icon

Jak správně přidělat dřevěnou houpačku na zahradu?

mamora
19. bře 2023

Chci synovi 9m pořídit klasickou dřevěnou houpačku na zahradu. Mám otázku trošku pro kutily: jak ji přidělat? Mám na zahradě takový ten kovový věšák na prádlo, dvě obrácené U proti sobě, ale nejsou tam háky na houpačku. Můžu tam pověsit jen to lano od houpačky, neprodře se? Nebo na kovové skoby, ty budou zase vrzat ne? Díky za rady

cilkat
24. bře 2023

Jsem si říkala, že odpoví někdo znalejší... ale ok, za mě: lano hozené čistě přes horní tyč se dříve či později prodře, navíc často dělá "poposkakování" při větším rozhoupání houpačky.
Zvážila bych i to, nakolik bude houpačka zatěžovaná... pokud na ní bude chodit jen vaše dítě ideálně s vaším dozorem, asi bych použila variantu kdy lano houpačky přivážete k té horní tyči smičkama druhého lana - bude to uvázané bodově, nebude se to šoupat a dřít, ale po čase hrozí, že to horní lano povolí a začne se šoupat to.
Kov o kov vrže vždycky ... ale dají se koupit umělohnotná "kolečka" jako mají kladky.
POkud myslíte, že bude houpačka vytížená hodně, šla bych do kovových objímek (něco typu jako drží okapové svody) a nějakého očka na ně... Konkrétní materiál ale nevypíšu. Každopádně bych nezkoušela navrtávat skoby.

kolunka
24. bře 2023

lano se rozhodně neprosdře.. máme klasickou houpačku na zahradě pověšenou za kovová oka, kterými je protažené lano a navázané na větev od třešně.. a drží nám jedno lano už třetí sezonu 🙂

mamora
autor
25. bře 2023

@cilkat
@kolunka
Díky za rady 😉