icon

Jak řešit ADHD u dítěte?

moni_12
16. lis 2025

Holky, potrebovala bych asi poradit, zda řešit a jak. Syn je odmalicka takový řekněme emočně náročný, citlivý, tvrdohlavý, při změně režimu někdy vybusny, velmi energický, neposedný, jako dítě špatně spával.... Nikdy jsme neřešili diagnózu, ve školce žádné potíže, teď chodí do 1.tridy a třídní schůzky nás teprve čekají, ale nosi jedničky, škola ho moc baví. V létě jsme začali chodit na takovou jednu terapii podobnou logopedii a tam nám bylo řeceno, že syn má adhd. Když o tom popremyslim, tak asi ano, jeho chování tomu odpovídá. Nicméně v běžném životě fungujeme relativně dobře, asi jako každé dítě se občas vztekne, křičí, když se mu něco nelíbí, a já o tom přemýšlím, jeslti toto nějak řešit nebo to nechat běžet, jak je? Nebo čekat, až se něco zhorši? Jako někdy to náročné je, že se vzteka, je možná lehce úzkostný? Nevim no, děti jsou různé, ale zase bych nerada něco zaspala.

moni_12
autor
16. lis 2025

@moni_12 ještě asi doplnim, že je narozený předčasně, dost se jako dítě všeho bál, dodnes mu lehce vadí křik a hluk, ale dokáže se s tím poprat, celkově mi přijde, že se nějaké věci postupně lepší, někdy mi přijde opravdu hyperaktivní...známá co učila ve školce říka, že takto hyperaktivní dítě nevypadá, že je to normální kluk, tak já nevím teda

luhana
16. lis 2025

@moni_12
Jako by jsi popisovala mého syna 😁 Opravdu. Ten bude mít sice teprve 5 let na jaře, ale dost jsem o tom přemýšlela, jestli nemá adhd. Ve školce jsem se ptala paní učitelky a ta mi řekla, že si to nemyslí. Ale doporučila mi návštěvu psychologicko-pedagogické poradny. Tam s ním paní psycholožka udělala několik testů, no a výsledkem bylo, že se ji nyní nejeví jako adhd (i když samozřejmě zmínila, že ona neni kompetentní tuhle diagnózu určit nebo vyloučit). No každopáně řekla, že je to chytrý, šikovný kluk. Pokud ti ve škole vyloženě neřeknou, tak bych ho nechala být. Asi bude více citlivý nebo úzkostný (po mě to syn mít asi bude).

mateees
16. lis 2025

vyhledej si přetrvávající primární reflexy, jestliže je předčasně narozen, tak je má téměř na 100%

cilkat
16. lis 2025

Píšete, že vlastně "nemá výraznější problémy", takže bych s tím "řešením" byla opatrná. Určitě je perfektní ergoterapie: ať už neurovývojová terapie (založená právě na těch primárních reflexech), nebo různé smyslové terapie (smyslová integrace, nebo třeba poslechové programy). Prostě činnosti, které dítě učí rozumět sám sobě a zacházet sám se svým tělem. Může pomoct i třeba dobře vedená jóga nebo nějaká atletika či gymnastika - prostě sporty zaměřené na přesnost pohybu a vnímání těla. Mohou pomoct různé aktivyty typu "mozkový gymnastika" a "propojování hemisfér" -a možná ho budou fakt bavit. Občas stejnou službu udělají bojové sporty typu juda.
Určitě bych ale nešla do nějaké medikace nebo terapií založených na nácviku správného chování. Ty jsou pro mnohem těžší případy a jemu nic nedají, jen mu seberou energii, kterou může věnovat do něčeho jiného. Zkusila bych fakt hledat něco, co ho bude bavit a zároveň ho to bude učit vnímat vlastní tělo.

cherie24
16. lis 2025

@moni_12 no dcera je ADHádě a teda problémy má tak nějak všude. Jako určitě se nedá říct, že prolézáme bez větších obtíží. 😃 Škola jí teda čeká až příští rok, je zářijová, takže nastupuje řádně, ale vlastně v 7 letech. Ale už jen kroužky, dětské plavání, i první sportovní klub, všude se problémy projevily. Ve školce taky proběhlo pár nestandardních situací, na které jsem byla upozorněná. Herničky, nákupy všude jsme byli vidět dost výrazně.

mrkvovydort
17. lis 2025

Hele ono ti není jen o náročnosti na okolí, ADHD znamená, že člověku mozek prostě funguje jinak než neurotypickým lidem. Je to i o tom, vyjít tomu dítěti vstříc, aby s tím umělo později v životě lépe pracovat.
Rozhodně je dobrý nápad to řešit.