icon

Právní vztah druh a družka, co je pro to potřeba udělat?

mishell56
7. kvě 2015

Ahoj holky, chci se zeptat jestli některá máte zkušenost s právním vztahem druh a družka, co je pro to potřeba udělat aby jsme takto byli bráni? Jak to funguje? Děkuji za odpovědi

berenika39
7. kvě 2015

Žádný takový právně uznaný vztah vůbec není. Buď jste manželé nebo ne. Nic víc, nic méně.

mishell56
autor
7. kvě 2015

A dřív to tak nebylo? Že mě říkala mamka že i to mám zjistit, protože dřív na to byly i odečty z daní, že by příští rok mě mohl odečíst ... není možný že to bylo takhle dřív a myslí si že to tak je i teď?

berenika39
7. kvě 2015

Tam se ale posuzuje domácnost a společné děti, to je něco jiného, myslím. Kuk - kopíruji.
Daňové zvýhodnění u druha a družky
U druha a družky je nutné pro určení společně hospodařící domácnosti ve vztahu k uplatnění nároku na daňové zvýhodnění (zejména v průběhu roku u zaměstnavatele) posuzovat vždy společně hospodařící domácnost ve vztahu k vyživovaným dětem poplatníka (druha/družky). Při uplatnění nároku na daňové zvýhodnění se nejdříve vypořádají jejich „vlastní společné děti“ (které jsou vyživovanými u obou poplatníků). Až následně se uplatní nárok na děti, které lze ve společně hospodařící domácnosti podle ZDP považovat za vyživované pouze u jednoho z poplatníků (druha/družky), neboť jsou vlastním (z dřívějšího vztahu) dítětem pouze u jednoho z nich.

Mají-li druh a družka např. dvě „společné vlastní“ děti, náleží na ně daňové zvýhodnění ve výši stanovené „na jedno dítě“ a ve výši stanovené „na druhé dítě“. Daňové zvýhodnění na tyto děti může uplatnit ve zdaňovacím období nebo v témže kalendářním měsíci pouze jeden z nich. Musí se dohodnout, který z nich daňové zvýhodnění na tyto děti uplatní, resp. zda si daňové zvýhodnění na tyto dvě děti rozdělí a také se musí nově dohodnout o tom, na které z nich uplatní daňové zvýhodnění ve výši stanovené „na jedno dítě“ a na které ve výši stanovené „na druhé dítě“.

V případě, že např. druh má v téže společně hospodařící domácnosti ještě z dřívějšího vztahu další dvě vyživované děti, posuzují se pak u něj dohromady nejen děti, které má společně s družkou ale i tyto jeho další dvě děti. Vzhledem k tomu, že na dvě s družkou společné děti mu náleží daňové zvýhodnění v tomto případě ve výši stanovené „na jedno dítě“ a ve výši „na druhé dítě“, na své další dvě děti si pak může uplatnit již jen daňové zvýhodnění ve výši stanovené „na třetí a každé další dítě“.

evulina77
7. kvě 2015

@mishell56 a proč se nevezmete? takový opičky druh družka. Čekáte spolu dítě, to by za svatbu stálo. Dá se to udělat jen se svědkama a případně rodičema. A to by se do porodu ještě zvládlo. Pak si zajít někam na oběd a šlus. Nechápu proč váš vztah chcete někde podivně nahlašovat, i když si myslím, že něco jako druh a družka právně neexistuje, když stačí jednoduše se vzít...

mishell56
autor
7. kvě 2015

@berenika39 Jojo děkuju nás první společné dítě narodí

@evulina77 Není to jednoduchý, nemáme peníze na svatbu tak proto a hlavně by se to do porodu nestihlo

evulina77
7. kvě 2015

@mishell56 zajít na radnici a zaplatit max 500,- Kč poplatek za obřad? Na co si hrát. Čekáte dítě a všichni to pochopí. Nějakou oslavu můžete udělat později a spojit to třeba s "křtinama" vašeho dítěte třeba příští rok v létě... Nevím, já bych dítě chtěla porodit jako vdaná...

mishell56
autor
7. kvě 2015

@evulina77 Je to věc názoru, já se ptala na vztah druha s družkou protože mi o tom říkala máma, svatbu chci, ale pravou, se vším všudy takže až na to budou peníze. 🙂

sabatko
7. kvě 2015

@mishell56 druh může po narození uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě, popř. děti, stačí aby zaměstnavateli přinesl kopii rodného listu. Aby si mohl odečíst Vás, to zřejmě Vaše maminka myslela, je nutné, abyste byli manželé. Pak se dá ještě uplatnit sleva na dani na druhého z manželů, pokud ten nemá příjmy vyšší než 68.000,- ročně. Ale to byste skutečně museli být manželé a nevím tedy, že by to někdy bylo jinak.

mishell56
autor
7. kvě 2015

@sabatko jojo děkuji

banitram
8. kvě 2015

Odečet z daní vždy byl a vždy bude pouze na manžela/manželku (nemyslím tím daňové zvýhodnění na dítě). Druh/družka není žádný doložitelný vztah. Pokud chce manžel odečíst z daní manželku, tak má úřední doklad od kdy jsou manželé a popřípadě i kdy manželství skončilo. Ale takových "partnerských vztahů na psí knížku" můžou mít lidé i dvanáct do roka a jak by stát ohlídal, že toho někdo nezneužívá ? To by stačilo, by si žena bez výdělků domluvila s kamarádem, že ji v daňovém přiznání prohlásí za družku, odečte si ji z daní a pak si pěkně těch 24840 Kč rozdělí. A nebo by se dohodla s více kamarády v různých okresech, všichni ji prohlásí za družku a stěží by na to někdo přišel 🙂

Stát by byl sám proti sobě, aby něco takového umožnil.

shagar
9. bře 2016

Já teď řeším něco podobného přítelkyně je Slovenka a mám syna z minulého vztahu.Loni pracovala jen tři měsíce pak na pracaku a během té doby otěhotněla a teď řešíme jestli si mohu udělat odečet daňe na malého z minulého vztahu .Na daňovém řekli ano pokud jste druh a družka ale už nikdo neřekl jak to dokázat že jsme druh a družka .Můžeme někdo poradit . dekuji

banitram
9. bře 2016

shagar - Nemůžete si odečíst dítě družky z předchozího vztahu. Musel byste být zapsán v rodném listě jako otec dítěte nebo ho adoptoval. Pokud byste se s přítelkyní oženil, tak byste mohl nevlastního potomka odečítat od následného měsíce po sňatku. Vlastní společné dítě si samozřejmě budete moct odečítat, i když nejste manželé - podmínkou je jen společná domácnost a odečítat ho můžete hned v tom měsíci, kdy se narodí.