Dcera odmítá jíst i pít. Poradíte, prosím?

26. zář 2023

Ahoj, dcera (14m) mi od soboty sabotuje jídlo i pití. Doteď nebyl problém, jedla normálně snídani, pak před šlofíkem UM, po šlofíkovi oběd, pak sváču, něco málo k večeři a na usnutí opět UM. Během dne pila vodu z malé rajec flašky. Od soboty jsem do ní krom UM a pár křupek nedostala nic. Z té flašky se naučila teď pít sama, tak s ní furt chodí, a ‘napájí se’ jenže co nacucne, to okamžitě vyplivne, nespolkne nic. Ode mě odmítá. Jídlo ani vidět, pusa na zámek a prostě to do ní nedostanu. Nemá ještě jediný zub, tak možná rostou konečně? Je naprosto na zabití, mám pocit, že pokud nespí (spí naštěstí výborně) tak prostě řve. Vříská, vzteká se, ubližuje mi. Dnes z ní po dvou dnech vypadl tužší bobek, tak jestli nemá zácpu třeba? nikdy na to netrpěla.. já už nevím. Lactulosu do ní nedostanu. Teplotu má 37,1 (37,6 v zadečku).. Mám to prostě nechat být a čekat ještě nebo volat doktorce? Malá je obecně hodně temperamentní, tvrdohlavá a vzteklá, takže tak nějak bojujem běžně, ale toto je fakt extrém a začíná to být na palici.

helen_h
26. zář 2023

Také může mít takovou tu virózu s afty v puse, to by pak vysvětlovalo, proč nespolkne nic. Jestli to jde, zkusit se domluvit a do pusy se jí podívat. Kakat asi stejně neměla co, pokud moc nejí - a jak moc čůrá oproti běžné situaci??

helen_h
26. zář 2023

Ale pokud pije rozumné množství UM, tak bych myslela, že živiny i tekutiny mít bude. Snad se situace co nejdřív vysvětlí, anebo samozřejmě je možné to zkonzultovat s dr.

autor
26. zář 2023

@helen_h teplé UM mi vypije a polkne v pohodě, křupky taky 🤷🏼‍♀️ takže to si říkám, že kdyby měla afty, tak by nechtěla ani to. v té milisekundě co mě nechala nahlídnout do pusy jsem nic neobvyklého nezpozorovala, ale samozřejmě možné je vše. O rozumném množství UM pochybuju, má to už spojené výhradně s usínáním, jinak nechce 🤦🏼‍♀️ takže se tu bavíme o cca 400ml UM/den.

Čurá normálně mi přijde.

autor
26. zář 2023

Za mě bych to asi přisuzovala těm zubům (už tam spodní jedničky asi vidím, cítím na dotek, ale ještě necinkají, takže úplně prořezané ještě nejsou.) Tím, že to budou první zuby, tak prostě ještě nevím jak na to reaguje a jak to snáší.. zkoušela jsem napatlat calgelem, ale nepřišlo mi, že by se jí třeba ulevilo.

prejeta_zaba
26. zář 2023

Rostou jí zuby nebo prodělává nějakou virózu. Nech ji být. Doktorka s tím nic neudělá. Nabízela jsi jí třeba chlazené kousátko nebo kousek studené zeleniny?

kubesovaadelka
26. zář 2023

Nedávno jsme si tím prošli taky. Trvalo to cca týden. Furt jsem ji první 3 dny podstrojovala co má nejraději z jídel a nic. Po 3 dnech chytla průjem. Přisuzovala jsem to zoubkům. Pak Jsem ji nakrajela banán do misky. Nechala ho před ní, žádné vybízení k jídlu a sama se rozjedla po těch 3 dnech. Nebyla to žádná sláva a než jsem se jí trefila do chuti taky trvalo ale lepšilo se to. Jen těžko říct jestli to bylo zubama či nějaká viróza. Ale není to ani měsíc co jsme si tím taky prošli

autor
26. zář 2023

@prejeta_zaba Ano, studené jsem nabízela, okurku, meloun, kapsičku, kapsičku jako nanuk, nachlazené kousátko, led.. nezájem.

autor
26. zář 2023

@kubesovaadelka malá má běžně k dispozici celý den ovoce k zobání (jahody, borůvky, semtam jí nabídnu banán, ale ten moc nemusí) vždy to během dne tak nějak sama pojedla, teď se na to ani nepodívá, má ve skříňce ve své kuchyňce kapsičky, ovocné tyčinky, když chtěla, přinesla mi ji ať ji otevřu a dala si. teď nic. Jedla běžně to co my, s chutí, porce až jsem se divila kam to dává 😂 a teď ani ň. jogurtů by normálně snědla i 5 za den kdyby mohla, každé ráno stála u lednice a dělala mmm mňam mňam a čekala na jogurt. teďka jen vidí jak ho vytahuju z lednice už mete pryč. je to čtvrtý den a mně přijde, že už to trvá tak sto let 😂🤦🏼‍♀️

kleio
26. zář 2023

Dost možná ty zoubky, ale asi už bych se poradila s doktorem, bála bych se nedostatku tekutin, jestli tedy odmítá i to pití

kubesovaadelka
26. zář 2023

A kokina by si dala? U nás totiž jako kokinka ano ale nic víc né. Takže jsem sbalila kokina z dosahu a dohledu dcery, prostě nebyli a po těch 2 dnech se chytla na to ovoce. A co třeba místo vody aspoň teda nějaký čaj, naředěný džus? Zkusil krmit tatínek? U nás se chytla pak i na to, že jsme přišli z velké procházky a nakrmil tatínek. Jak se do ní za den aspoň dostal Lipánek, tak pak si pozobavala něco

autor
26. zář 2023

@kubesovaadelka pár křupek si dá, ale i ty předtím jedla víc 😅 zkoušíme jí nabízet s manželem oba a madam nás oba posílá do háje :D už jsem jí v lehké zoufalosti nabízela i Monte a taky nechce. čaj nechtěla nikdy, džusu i sirupu si cucla trochu a stejně si to pak zas nechala vytéct z pusy. Milovala pití brčkem a to dnes nechtěla ani zkusit.

cilkat
26. zář 2023

Fakt to zní jako rostoucí zuby... a pokud jí rostou až teď, je dost možné, že jedou minimálně všechny jedničky zároveň (synovi šly zároveň i horní dvojky). Dokud víceméně normálně čůrá, pak má tekutin dost, což je to zásadní. Jídlo holt nepotřebuje - pár dní (ne dýl jak dva týdny - tam už bych se začala bát) bez výraznějšího energetického přijmu vydrží. Nechala bych jí k dispozici tu lahev - i když to vypadá, že všechno vycintá, něco z toho spolkne i tak. Navíc to ty dásně nejspíš chladí, takže je to příjemné a jídlo nenutila. Primárně bych ale nebízela věci typu jogurtu a ovocných kapsiček.

konidana
26. zář 2023

@kleio 400ml je pro rocni dite dle mne dostacujici, zejmena pokud neblije ani nema prujem. Nase holka po odstavu kolikrat nevipila ani to. 300ml komplet vsech tekutin denne nebyla vyjimka (cca kolem 1.5 roku)

zmrzlinka
26. zář 2023

Zkus ji dát Nurofen proto bolesti .Jestli jí něco bolí ,tak po něm by se měla trochu sklidnit a něco sníst /vypít.

goovana
26. zář 2023

Na zácpu zkus švestkovou šťávu třeba ji to bude chutnat
S dcerou jsem měla to samé momentálně 2 měsíce zpět bude mít 4 roky
Doktorka nám nasadila forlax a zatím je to lepsi

kubesovaadelka
26. zář 2023

Souhlasím s @cilkat , plus bych teda zkusila přidat jedno UM za den pokud si da aspoň to, ať má nějaké živiny místo jídla. Já malé dávala ráno 90/120ml když měla to svoje období kdy nechtěla jíst

emillyhk
26. zář 2023

Syn bojkotoval jakékoli jídlo, když mu rostly zuby. Nejhorší to bylo právě ve fázi, kdy už byly vidět, ale ještě nebyly prořízlé... 🙈 Pokud pije večer UM, zkus nabídnout i k snídani, jinak během dne normálně nechat ovoce, zeleninu, křupky volně přístupné. Oběd nabídnout, ale nenutit. A k dispozici tu láhev s vodou. Sice většinu vyplivne, ale něco málo spolkne 😉 Pokud by měla málo počuraných plen, tak hned řešit s doktorem, jinak bych prostě čekala až to přejde... (ale chápu, že jsou to nervy)

autor
2. říj 2023

Tak po tydnu KONECNE hlasim prorezanou horni jednicku :D zbyle jednicky ocekavam sned behem par dnu, uz je to s nima na spadnuti 😂🤞🏻 madam stale preferuje UM, ale aspon uz vzala na milost milovany jogurt, kapsicku (ze lzicky, cucat ji nechtela 🤔🤷🏼‍♀️) a par soust normalniho jidla.

kubesovaadelka
2. říj 2023

Sláva 🥳🙏❤️ je to hrozný pocit, když dítě nejí a nepije. Jak se u nás malá rozjidala po těch pár dnech tak u každého sněžného jogurtu jsem pustila i slzu😁🤭