Výběr základní školy v Plzni pro rok 2026. Jaké máte zkušenosti?
Ahoj všem, tyhle diskuze tady nebývají moc úspěšné, ale zkusím, protože už nevím...
Zvažuji školy pro malou co půjde 2026 do 1.třídy
Blízko, ideálně a tak mame 1.ZŠ
Chvíli jsem přemýšela a pořád se vracím ke Křižíkově ZŠ, ale je to jen pětiletkana nechci malé predurčit gympl, nebo loučení po pětiletce...i když spousta dětí to dalo a ,,žijou" i já jsem šla do 6. třídy na jinou školu, nepamatuju si z toho nějaký pocit
A kvůli kamarádce ze školky- měla jsem tu diskuzi zvažuju 4.ZŠ, ale máme jí vlastně blbě daleko...takže spíš ne...
Jen co jsem načetla se mj na Křižíkáči libil menšì kolektiv, prý individuálnější přistup, rozvoj formou seminářů atp, nevím ale jaká je realita...1.ZŠ je obrovská škola, trochu mě to děsí, na druhou stranu, asi tam budou mít fajn možnosti...
Tak by mě zajímaly zkušenosti kohokoli s přístupem těchto škol k dětem
Díky
Ahoj, nejsem z Plzně, ale par postřehů matky, co jedno dite na ZS odchovala... tak promiň predem za off topic, ale třeba Ti to pomůže...
Petilety jsou fajn.. většinou je min dětí ve třídě, škola žije víc komunitně, vsichni se znají. K dceři do třídy přišly 3 holky v šesté třídě z jiné MČ v Praze právě z pětiletky a se všemi je kámoška do teď (druhak na SŠ) a vsechny do kolektivu dobře zapadly. Ty děti to zvládají dobře, no stress. Nic ji tím nepredurcis nebo tak. Pokud je ta škola dobrá, tak bych ji zvazila. A navíc, pokud je nejbliž, tak jeste víc super.
Při výběru školy jsem dala na pocit a rozhodla se srdcem. Obesla jsem na dnech otevřenych dverich tři...
Moje dcera jezdila 8 minut tram bez přestupu, ale s velmi rusnou křižovatkou v kombinaci tram-auta od půlky třetí třídy a v pohode. Než začne dite jezdit samo, tak je to vopruz pro rodiče - to jako jooo.
Další faktor je, jaká je... pokud se dcera rada seznamuje, má hodně kamarádů, tak je fakt úplně jedno, kde bude - hlavně že tam budou děti. Pokud je spis introvert, tak bych zvazila školu nejbližší, protože je fajn, ze bude mít kamarády na 2km² anebo i pro Tebe organizačně je to pak prima, že máš ty rodice kamarádů blízko, deti spolu chodi ze školy a můžou trávit spolu cas - to je na dětství hezky a jsou to nejkrásnější vzpominky.
Taky, ať si rika kdo chce, co chce, ale vnimam rozdíly mezi velkými školami a těmi malými a vítězí proste ty malé.
Synové chodili na Křižíka. Ve třídě jich bylo 15-17 dětí, výukový program Začít spolu, stejně jako na 1.zš, angličtina od 1.třídy, matika dle Hejného... Vlastní výuka a celkově program byl fajn, učitelky taky, v rámci družiny dost kroužků. Děti tam byly spokojené.
Co nám ale vadilo fakt hodně, byla komunikace směrem k rodičům. Dost věcí se řešilo pozdě, informace pozdě, info o výši školného na poslední chvíli pár dní před koncem šk. roku a zaplaceno muselo být do 10.7. Poslední rok (je to tedy už 3 roky zpět) zahrnuli platbu za družinu do školného a ačkoliv syn už v 5.třídě do družiny fakt chodit nechtěl, tak jsme byli nuceni zaplatit plnou cenu a jednání o tom nebylo vůbec příjemné. Co mám informace, tak šikana se tam taky řeší trochu blbě, pozdě, málo se to komunikuje s rodiči, jsou protěžovány některé děti... Ze začátku mě mrzelo, že je to jen první stupeň, ale nakonec jsme byli rádi, že obě děti se bez problému dostaly na jiné 8-leté gymnázium, kde je atmosféra a komunikace ze strany vedení úplně o něčem jiném. Ale na druhou stranu musím říct, že jsme patřili k menšině rodičů, kterým toto vše vadilo, např. ohledně toho školného a družiny jsme nakonec zůstali sami, kdo to řešil, i když se nejdřív bouřilo víc rodičů. Tak možná jsme nároční my 😀
Kdybych si měla vybrat nyní, dám děti rovnou na 1.ZŠ. Byla to naše druhá volba, pokud by je nevzali na Křižíka a kdyby se nedostali na 8.letý gympl.

Ahoj,za mě 1 ZŠ fajn první stupeň,program Začít spolu, centra....To obě moje děti bavilo,dcera je ve třetí třídě. Sy už je v šesté a tam je to slabší,ale hodně záleží samozřejmě na učitelích....V šesté třídě tady stejně kolektiv z prvního stupně rozdělí, podle dalšího zaměření a preferencí dětí