icon

Jak řešit uzdičku mezi zuby u dětí v Mladé Boleslavi?

lobella
26. led 2025

Ahoj. Prosim o podobnou zkusenost. Starsi dcera 6 let. Ma mezi hornimi jednickami uzdicku. Ptala jsem se zubarky i pediatry, nikdo nic neporadil. Jen ze se mame poptat na plastice. Byl nekdo nekde? Nejlepe Mlada Boleslav a okoli. Kdy se to dela, jak zakrok probiha? Dekuji

Jak řešit uzdičku mezi zuby u dětí v Mladé Boleslavi?
levandule_k
26. led 2025

Když jsem řešila osmičky, tak jsem se dívala na stomatochirurgie a někde jsem viděla, že řeší i uzdičku. Někde to dělají klasicky, někde laserem.

vlasta1981
26. led 2025
apokalismus
26. led 2025

@lobella zkus foxdent v Boleslavi jestli to neudělají...

jancazao
26. led 2025

Byla jsem se synem na ORL, nastříkala mu tam umrtvovací sprej a střihla nůžkama. Asi 3 kapky krve, syn ani nefňukl a to je velký bolestín. Myslím že mu bylo 5 let.

lobella
autor
27. led 2025

Dekuji vsem za zkusenost, dnes jdeme k zubari po pul roce na kontrolu,tak se zkusim znovu popsat, predtim pna posledni ko mela vcera jeste mlecne jednicky nahore

lobella
autor
27. led 2025

Tak jsme dostali kontakt na Dr. Karmanova v Bakove, ma nekdo zkusenost? S tim ze strikne sprej a nejspis smikne...dcera se boji vseobecne chlapu a ma nervy i z vytazeni trisky, takze tohle mi prijde scifi...rekla jsem ji, ze ji strikne vodicku a pak kuzicku zatlaci, nenuzubjibrict, ze ji to smikne, to ji nedostanem ani do auta...opravdu ten zakrok neboli jak nam tvrdi? Snazim se pred ni nic nezamlcovat a mluvit narovinu, ale tady bych nedelala vic skody

jancazao
27. led 2025

@lobella však jsem ti psala, že syn ani nepípnul. Nebolí, krev neteče.
Já si při úrazu utrhla horní i spodní a nechali to tak.
Hlavně se ty neboj, ona to z tebe vycítí a bude vyvádět.
Slíbila bych nějakou menší odměnu, pokud bude spolupracovat.

kamimnichov
27. led 2025

V 6ti letech je prilis brzo!!!
Pokud nema problem s artikulaci, tak VZDY cekam do prorezani stalych spicaku!!! Pri prorezavani dvojek se bude mezera mezi zuby zmensovat, celkova remodelace se pak dokonci pri prorezani spicaku. Pokud pak stale bude masivni, tak provadim zakrok.

Samo o sobe je to skvela vec, krasne to krvaci, mam to rada 🤪🤗😇. Ale nebudu znasilnovat 6ti lette dite, ktere z toho nema rozum! Ne, ze by v tech 13ti deti jasaly, ale je to o necem jinym. Navic 2/3 se to upravi samo.

lobella
autor
27. led 2025

@kamimnichov Vy jste zubarka? Holka chodi na logopedii, ale ted nas ceka posledni navsteva, nase zubarka nam rikala, ze se ceka az se vymeni jednicky horni a pak se to fikne, aby jak polezou dvojky a trojky stale, aby se to k sobe stahlo a vyhla se rovnatkum, tak ja nevim...

kamimnichov
28. led 2025

@lobella ano jsem.

Ja nemam rada metodu, ktera se vyse popisovala… jen uvolnit “fiknutim”. Ta totiz neresi tu sirokou bazi, kterou mezi 1ckami ma.
Radeji to resim plastikou. Nicmene moderni pristup rika, ze vskutku az po prorezani spicaku.

lobella
autor
28. led 2025

@kamimnichov dekuji za odkaz i nazor...neni pri pozdejsim reseni uzdicky zvyseny vyskyt nutnosti rovnatek?

kamimnichov
29. led 2025

@lobella dohledala jsem si k tomu i ten clanek a vlastne se nazory neshoduji. Kazdopadne doporucuji pozdeji. Nekteri se i boji rizika zjizveni, ktere by naopak pohyb zubu rovnatky mohlo negativne ovlivnit.

Ja na to jdu sselskym rozumem a zkusennosti matky. Proste vim, ze pachat neco na 6ti letem diteti je i psychicky blok do budoucnosti. Ti adolescenti to proste uz zpracovavaji jinak.
Rovnatka se dnes nasazuji 90% deti, takze hledat vinu v uzdicce by byl jen hon na carodejnice.

Za mne prevazuji pozitiva v pozdejsim veku. 15let tento princip aplikuji a vychazi mi to velmi dobre.
Jo a ortodontistou indikovane uzdicky jsem mela snad 2. Vsechny ostatni jsem si indikovala sama, ortho to kupodivu vubec neresilo 😖.

A jak rikam, delam je fakt rada, technikou plastiky, kdy se cela anatomicka struktura odstrani. (Protoze jen po “smiknuti” muze klidne opet dorust a nevidim v tom nic pozitivniho). Nicmene nebudu indikovat zakrok kazdymu, jen proto, ze si rada “riznu”. 🙃
Takze z jisteho pohledu si vlastne ty zakroky ubiram.

Jeste me napada i paralela k odstranovani mandli (tonsilectomie). V nasi generaci se na zakrok posilal skoro kazdy. Dnes uz se indikuje mnohem mene. Stejne je to s frenulectomii, minulou generaci se smikalo snad preventivne vsem. (Taktez nastrih u porodu,… proste doba se vyviji.)

kamimnichov
29. led 2025

@lobella tak jsem to ted diskutovala jeste s kolegyni (ukazovala jsem ji i fotky) a obe to vidime stejne. Vcetne naproste nevhodnosti pouheho smiknuti.

lobella
autor
30. led 2025

@kamimnichov dekuji za informace...a jak prosim pozdeji probiha ta plastika? To se nejak lokalne umrtvi injekci a cela uzdicka se odrizne? V kolika cca letech? Holka zacala prezubovat celkem brzy, v listopadu mela 6let a ma venku 7 zubu, 8.pujde za chvilku ven, nove ma zatim jednicky nahore, dole,.plus ji ted vyrostly vsechny sestky, dekuji

kamimnichov
31. led 2025

@lobella jak rikam, vetsinou kolem 12/13 let.

kamimnichov
31. led 2025

Plastika je krasnej zakrok. Jen v lokalnim umrtveni, proste se to cele odstrani a pak pekne zasije. Vetsinou potrebuju i s casem na zabrani injekce 20min.

lobella
autor
31. led 2025

@kamimnichov dekuji. Je mozne do SZ poslat kontakt na Vas a pozdeji se na zakrok objednat?

kamimnichov
31. led 2025

@lobella jasne, aleurcite to bude z ruky. Jak muj nick napovida, tak ziju v Mnichove- v Bavorsku 🤣

lobella
autor
1. únor 2025

@kamimnichov aha, ja myslela, ze ta Praha 10...tak to asi nic😁

kamimnichov
1. únor 2025

@lobella tam jsem driv bydlela, ale konik mi jaksi nedovolil napsat jine, nez ceske mesto 🤣

lobella
autor
1. únor 2025

@kamimnichov 🙈😁

blondynka400
1. únor 2025

@lobella dcera byla asi v 10 letech (měla to méně, než tvoje). Poslala nás tam z ortodoncie. A bylo to super, během asi 2měsíců se jí mezera zacelila a ani nepotřebovala rovnátka, na které to předtím vypadalo.
Ale nebyla na stříhání, ale "upálení" laserem. Bylo mi řečeno, že střihání je stará metoda a zbytečně invazivní. Za laser jsem sice platila, ale bylo to rychlé a v podstatě bezbolestné. V den výkonu pár zmrzlin a totální pohoda. Za mne super věc a určitě bych neváhala.

lobella
autor
7. únor 2025

@blondynka400 dekuji za zkusenost, a kde jste s dcerou byla, ma to prave hodne a uplne si neumi predstavit to smiknout, radehi bych neco mene "drastickeho"

blondynka400
9. únor 2025

@lobella na Plzeňské, Praha 5. Možná bych ještě přesně dohledala kde. Ale doktorka i sestřička byly děsně milý.... ale řekla bych že je víc ordinací, kde toto dělají

lobella
autor
10. únor 2025

@blondynka400 dekuji