icon

Trampolína pro malé děti: Je opravdu škodlivá pro zdraví?

slecnami
20. dub 2024

Čaute holky,
trápí mě jedna věc. S dcerkou chodíme dvakrát týdně na cvičení, chodíme od jejího roku a na obou kroužkách (každý je jinde) je při závěrečné "volné zábavě" k dispozici trampolína. Malá to naprosto miluje.

Několikrát jsem ji vzala i na pozvání našich příbuzných k nim na velkou zahradní trampolínu. Teď je malé 2,5 roku. A já s hrůzou nedávno zjistila, že je to pro ty prťata vlastně úplně špatný kvůli kostem, páteři, kloubům, atd.

Zjišťuji si každou blbost a tohle mě prostě nějak nenapadlo, vzhledem k tomu, že na těch kroužkách ji dětem dávají, předpokládala jsem, že o tom ty lektorky taky něco ví... Teď si drbu hlavu, jaká jsem blbá a jestli jsem jí třeba nějak neublížila, ach jo... 🙈

Co myslíte, prosím ?? 😢

Strana
z2
eviicka
22. dub 2024

@budouci_maminka zrovna nad lyžováním u čtení této diskuze hodně přemýšlím. Neříkám, že boom trampolín, co tu před cca 10 lety byl, byl OK a že neměl/nemá následky.
Ale co se týká (ne)bezpečnosti, tak mě překvapuje, že na lyžování nikdo moc nepoukazuje, přitom věřím, že ten sport nese také více rizik než přínosů.

konidana
22. dub 2024

@eviicka vseho s mirou. Dvoulete dite ti nebude lyzovat vic jak hodinu denne, mozna 2x 1h. Stejne tak necham obcas, max treba 1x za tyden dvoulete chvili na trampoline. S vekem dite zesili, a muze se takto aktivne hybat o trochu vice a casteji. Ale kdyz necham 2 nebo 3 lete dite vylozene skakat na trampoline treba jen 1h denne, ale kazdy den, tak si proste ty klouby pretizi. Lyzovani denne po cely rok fakt nehrozi, kdyz uz tak jen par mesicu pres zimu, a nemyslim si, ze by detske telo pretezovalo tak, jako intenzivni skakani na trampoline.

eviicka
22. dub 2024

@konidana já to myslela spíš z pohledu potencionálního úrazu. Jinak neznám dítě, které by ve dvou letech na klasické trampolíně nějak skákalo, spíše si zatím zkoušejí balancovat (co jsem alespoň takhle v okolí viděla). U tříletých a více, už to může nabírat na intenzitě a tím přivolat problém, ale to se zakladatelky netýká.

Jinak zrovna když jsem četla tuto diskuzi během dne, tak můj 3,5 letý syn vymyslel zábavu skákání z gauče (to byly rány, než jsem to - hned - zkorigovala) a co jsem vyváděla doma na gauči a posteli já v dětství, raději nevzpomínám (skoky, abych se dotkla stropu apod 😀).

kacka1994
22. dub 2024

@eviicka podle me teda nejde srovnavat lyzovani a trampolinu 🙂 Z hlediska urazu asi jo, ale z hlediska zateze pro telo, nebo vleklych urazu (unavove zlomeniny apod.) je to uplne neco jineho. I kdyz i tak si myslim, ze na trampoline je tech urazu vic (sama mam zlomeny nos z pubertalnich salt na trampoline 😂) protoze proste nam to dovoluje delat kousky, co normalne nezvladneme a mame pocit "bezpeci" ze dopadame do mekkeho. Ale to uz je mimo dotaz uzivatelky, jeji batole tam asi salta nedela 😂 A ja treba rozhodne podporuju sport a vsechny mozny pohybovy aktivity svych prtat, ale trampolinu domu rozhodne neporidim, ale kdybych mela prostor a finance, tak jdu do workout hriste (hrazdy, bradla, zebriky vertikalni i horizontalni) a lezecke steny 😁 ale nechavam si dal zdat no :D
Ale i u tech malych si myslim, ze na nacvik odrazu a skoku je trampolinkach fajn ;) I v laznich se synem pod vedenim fyzioterapeuta mely deti asi 5-10 minut tydne na trampolinkach ;) Ale na tech malych, dite je tam samo, vetsinou spis slo o podobny styl jako kdyz chodi na jumping lekce dospeli ;) Neslo to skakat co nejvys, ale treba skipping, beh na te trampolince, skoky s drzenim za ruce dospeleho 🙂p

konidana
22. dub 2024

@kacka1994 lezeckou stenu(uzouckou)mela dcera misto zebriku na palandu🙂 Stena jde udelat snad vsude, kdyz jsme to meli i v nasem pidibyte😅

konidana
22. dub 2024

@eviicka no nase sedmileta a casem pak i mladsi bracha cca kolem tech 6 let skakali dolu na zem zeshora z palandy😅. Ale dali si tam vetsinou aspon matraci😂

sarihy
23. dub 2024

@eviicka Jenže tady ta zpráva je právě o 2,5L dítěti...a moje reakce je tedy přímo na to, na tento věk. A tedy i reakce ohledně lyžování u dítěte 2L je adekvátní srovnání. Ta zpráva úvodní jasně hovoří o dítěti malém, takže i ty reakce by měly odpovídat právě tomuto věku.

eviicka
23. dub 2024

@sarihy souhlas moje pozastavení se nad lyžováním bylo trochu OT.
Reagovala jsem na předešlý příspěvek spíš jen myšlenkou, že kdykoliv je zmínka o trampolíně šíří se ihned vlna negativ, neříkám, ze neprávem (a z toho plyne i obava zakladatelky a původ dotazu), zatímco nad lyžováním se nikdo nepozastavuje a spíš se mu tleská.

budouci_maminka
23. dub 2024

@sarihy tady nejsme u slovni ulohy, diskuze muze plynout ruznym smerem, tak jako myslenky, a i tim obohatit nebo dat podnet k zamysleni i nad dalsimi oblastmi.
Obcas se ty profese lidi poznaji na prvni dobrou 😀

dyechampion
23. dub 2024

@budouci_maminka trampolina je jak tady uz bylo receno, gymnasticke nacini, ne neco u ceho bych spolehala, ze by obezni deti zhubly :D plus obezni deti jsou dost vysledek linych rodicu, nez rodicu co zakazuji. Tady jde principialne o to, ze trampolina by nemela byt "dostupna" detem vseobecne, nemela by byt jako normalni soucast zahrad. Da se delat milion jinych sportu, jen proste ta trampolina se rovna operacnimu salu. Stat u trampoliny, kde skace jedno dite a myslet si, ze je to bezpecne, je fakt na hlavu. Dopad/doskok nepredikujete, natoz nezmenite, dite muze dopadnout spatne na nohy a co vy s tim.
Takze cokoliv jineho, ale trampolina absolutne ne. Stejne tak se muzeme bavit o tech silenych motocrosovych krouzcich, kam jsou rodice schopni posadit dvoulete dite na realne mini motorky.

sarihy
23. dub 2024

@budouci_maminka nejsme, nicméně srovnávat lyžování 10L dítěte a třeba 2L je prostě mimo...a ano, je to vývoj té diskuze, ale vše by se mělo tak nějak točit kolem toho věku...prostě skákání 15L dětí je opravdu o něčem jiném než u 2,5L mimina, které skutečně ty svaly vyvinuté k tém nárazům nemá, to je holý fakt.

sarihy
23. dub 2024

Jinak abych nemoralizovala, u našich na chatě trampolína je, ale třeba naši ji koupili v době, kdy bylo mým holkám 4 a 6 myslím, možná ještě později, a ty se na tom stejně ze začátku spíš tak pohupovaly a běhaly, než že by vyloženě skákaly, a byla jasná pravidla, jak tam fungovat, když tam byly obě. Postupně začaly blbnout víc, ale z atletiky mají hodně zpevněná těla, takže tam to jako bylo cajk, ale pravda, ani tak na tom nedělají psí kusy. Skákání vyloženě malých dětí se mi příčí.

sarihy
23. dub 2024

@eviicka Chápu. Ale i tak mi přijde, že u toho lyžování ty děti prostě dřív jak v těch 2,5 - 3L na lyže rodiče nepostaví, protože už jen to, že dítě neunese ty lyžáky na noze třeba je limitující, navíc je to přece jen trochu řehole pro toho rodiče i, takže tam je to bych řekla takové dost hlídané, a celkově to dítě, pokud není magor a nejede střemhlav od začátku, tak má prostě strach, takže se učí postupně, pomaličku, navíc stále se jedná o to, že stojí pevně na zemi oběma nohama, jen třeba v překlonu, a vlastně se jen tak naklání. U těch skoků je tam ten náraz svislý na tu páteř a klouby, nepřirozený postoj a celkově je to myslím s tím lyžováním nesrovnatelné. Jasně, pak později už se dají dělat psí kusy, ale ten náraz na tu páteř tam stále není tak obrovský, stejně tak ty klouby nejsou namáhané tolii při lyžování. Jinak věc pak je to, když je dítě kamikadze, to je jiná, jasně, ale u těch malých dětí opravdu myslím, že skákání je horší než první seznámení s lyžemi.

konidana
23. dub 2024

@sarihy no z vlastni zkusenosti si myslim, ze nektere deti, co jsou jak motorove mysi a kamikadze od malicka (a maji k pohybu vlohy) , tak se vetsinou nejak vic a zasadne nezrakvi, proroze jsou zvykle se hybat, umi padat apod. Ale to je asi dano i jejich fyz.predpoklady, dite ktere treba jen hur vidi (ma slabsi kosti, .... ) , tak uz bude k (osklivym) padum a urazum asi nachylnejsi...
Proste vseho s mirou a s ohledem na vlastni moznosti a schopnosti.

zuzineckah
23. dub 2024

naši měli velkou trampolínu od tří let, nejmladší na ní řádila určite ještě před 3. rokem, vždycky teda pod dohledem. Pokud jsou nastavená nějaká pravidla a děti nejsou úplná kopyta, co se rozbijí i na rovné zemi, tak nevidím problém😉

budouci_maminka
23. dub 2024

@eviicka ja to vidim jako ty, z meho pohledu je lyzovani horsi nez trampolina.
Pokud nejake dite dokaze byt hodinu denne na trampoline, tak klobouk dolu, musi mit energie na rozdavani. U nas vetsinou se jedna o 5-10 min a tak 2x-3x tydne, kdy tam nase deti vlezou.
A mnohdy je tam odesilam ja sama, kdyz maji napady jako skakat doma po gauci, postelich, prelejzat zidle atd- ze jestli maji potrebu skakat at jdou na trampolinu.

U toho lyzovani maji nohy v pevne obuvy, a v neprirozene poloze na lyzich ci snowboardu. ( a to ted pisi o detech 6-8 let). U trampoliny si to dite skoky ovlada samo, samo muze vyciti kdy ma dost a zastavit.
U lyzi v pulce kopce horko tezko rika koncim, vetsinou to musi i dojet. Nebo je motivovano pokracovat i dal, protoze dovolena, protoze tyden rakousko, protoze draha pernamentka, protoze nam se jeste nechce domu, tak to koujej vydrzet.

Dalsi vec je bezpecnost na sjezdovce, dite tam neni samo a ty rychlosti lyzaru se blizi jedoucimu autu.
Takze ja treba osobne mam vetsi respekt z lyzovani nez z trampoliny, co do bezpecnosti i pretizeni kloubu a kostí u deti. Presto deti na lyze davame, jen se opet snazime s mirou a respektovat jejich hotovo, koncim.

eldoradoh
23. dub 2024

@budouci_maminka a nebo říká "Mami, ještě nekončíme, já chci jezdit až do čtyř! A půjdeme zítra ráno hned na půl devátou?" - náš 9-letý syn před měsícem v Alpách

Mohla bych se zeptat, co je na lyžích za nepřirozenou polohu pro nohy? Jako celoživotní vášnivý lyžař bych to docela ráda věděla, děkuji.

P.S. Jak už tu bylo zmíněno, srovnávat lyžování a trampolínu, to je teda vážně síla..

budouci_maminka
23. dub 2024

@eldoradoh a o tom to presne je ze ty deti jsou na lyzich mnohem dele nez na trampolinach. Samozrejme ze je to bavi a za mne jedine dobre kdyz si sportovani uzivaji.
Proto jsem tu prinesla i myslenku ze jestli u velkeho mnozstvi rodicu je trampolina bubak tak co takove lyze. Kazdou chvili nejaka boule nebo plotna (zvlast v cechach) ktera treba i ne vzdy je dobre videt a telo na ni neni pripravene takze i tam ty detske klouby zazivaji narazy. Plus klasika pady. At uz zpusobene jen detmi, tak ale i lidmi okolo.
A kdyz se tak demonizuje trampolina (za kterou ja jsem treba rada ze ji mame) ze jsem prekvapena ze se treba v diskuzich neprobiraji i jine typy dovadeni deti a to treba lyze.
Lyzovani neni prirozeny pohyb tela, prenasis vahu nohama vpravo vlevo.
Ja jsem naopak pro jakykoliv pohyb a ne zbytecne se desit pripadnych urazu. Poukazuju na to ze jsou i dalsi aktivity kde detske klouby mohou trpet a je pro mne osobne usmevne ze se o tom nevedou tak vasnive diskuze jako u trampoliny 🙂
PS: my si prave z duvodu ze lyzovani mame radi koupili apartman u sjezdovky. A i diky tomu pak tolik nemusime resit kdyz uz jsou deti unavene a nemusime se ohlizet na to ze ted je dovolena ted se lyzuje. Takze ja lyze nehanim 😉

eviicka
23. dub 2024

@budouci_maminka ano přesně na tohle jsem narážela, v jakékoliv diskuzi tady je trampolína démon, až takový, že si maminka rve vlasy, že připustila, že si dítko po cvičení chvilku zaskáče. Ale lyžování, je životní styl, kterému se tleská. Přitom úrazy z něho nebývají zrovna hezké a opravdu, ne každé dítě to baví a miluje to.

cilkat
23. dub 2024

@eldoradoh Právě, že vám ten pohyb přijde fyziologický, protože ho umíte. Ale v klasickém lyžáku máte zcela fixovanou klenbu chodidla a kotník ... vyřadítě tím poměrně zásadní mechanismus tlumení nárazu... Trošku to kompenzuje fakt, že lyžáky vám nedovlí propnout a zamknout kolena, takže práci, která měla být rozložena na celý nárt, kotník, berec, koleno a stehna, odvedou při dopadu (třeba přejezdu boule) čistě ta kolena a stehna. Takže pokud ji odvedou, tak to do páteře nepustí tolik. ... Ale úplně stejně máte držet povolená kolena na té trampolíně - a máte tam navíc ještě ten fyziologický pohyb kotníku a klenby nohy... ale zase nemáte tu botu, co vás nepustí do propnutí kolene - to už musíte sama
... Ano, na rovné sjezdovce neskáčete. Jenže těch rovných sjezdovek je vlastně docela málo, takže ty nárazy se taky nasčítají.
A ano, dvouleté dítě se ván na lyžích neudrží. Na trampolíně ano. Ale stále si myslím, že je to o té dovednosti vlastního pohybu

budouci_maminka
23. dub 2024

@cilkat diky za hezke vysvetleni 🙂

eldoradoh
23. dub 2024

@cilkat nesouhlasím.. nemá cenu se tady dohadovat, co člověk, to názor

Strana
z2