Jak získat důležité informace před podepsáním dědictví?
Jdu se raději zeptat, jak byste postupovaly vy??
Manželovi přišel email z nějaké slovenské vísky, že se při předešlém dědickém řízení ( když zemřel praděd a dědili jeho děti) zapomnělo na nějaký pozemek/ nemovitost. A jestli by manžel obratem nepodepsal plnou moc ( která btw nemusí ani být notářsky ověřena). Že orxý teď po těch 2, 3 generacích je tam snad 31 dědiců a on že by dostal 4000kč, čili jde o prd.
Ale mě zajímá, jestli by nám napřed neměli poskytnout údaje o tom, jestli se k tomu neváže např. dluhové zatížení? Případně neměli bychom předtím, než cokoliv podepíšeme zjistit více informací - o jaký pozemek/ nemovitost se jedná, jestli vše není pod cenou atp...
Jak byste postupovaly vy?
Manžel to prostě podepsal ..jde to přes jeho mámu, která je úplné jelito a nic nechápe, nic nechce vědět, na nic se neptá. Tak ji nechce vše vysvětlovat. Ake vrtá nám to hlavou..
@anonym_autor za mě scam jak hovado. Se staženým zadkem bych okamžitě začala pátrat po pravdě a případně alarmovala policii.
Ověřoval to právník. Scam to nebude. Spíš jestli se na to neváže dluh atp :/
@anonym_autor Já bych na vašem místě určitě nic hned nepodepisovala. Plná moc, kterou vám poslali, je totiž napsaná hodně široce – zmocněnec by mohl rozhodovat úplně o všem, včetně přijetí případných dluhů, vzdání se nároků nebo vypořádání spoluvlastnictví. To už není jen formalita, ale závazek, který může mít následky. Než cokoliv podepíšete, měli byste si vyžádat přesné informace: o jaký pozemek nebo nemovitost se jedná, parcelní číslo a katastr, jestli na tom neleží nějaké věcné břemeno, zástava nebo dluh. Je také potřeba vědět, který notář na Slovensku dědické řízení vede, protože jen od něj dostanete oficiální a spolehlivé informace.
Doporučila bych si vyžádat výpis z katastru nemovitostí SR a v případě nejistoty nechat plnou moc zkontrolovat právníkem. Pokud jde opravdu jen o zanedbatelný podíl, můžete pak buď podepsat užší plnou moc jen k vyplacení peněz, nebo celé dědictví rovnou odmítnout. Ale určitě bych nic nepodepisovala, dokud nebudete mít všechny informace černé na bílém.
Koho teda splnomocňuje? nějakého advokáta, nebo obec, když píšeš, že to přišlo z nějaké vísky? Mluvili jste s tou osobou, ověřili si, o co jde? Nevidím tam číslo pozemku, který se má řešit? Tohle bych bez přesnějších informací nepodepsala.
Mně by zarazilo to, že GE Money Bank, ktera je dole jmenovana, uz snad deset let nefunguje...
Neco mi rika, ze to bude podvod/ pruser.
@anonym_autor za mě scam jak hovado. Se staženým zadkem bych okamžitě začala pátrat po pravdě a případně alarmovala policii.
@jiss rozhodně se nekomunikuje přes obyčejný mail, tohle vypadá na podvod. Buď by to muselo dojít datovkou nebo do vlastních rukou poštou.
@anonym_autor doufám, že tě ani na vteřinu nenapadlo podepsat plnou moc někomu, koho vůbec neznáš l, na něco, o čem nic nevíš. Vypadá to velmi podezřele.
A pokud už jsi mluvila s právníkem, jak píšeš, tak ses ho snad zeptala i na ty další věci, jako např. to tebou zmiňované dluhové zatížení, ne?
Za me podvod. Nic uredniho nechodi emailem. Email nemas nikde v registrech,kde by nekdo vycucal email? A vyplnte a zaslete obratem. Neoverenou navic. To taky smrdi. Tohle se resi u notare,ne emailem.
U nás Ti notář posle dopis, pozve si Te k jednání, vysvětlí Ti o co jde. Většinou když se jedná o tato dodatečná řízení se posílá i výpis z katastru nemovitostí, aby se dotyčný mohl podívat.
Tohle se mi nezdá. Ale nevím jak to funguje na Slovensku.
Ale myslím, že není nic jednoduššího než zavolat do té notářské kanceláře a ověřit si to, ne?
A dluhu bych se nebála, to u takto starých řízení, kdy se jen dodatečně řeší nějaký zapomenutý pozemek není.

Tak hlavne bych nepodepsala nic jen tak co mi prijde emailem. Zasadni chyba.