icon

Jak naučit dítě jíst lžičkou? Rady a zkušenosti

klarak12
28. bře 2023

Dobrý den , prosím o radu :D syn má za 3 týdny 2 roky a od 1,5 roku trénujeme krmení lžičkou.Do té doby jsme ji nabízeli, ale vůbec o ni nejevil zájem .Buď ji zahazoval nebo pořád obracel. Jenže od má zvyk, že než dá lžičku do pusy tak ji obrací, takže je jídlo na něm, pokud to není pribiňák nebo kaše co na lžičce drží. Když mu chci rukou pomoct a ukázat, tak jen řve nebo lžičku zahodí a já už nevím , jak ho to naučit .Vidličkou je to lepší to někdy rád napichuje, ale i tak nejčastěji jí všechno rukama.Děkuji za rady 🙂

emillyhk
28. bře 2023

@klarak12 Trpělivost. Nic jiného asi úplně nepomůže... My teda začínali s vidličkou, nejdřív ovoce, chvíli tak jedl i chleba 😂 Když zvládl vidličku, začali jsme dávat lžíci a přestali krmit (já bych mu i pomohla, ale to se vzteknul a bylo po jídle). Když zjistil, že to nejde, tak teda akceptoval, že pomůžu. U nás je opravdu klíčové použít to slovo, jak se nezeptám, jestli pomůžu, tak vztek (asi se bál, že mu to vezmu). Pochopil to celkem rychle, během pár dní určitě. A ještě teda občas jsem si to neuvědomila a cpala mu lžíci do pravé ruky, to byl mega problém 🙈 Takže klidně zkusit druhou ruku, dát prostor, nechat zkoušet 😊

sanyy22
28. bře 2023

@klarak12 syn má 20m a také se mu "nechce" samotnému jíst, lžičku vždy otočí naopak takže mu jídlo spadne. A když mu dám vidličku a nedaří se mu napíchnout jídlo tak ji zahodí a ji rukama. Dle naší neuroložky je opožděný 🤔 ale jak to čtu tak plno děti v tomhle "roce" ještě neumí papat sám.

michaela666
28. bře 2023

Od začátku jsme jedly spolu, každá svoji lžičkou. Já krmila i jí a ona se mě snažila napodobovat. Souhlasím s @emillyhk, u nás je taky důležité " Můžu ti pomoct? Chceš pomoct?" V tu chvíli už ví, že jí jídlo neberu a půjčí mi lžičku, abych ji znovu ukázala jak na to.
Chce to velkou dávku trpělivosti, převlékání po jídle a uklidit půlku stolu a metr x metr podlahy. 😃

pampeliska1313
28. bře 2023

Myslím, že k tomu musí dozrát.. syn jí občas vidličkou, to mu jde víc, lžičku taky drží často obráceně, někdy si necha poradit (ale spis rve:D) motivovanej je, když proste mu to jídlo jinak nedám. Nechám to na něm, musí na něco přijít, když ani to, tak to vezme rukama. Takže bych nabízela a neviděla to zatím ještě jako problém.) z hrnecku pije? Jestli jo, tak mu cvakne i tohle🙂

klarak12
autor
28. bře 2023

@pampeliska1313 no má od b.box učící hrnek a ten hned pochopil, ale nejradši pije ze sportovní láhve, do normálního zatím strká jazyk😀🙄

pampeliska1313
28. bře 2023

@klarak12 to kilda zase sportovní zvládá ale do hrnku strka jazyk…:D a normální nemám odvahu zkusit :D

klarak12
autor
28. bře 2023

@pampeliska1313 no normálního se taky bojím, strká tam jazyk a směje se přitom učící hrnek chápe , ale ten není otevřený celý.A jak je starý?

pampeliska1313
28. bře 2023

@klarak12 skoro 21m

marianarem
28. bře 2023

@klarak12 Jedneho dna sa mu to prepne a zacne jest spravne. Aj u nas to tak bolo, maly lyzicu vzdy otacal. Ja som to nejako neriesila, bolo mi jasne, ze jedneho dna uvidi, ako sa to ma robit spravne. Preto si uz ani nepamatam, kedy presne sa to zmenilo. Tusim niekedy okolo 2 rokov. Ani som to uz nesledovala, len jedneho dna som si vsimla, ze uz to zacal robit spravne.
Ono deti niekedy jednoducho nevidia, ze nieco je otocene. Vela deti pise napriklad do isteho veku pismenka zrkadlovo otocene a nevidia rozdiel. Moze to tak byt aj s tou lyzicou, nemusi este vidiet, ze co je vlastne na tom zle.

vero987nika
10. dub 2023

hele my jsme to už uměli, krásně baštil sám lžičkou a vidličkou, a pak malý začal chodit hodně často na hlídání k babičce protože jsem byla už ve 3. trimestru tak abych si oddychla a tam ho furt krmí takže už to zase neumí a musím ho zas krmit i doma 🤦🏻‍♀️😂