icon

Cesta z porodnice přes Německo bez dokladů pro novorozence?

24. črc 2024

Ahoj,
mam takovy spesl dotaz 😅 bydlime v pohranici do mesta, kde budu rodit jezdime pres Nemecko. Jde mi o to, az pojedeme z porodnice domu, tak asi nebudeme moct jet pres Nemecko, ale budeme muset jet delsi cestou Ceskem, kdyz dite nebude mit zadny doklad 🤔
Diky za pripadne poznatky a zkusenosti

exbordelar
24. črc 2024

Z porodnice budete vybaveni zdravotnim prukazem a propousteci zpravou, kde bude tve rodne cislo a diky obcance si muzou overit, ze jsi to opravdu ty, kdo rodil, tudiz se nikdo nebude nad novorozenecem divit. Ale hlavne - kdyz neudelate zadny prestupek, tak vas ani nikdo nebude na hranicich stavet. Hranice mezi Ceskem a Nemeckem jsou volne prujezdne 🙂

exbordelar
24. črc 2024

Jako muze se stat, ze by vam delali Nemci problemy, ale silne pochybuji, ze by cerstvou rodinku nejak buzerovali z podezreni z obchodu s bilym masem 😀 Kor kdyz ze vsech tech dokumentu, co s sebou poneses jasne vyplyva, odkud a kam jedes a proc 🙂

ileni
24. črc 2024

Každý ,i novorozenec, musí mít doklad totožnosti. A to není ani rodný list, ani propouštění zpráva z nemocnice. A zrovna tohle je lehce dohledatelne...

exbordelar
24. črc 2024

@ileni dobre, ale v praxi - nemyslim si, ze by kvuli tomu novorodicce v sestinedeli - kor kdyz je to tam vse napsane, tak by delali problemy.
Ale jak pisu, muze se stat, treba narazite v Nemecku na nejake prisne verejne cinitele. Tak pokud mate obavy, tak to holt objedte 😄
(Ja bych jela primo 🫣)

ileni
24. črc 2024

@exbordelar jsou nastavena nějaká pravidla a náhoda je blbec....a kdyz se nad tim clovek jen trosku zamysli, prokazovat,že dítě je opravdu moje, na základě propouštění zprávy z nemocnice, které chlapci nebudou ani rozumět...

exbordelar
24. črc 2024

@ileni vsak at si to autorka udela, jak to citi.
Ja bych to normalne projela, ale chapu, ze nekdo to ma jinak 🤷‍♀️

mysh_me
24. črc 2024

Ja bych to teda neriskla. Nevim, o kolik muze byt ta cesta delsi, kdyz nepojedete pres hranice, ale pokud je moznost nebrat to pres jiny stat, tak ja bych to nedelala. Pamatuju si kolik stresu jsem mela cestou domu z porodnice (s miminem, se sebou) a chtela uz jen byt doma a zase si lehnout… jeste do toho resit nedejboze nejaky celniky, to fakt nechces…

eviicka
24. črc 2024

Já bych to taky tedy neriskla, náhoda je blbec, mohou být kontroly kvůli něčemu jinému a zrovna u novorozenců je "nekalá" činnost pravděpodobnější. A nejde o přísnost celníků, lékařské zprávě rozumět nebudou, že je žena po porodu taky neuvidí na první pohled...
Jedině mě napadá se v porodnici zeptat na zkušenosti, ale já bych to objela.

berenika39
24. črc 2024

@exbordelar mmch, hranice jsou sice volně průjezdné, ale kontroly jsou - a často. Osobní aktuální zkušenost.

Neriskovala bych, problémy v té situaci je asi to poslední, co chceš.

autor
24. črc 2024

Noo, proto jsem se radeji ptala. 😅 Vychazi to dal asi o 20km, ale tak to je jedno. Asi se radsi projedeme.. oni na hranici stoji uz od lonskeho podzima policejni hlidky, proto jsem prisla s timto dotazem, pac kdyz tam hlidkuji, tak je mnohem vetsi sance, ze budou lustrovat 🫣 tim padem bez “cestovniho dokladu” to proste neni okey.. to abychom udelali pak co nejdriv pas 😁😁

journals
24. črc 2024

@exbordelar čoveče, ty tu občas radíš fakt perly 🙈 jak k bezpečnému koupání dětí, tak k bezpečnému cestování. Ty jo 😳
Samozřejmě, že i malý prťousek musí mít pas. Propouštěcí zpráva opravdu není cestovní doklad a nenech se uchlácholit tím, že to je jen kousek, hranice jsou otevřené, miminko je malé atd. Když tě někdo zastaví, tak v ruce nemáš nic. Vůbec nic. A chceš si to komplikovat? Nechceš… 🤷🏻‍♀️

exbordelar
25. črc 2024

@journals s bezpecim pri koupani si me zrejme s nekym pletes, ale ano, jinak mas pravdu, ve spouste veci se neshodneme. Ja opravdu nektere veci uzkostlive neprozivam, coz tebe evidentne velmi pohorsuje, ale s tim ja bohuzel nic nenadelam 😉

elesse
25. črc 2024

Misto pasu staci obcanka, lip se nosi v penezence🙂

j.a.n.i
25. črc 2024

No, riskovat problémy s německými celníky kvůli blbým 20km je fakt naprostý nesmysl.

enoli
25. črc 2024

Neriskovala bych to ani kvůli 100km, natož kvůli 20km.. Je fakt, že v případě problémů si to novorozenec pamatovat nebude, ale ty ano a to v šestinedělí fakt nechceš. Já to tedy nechci ani bez šestinedělí.

ondul
25. črc 2024

Uf, ani za zlaty prase bych neriskovala jakoukoli komplikaci s novorozencem, ktere se da predejit. Zvlast kvuli mizernejm dvaceti kilometrum.

drep
25. črc 2024

Při mé poslední cestě nás stavěli na třech různých hranicích mezi jednotlivými zeměmi eu. Cestu tu prodloužilo o čtyři hodiny, byl to děsný vopruz. Nicméně doklad totožnosti musí mít každý a doklad totožnosti není propouštěcka a musí obsahovat fotku. Zastavit tě můžou, prudit můžou a já bych teda tři dny po porodu nechtěla řešit, že mi německý policista chce sebrat dítě, protože neumím dokázat, že jsem ho neukradla.

budouci_maminka
25. črc 2024

Tech 15min (20km objizdka) za to moc nestoji. Jasne, je pravdepodobne, ze vas nezastavi, nebo ze by jen mavli rukou, ale i kdyby bylo riziko 10%, tech 15 min objizdky by mi za to nestalo.
Nas ted staveli na nemeckych hranicich pri ceste do Drazdan. Kontrolovali i doklady k autu