které říkal že je taky v háji nebo prostě jestli mám zánět.. to je šílený tenhle kolotoč. Už je mi trapne tam chodit když jsem tam jak doma a on tvrdí že je vše v pořádku..

levandule_k
14. únor 2024

@pupinda Uff to je teda příběh. No asi tak, nejsem zubař, jsem jen osoba, co ráda komentuje skoro vše, nejsem si jistá, jestli ti zubař nedomrvil tu 4, jestli bylo skutečně nutné vyndat nervy a jestli bylo skutečně nutné trhat ten zub, po té jeho péči už asi ano. Dopouštím se spekulace, ale jiný zubař by ten zub mohl zachránit.

Loni jsem řešila zuby, nechávala si vyndat dva moudráky, co byly úplně v kosti a rozhodně na to nemám tak děsivé vzpomínky, zážitkově to hodnotím spíš jako lehký vopruz. Jít k zubaři je pro mě pohoda. Řezníka jsem zažila jako dítě naposledy na základce, kdy jsme chodili na povinné hromadné prohlídky - nejhorší zážitky od zubaře. Naštěstí mě matka relativně brzo stáhla ke svému zubaři, který byl normální a já chodím k zubaři bez starosti. Můj zubař rtg má, ale nějaký menší, pokud je potřeba udělat větší snímek, posílá to ke kolegyni.

Já vím, že doba je náročná a pokaždé, když si prdeneš, tak z tebe nevyletí tisícovka. Přesto bych na tvém místě, pokud nechceš přijít o zuby udělala to, co udělala @zuzazidkova našla si soukromou kliniku, kde mi ten zub zachrání. Pravda je taková, že technologie šly neskutečně nahoru, to, co se nedalo zachránit před 20 lety a končilo vytrhnutím se dneska zachránit dá. (Ne všechno samozřejmě, ale umíme zachránit mnohem víc věcí.). Jen ty věci nejsou hrazené z veřejného pojištění. Já bych jela kvůli tomu klidně i do Prahy, tam je zubní péče relativně naddimenzovaná, ale zaplatíš si. Navíc se rozevřely i nůžky v kvalitě, jde strašně vidět, kdo se vzdělává a umí zub zachránit, dělá zubařinu téměř bez bolestně, nebo ustrnul někde v minulém tisíciletí jako tvůj zubař.

Nemusíš od něj odcházet, ale zub si nech spravit jinde a preventivky klidně dál choď k sadistovi než seženeš někoho jiného.

Tady jsou videa od dvou zubařů, já jsem na ně narazila náhodou, když jsem si hledala nějaké dodatečné informace, jak probíhá extrakce zubu, co je v kosti. (Zubař mi to vysvětlil dobře, ale pro mě to bylo pořád takové málo představitelné.)

https://www.youtube.com/watch?v=yNU7RdawnDY

https://www.youtube.com/watch?v=In8HAyyyujc

https://www.youtube.com/watch?v=mpT3lQXZAzA
pupinda
autor
14. únor 2024

@zekrt no právě ale kam na ten rtg jít to vůbec netuším. Vim že dělají u nás ve městě ale k tomu prý potřebuju zadanku. Tak přemýšlím jestli by mi ji nevypsal třeba obvodak když ne zubař.

levandule_k
14. únor 2024

@pupinda A k čemu ti ten rtg (OPG) bude, když ho sama nerozluštíš a nenapíšeš si atb, ani se podle něj léčit nebudeš, protože tvůj zubař ho bude pravděpodobně
ignorovat....

pupinda
autor
14. únor 2024

@levandule_k děkuji za videa. Mrknu večer v klidu v posteli.🙂

pupinda
autor
14. únor 2024

@levandule_k to ano, ale aspoň bych třeba vyloučila ten zanet a trvala na tom ať mi zub opraví, nebo právě kdyby tam ten zanet byl trvala bych na nějakých ATB. Prostě bych měla jistotu že se tam něco děje i kdyby mi ty ATB měl napsat obvodak. Ale těžko to nějak řešit když nevím vlastně co.

zekrt
14. únor 2024

@pupinda Krajské město? Nějaká větší klinika? Praha, Brno? 🤷🏼‍♀️ Radši cestovat než přijít o zub.

pupinda
autor
14. únor 2024

@zekrt tady u na na Libereckém kraji nevím o ničem právě. Když jsem měla loni ten zanet objezdila jsem všechny zubaře v okolí protože můj měl dovolenou. Nakonec jsem skončila v Liberci má pohotovosti. Tam mi teprv nasadili ATB. Pak jsem šla na kontrolu ke svému a žen řekl že ATB měli být nasazeny dávno. Po válce každý generál.

te_reza
14. únor 2024

Radu se zubařem nemám, ale na bolení zubů můžeš zkusit hřebíčkový olej. Mě děsně pomohl po vytržení zubů

marge_s
14. únor 2024

@pupinda tak v praze jsi cobydup 🤷🏾‍♂️ snazsi nez objizdet okoli 🤷🏾‍♂️
Ale konkretne neporadim :/

pupinda
autor
14. únor 2024

@marge_s každopádně si musím nějak poradit sama. Ale dekuju.

levandule_k
14. únor 2024

Na fb bude určitě nějaká skupina, matek, žen, holek z Liberce, dej si tam dotaz na zubaře, co umí zachránit zub.

Dvě minuty googlení - tady jedou moderní zubařinu, mají tam i CT na zuby, pro případ, že potřebují podrobný snímek. https://rbdent.cz/nas-tym/ anebo tady https://www.dolident.cz/nas-tym/ Projdi si recenze Buď si někde zaplatíš anebo o zub přijdeš s péčí svého zubaře...

pupinda
autor
14. únor 2024

@levandule_k děkuji za snahu o pomoc už taky googlim..🙂

marge_s
14. únor 2024

@pupinda je to peklo, js těˇresila podobne situace a to jsem z prahy. Taky pokus omyl, priplaceni….drz se

hanka_12345
14. únor 2024

@pupinda A MA ON VUBEC RENTGEN, TVUJ ZUBAR? JESTI NE TAK TO JE DOBREJ PRUSER.RYCHLE PRYC

pupinda
autor
14. únor 2024

@marge_s já si ráno zase Zajdu ke svému a budu trvat na rtg. Pokud mi nijak nepomůže pojedu v látek asi zase na pohotovost.

pupinda
autor
14. únor 2024

@hanka_12345 právě že prý má. Já jsem na něm tedy nikdy nebyla ale od ségry vím že ho tam má že na něm byla.

hanka_12345
14. únor 2024

@pupinda no na to mas narok 1xrocne, normalne bych ji to rekla ze ho ma udelat

hanka_12345
14. únor 2024

@pupinda ja byla u zubarky co ho nema a pak sla jinam...Nova zubarka me nasla snad 10 kazu a kamaradka to same (ta teda byla u jine) a ta ji rekla ze ty kazy tam ma uz strasne dlouho na to jak sou hluboky...takze ji napocitali x deitek tisic za plomby,kanalky a ja nevim co