icon

Jak naučit dítě kakat na záchod bez plenek?

lentilka0123
9. čer 2025

Hezký den všem, mám dotaz na maminky, které mají již plně odplenkované děti - máte nějakou radu, jak naučit dítko kakat na záchod/nočník? Syn mi pořád kaká do trenýrek a nedokáže si říct předem, že potřebuje, vždycky přijde, že už má 💩 v trenýrkách.. Snažím se vysvětlovat, ale moc to nepomáhá 🫣 Je to pro mě dost náročné, jsem těhotná, brzy mám rodit a řešit 2x denně pokakané trenýrky a uklízet pokaždé ten nepořádek je pro mě dost vysilující.. Moc všem děkuji za rady 🤗

cilkat
9. čer 2025

Bohužel vnímání potřeby močit a potřeby stolice dozrává v různou dobu. Tohle zní, že prostě neví, že se mu chce. Tam fakt pomůže jen čas. Možná by stálo za to zvážit, že bude mít ty pružný plenkový kalhotky, aby si je zvládnul na čůrání stáhnout, ale bobek mohl hodit do nich. Vyhneš se aspoň nepožádku na gauči/ na koberci, no. ... Případně takové ty dětské plavky, že to vypadá víc jako slipy, ale nemělo by to protéct. Ale po pravdě mi přijdou na dlouhodobé nošení nepohodlné.

amazienka
9. čer 2025

A má plus mínus svůj čas kadění? Mé děti ho měly, tak jsem je zavčasu dala na záchod a každej bobek šplouchnuvší dolů jsme oslavovali.

alianan
9. čer 2025
@cilkat

Bohužel vnímání potřeby močit a potřeby stolice dozrává v různou dobu. Tohle zní, že prostě neví, že se mu chce. Tam fakt pomůže jen čas. Možná by stálo za to zvážit, že bude mít ty pružný plenkový kalhotky, aby si je zvládnul na čůrání stáhnout, ale bobek mohl hodit do nich. Vyhneš se aspoň nepožádku na gauči/ na koberci, no. ... Případně takové ty dětské plavky, že to vypadá víc jako slipy, ale nemělo by to protéct. Ale po pravdě mi přijdou na dlouhodobé nošení nepohodlné.

@cilkat Souhlasím, také bych šla cestou nejmenšího odporu a dala natahovcí plenky, však on to jednou pochopí a do první třídy s plenkou nepůjde.

shirilka
9. čer 2025

@lentilka0123 Já jen poradím netlačte na něj, taky jsme zkoušeli odplenkovat před příchodem sourozence, to se ale nepovedlo, tak víc jak rok byli na plenkách oba (jsou 19m od sebe a u staršího byl regres) ohledně kakání u nás na něj bohužel tlačila snad cela širší rodina a výsledek byl psychogenní zácpa.

lis6
9. čer 2025
@shirilka

@lentilka0123 Já jen poradím netlačte na něj, taky jsme zkoušeli odplenkovat před příchodem sourozence, to se ale nepovedlo, tak víc jak rok byli na plenkách oba (jsou 19m od sebe a u staršího byl regres) ohledně kakání u nás na něj bohužel tlačila snad cela širší rodina a výsledek byl psychogenní zácpa.

@shirilka to je pravda s tim regresem, starší se taky začal počůravat příchodem mladší, ale byl už výrazně starší, tak jsme plenu nedávali a musela jsem furt prát. Takže bych fakt netlačila a dala plenu

lol_lol
11. čer 2025

U nas pomohlo davat pravidelne ve stejny cas na zachod, po veceri pred vanou. I kdyz nemusel. S knizkou, v klidu, az se to jednou podarilo. Tu pravidelnost jsme pak par let dodrzovali, jinak byl s kakanim problem.