Práce v Německu a čekání narození dítěte. Co dělat?
Dobry den,vim ze jsem asi nejspis ja nepatrim. Jsem kluk je mi 20 let a pritelkyni je 18 let. Dnes jsme zjistli ze cekame miminko. Nedavali jsme si urcite 100% centni pozor a chtel bych se na neco optat.
Zacal jsem pracovat a bydlet v nemecku a pritelkyni mam v CR. Kdyz by se narodilo dite a ona chtela prijet. Jak by to bylo? Ona nepracuje ale dokoncuje skolu. Dalo by se to nejakym zpusobem zaridit s tema davkama a tak podobne? Prosim vas o velkou radu.
Dekuji vam moc za odpovedi.
Prominte ze pisu urcite blbe je to promne novinka 3.hodin. tak jsem jeste trochu mimo. Pritelkyne konci skolu tenhle rok a pak by chtela zamnou do nemecka. Dostala by tady ndco na dite nebo ne? Kdyz teda nedelala ani rok
Myslím,ze nedostala.Zadat můžete o rodičovský příspěvek v Německu.Stejne tak o přídavky.Existuji stránky a poradna v Klatovech pomocsnemeckymiurady.cz
Pokud se dítě narodí v čr, tak když za tebou pojedou musí mít mimčo svojí občanku, kterou vyřídí rodič na magistrátu, kde se vyřizují občanky a pasy. Jelikož přítelkyně studuje, tak nepočítám, že pracuje, takže bude mít nárok na rodičovský příspěvek na 4 roky, ale pokud splňuješ požadavky na výpočet mateřské ty, může si jí vypočítat přes tebe a bude mít nárok i na mateřskou a pak si RP může volit na kolik let, pokud by se mimi narodilo v zahraničí, tak si nejsem jistá, jestli byste měli na něco nárok, jestli není třeba trvalé bydliště v zahraničí.
A nejaky to pojisteni v nemecku? Jak by to s tim bylo? Museli by jsme neco z CR dolozit?
RP je vázany na bydliště rodiče a dítěte.V Německu ani trvale bydliště nemají,jen ohlášení na radnici podle místa bydliště.
Pojištění je možné na pracujícího v Německu.

Asi uplne nechapu na co se ptas 😀 kdyz vydelavas tak je musis zabezpecit ty,pokzd budes ty tam ona tady mel by si ji posilat penize a nebo at se prestehuje ona za tebou a nebo naopak a vrat se do cr,jelikoz dela skolu bude mit narok na rodicovsky prispevek ktery dostane na 4roky 🙂 a pro mimco je leosi pak zaridit pas/obcanku kdyby za tebou jela..