icon

Jak řešit zdravotní pojištění po skončení rodičovské?

ina10
21. zář 2025

Zdravím, dítě bude mít na jaře příštího roku 3 roky, ale do školky půjde až v září (příští rok). Mám v plánu jít do práce až v říjnu (znáte to adaptace ve školce, rýmečky atd), rodičák mi končí na jaře. A teď je ještě v práci taková situace, že se mají pracoviště slučovat a zároveň nemám v plánu nastoupit tam, kde jsem zaměstnaná (v průběhu let jsme se přestěhovali hodně daleko), takže si nejsem ani jista, jestli by mi dali neplacené volno. Jak to je pak dál? Pokud by mi neplacené volno dali, vím, že zdravotní poj.platí stát, ale pokud nee a dám předem výpověď (ke dni nástupu do zaměstnání) a zároveň ale budu pečovat o dítě do 4 let věku, jak to je? To se nahlásím na ÚP a že tedy jsem nezaměstnaná a pečuji o dítě, které nechodí ještě do školky a zdravotní platí stát nebo budu OBZP a zdravotní si budu platit sama?
Byl jste někdo ve stejné situaci?
Děkuji předem za odpovědi.

anonym_4f4d61
21. zář 2025

@ina10 buď jít na Up ( požádat o podporu ) po rodicaku a nebo na pojišťovnu jako pecujici osoba o nezletilé dítě do 7 let a zdravotní též za vás platí stát ( jen když by šlo dítě do MŠ může bejt jen do oběda

evaviki
21. zář 2025

@ina10 pokud budes mit neplacene volno, zdravotni pojisteni si platis sama. To za tebe stat neplati. Bud si prodluz rodicak do 4 let ditete, pokud to jde, nebo se nahlas jako osoba pecujici o dite do 7 let. Jit na UP, pokud jsi nebudes hledat praci, mi neprijde fer.

eviicka
21. zář 2025

Jak už tu zaznělo, i když budeš mít neplacené volno, zdravotní si musíš vyřešit sama. Takže buď prodloužit rodičák, nebo se nahlásit jako osoba pečující (dítě pak nemůže ve školce spát), nebo jít na úřad práce, ale počítat s tím, že ti budou hledat místo. Na druhou stranu, já šla na úp v červnu rovnou s tím, že mám od září místo a nebyl problém, normálně mě na ty dva měsíce zaevidovali.

zebra664
23. zář 2025

Já jsem tuto situaci řešila tím přihlášením se jako osoba pečující o dítě do 7 let - zdravotní platí stát, ale je tam omezení, na jak dlouho může dítě do školky (jen na 4 hodiny denně tuším).