icon

Co dělat, když dítě odmítá jídlo?

maja1125
15. pro 2025

Dobry den, mam 22 měsíčního syna od léta zacal absolutně odmítat jídlo jsem už z toho zoufala uz nevim kudy kam sni pouze jogurt (lipanek) rohlík občas toust se šunkou a sýrem a pečený brambory. Dřív jedl polévky omáčky maso tak nějak všechno je pravda ze mu rostou stoličky dvě ale ořechy a sušenky to si dá. Zacal odmítat i mléko pije pouze kakao. Ja netuším co se v lete stalo co jsem pokazila ale uz opravdu nevim co mam dělat. Doktorka rekla vyhladovět jenže on pak opravdu nic nesni. Prosim moc mate nějakou zkušenost radu víte jak na to ? Děkuji mockrát

ditkla
16. pro 2025

No doufám, že je to opravdu jen období, i když znám jednu maminku, jejíž dcera už dlouhé roky pořádně nic nejí.

anonym_589de9
16. pro 2025

@maja1125 tezko rict, cim to je u vas. Starsi deti mi trpely treba po prvnim covidu nechutenstvim nekolik mesicu, ale postupne zas nejake potraviny pridavali. Nejmladsi je nejedlik od malicka. Mesicu ma 21, a nesni cokoli mokreho (jogurt, presnidavka, omacka, polevka, mleko, caj 🙈). Jsem rada, ze vzal na milost po roce aspon vodu a posledni dobou obcas nejakou kapsicku, ale tech co vyhodim otevrenych a nesnedenych je asi stejne jako tech co nakonec sni, takze hruza. Nastesti sni maso, sni prilohu, pokud neni mokra, sni syr, zeleninu, ovoce - takze nejak se z toho jidlelnicek sestavit da. Ale nikdy nevim, co ten den necha a co sni. Co se mi osvedcilo u vsech, zavadet nove potraviny jakoby mimochodem, na prochazce, na vylete, ochutnavani pri pomahani v kuchyni... ne rovnou porce k obedu. A zadne mixovani, nektere deti to miluji, moje nesnasi, proste vsechno kusy, co se daji vzit do ruky.
U vas, jestli ji pecene brambory, bych radila nabizet dalsi pecenou zeleninu, prip. pecene maso. Nebo jeste lepe nenabizet, ale nechat si ji ukradnout z tveho talire, to hned chutna lip 😉

eloise02
16. pro 2025

Mám syna, kterému je už 10 let a ve věku který popisuješ to bylo úplně stejné, nejedl a ani nepil. A moje rada je jediná, čekat, přejde to. Opravdu hlady neumře. Kakaem pokud je sladké, což asi je, mu zkazíš nejspíš zuby. U nás to byly pro změnu džusy. Odmítal pít čaje, vodu, zkoušela jsem všechno...bylo to naprosté zoufalství, protože on prostě pít nechtěl a každý den byl boj. Když měl nějakou virózu a bylo mu blbě, končil na kapačkách, protože to jsme do něj nedostali nic ani žádnou fintou, jako stříkání do pusy injekční stříkačkou, kapátkem, prostě nijak. No a zabraly až jablečné džusy. Ale mléčné zuby to holt odnesly. Ale věř, že se to zlepší. Syn si dneska dá naprosto všechno a pije neslazený čaj, vodu, úplně v pohodě. Je to fakt jen blbé období.

monniculik03
17. pro 2025

Je to jen období, je potřeba občas zkoušet, jestli si to nerozmyslí…