icon

Nevhodné dárky pro dítě, jak to řešit?

frenchpa
5. črc 2016

Jistě se každý někdy setkal s nevhodným dárkem. Když je to od známých nebo přátel budiž, ale co když je to od příbuzných, rodiny? 🙄
Už jsem si zvykla na občasné nevhodné dary pro mě, ale bohužel teď je dostává můj syn. Občas nevím, jak se zachovat. Pokaždé slušně poděkuji, rozmlouvám s rodinou na téma vhodných a nevhodných věcí, ale stejně potom vždy donesou něco, při čem mi stojí dost sil nebouchnout dveřma před nosem ...

Jedním z těchto nevhodných darů jsou nesmyslné velké krámy, které zabírají dost místa ( a že doma je místa poskrovnu- nevadí), koupíme ji tam třeba tank!!!

Pak hračky nevhodné pro jeho věk (s malými součástky, nebo dopředu koupené že využije nejdříve za půl roku, ne-li později)

Vlhčené ubrousky budiž, nepoužívám, daruji těm co používají.

Otázkou jak to řešit? Furt dokola omílat co ne a co ano, nepomáhá a docházejí mi nápady.

Něco postradatelného jsem rozdala, ale těžko se vysvětlují "větší dary" kam zmizely. Nechci nikoho urazit, naštvat ale zároveň nechci mít doma skladiště, a věci se kterými nesouhlasím. Jsem opravdu už někdy zoufalá. Tyto nevyžádané "krámy" mi potom v noci putují hlavou a jsem neštastná protože nevím jak s nimi naložit aby byly k užitku těm co je chtějí nebo potřebují a nebyli na krku těm co je nechTĚJÍ (Já).

Děkuji za rady a komentáře!!

Strana
z3
drzticka81
6. črc 2016

delala bych to byt vami, tak jak radi maminky nade mnou: pred narozeninami, svatkem, vanoci- bud sepsat seznam-at koupi, to co je na nem uvedeno, nebo vybrat penize-koupit sama 🙂))nevhodne darky bych bud prodala, darovala nejakym kamaradkam nebo odvezla do azylaku, nemocnice, do cekarny pediatra atd. pokud by se ptali, rekla bych jim, ze proste takove darky nejsou dle vas vhodne (oni si to pak mozhna rozmysli a nebudou kupovat zbytecnosti), co se tyce navstev -nejradsi mam darky typu plastelina, pastelky, nafukovaci balonky ci bublifuk -detem to udela radost, me taky, protoze se na hodnou chvilku zabavi a navic -bublifuk se za chvilku vylije, balonky prasknou a plastelina uschne, pastelky se hodi vzdy........velke a nepotrebne darky bych nechavala u prarodicu na hrani, hnedka pri darovani bych rekla, ze si to nechame u babicky 🙂)) a priste bych to tam dovezla 🙂)) plysaky taky nesnasim, mame par malych v postylkach a to staci, posilam dal 🙂)) nektere drevene hracky, duplo atd,. si hodlam uschovat pro vnoucatam ostatni bud posleze prodam nebo daruji -taky nemam rada prehrsle veci!!!

frenchpa
autor
7. črc 2016

@petralauf pěkně napsáno, děkuji! Bohužel v rodině muže problém není, ale ve vlastní. Starší generace bohužel pc doma nemá a ta mladší (babička) ta ho k těmto účelům nevyužije. Spíš vezmou to co je zvykem nebo co se jim líbí, než aby mi zavolali a zeptali se co bych upotřebila. Komunikace je furt dokola, furt ty samé řeči a stejně pak řeším že zas na to dlabou. Když mi nedonesou dvoumetrového plyšáka tak příště to bude houpací koník 😀

@alikam bohužel na ten nápad že si danou (koupenou) věc nechají u nich doma, jsem byla odkázána víte kam.. prý nemají místo..a já ho mám mít?! na všechno 😀

@soleilll samozřejmě jsou lidi co akceptují přání rodičů a je jich dost, ale dost často proto, že si sami také sjednali pořádek s rodinou a vyžadují "domluvené" dárky. U nás je to půl na půl...

Strana
z3