icon

Jak získat energii a zvládnout vyčerpání?

nagojka
18. zář 2025

Ahoj děvčata...Vím že tehlech diskuzi je tady asi mraky ale já sem už i líná hledat a pročítat tak zakládám svoji...Jsem úplně vyčerpaná...Unavená jsem dlouhodobě ale teď je to nějaký extrém...Používáte něco na dodání energie?vím že základem je asi pestrá strava,zelenina,ovoce atd a přiznávám že tomu já moc nedám...Jsem líná si i ráno privstat a udělat si nakou pořádnou snídani..Pořád někam chvátám,do práce do školky tak si buď ráno vezmu suchý pečivo nebo se najím až v práci...Jdu spát třeba v 10 vstávám v 7 a sem unavená sotva otevřu oči...Je pravda že mě vyčerpaná asi i ten každodenní kolotoč ta rutina...Ale nejsem schopná nic...Doma nemám na nic náladu,úklidu moc nedám protože se do toho nedokážu dokopat...ty dny nejsou tak náročný fyzicky ale spíš jako časově večer už nemůžu takže nějaký intimní život je nic moc a samozřejmě díky tomuhle všemu nam vztah hapruje protože já sem fakt marná pořád bych jen spala...Potřebuju se nějak vzchopit,nabrat dech a začít normálně žít a fungovat...😔když jsem kuli tomu byla i u doktorky protože se bojím aby semnou nebylo něco špatně udělala preventivku,odběry krve vše ok...🙏🙏🙏

kakba
18. zář 2025

Tatinek nefunguje, aby ti pomohl? Jako prvni me napadlo, nechat dite s tatinkem a odjet na cely vikend pryc. Vycistit hlavu od toho stereotypu. Jestli vazne i intimni zivot, dite dat na hlidani a odjet spolu na vikend. Konicek nemas, ktery by te naplnoval? Jeden den v tydnu si vyhradit jen sama pro sebe. Prijit domu az dite spi. Udelat si pekny vecer s partnerem. Rekla bych, ze to je spise vyhoreni, proto je dulezite myslet i sama na sebe. Na uklid si porid uklizecku, var vzdy na par dni, lehka jidla at nestojím pul vecera u plotny.

sigyn
18. zář 2025

Měla jsem to podobné, nakonec se tedy přišlo na to, že mám málo železa (těhotná nejsem). A je tedy fakt, že co jsem dostala tablety na doplnění, tak se to dost zlepšilo. A tedy když občas potřebuji nakopnout, tak si dám kousek hořké čokolády (mírná dávka kofeinu)

gbp
18. zář 2025

@nagojka tohle bych vůbec nepodcenovala. Nejdřív bych se snažila přidat v tom jídle, fakt zdravě, pravidelně, zapracovat na spánku, na sportu. Doplnit vitamíny, hořčík a opravdu se postarat sama o sebe ve smyslu najít si čas pro sebe i na čas s partnerem. Zazdrojovat se, koníčky, cokoli tě těší a naplňuje. Protože kdyby ani tohle nepomohlo, bude to už chtít si říct o pomoc. Hlavně v tom nezůstávej dlouhodobě.

nel_ias
18. zář 2025

Když jsi takhle nonstop unavená, může za tím být i něco jiného. Možná by bylo dobré zajít na krevní test, aby udělali rozbor… Tipuju, že budeš anemická. Mně taky pomáhá hořčík, když si ho dám, když cítím, že nejsem úplně v pohodě.

mishka87
18. zář 2025

Chápu ranní spěch. Já chodím běžně spát až kolem půlnoci a ve všední dny vstávám v 6:30. O víkendech, když jdu do práce, až v 7. Je to hlavně proto, abych měla čas nachystat sebe do práce a dítě do školy a zároveň si stihla udělat snídani. Většinou snídám sladké, ale když mám volno, tak si udělám pořádnou slanou snídani. Když jdu do práce, tak si udělám mysli s jogurtem a do toho nakrájím banán nebo dám jiné ovoce. Je to otázka chvilky, věř mi. Z práce chodím až kolem 20 hodiny. Takže jídlo do práce si buď udělám na více dní, nebo nějakou rychlovku večer po práci. Kolikrát dělám jen něco, co pak šoupnu udělat do trouby. To jídlo je fakt potřeba a na to se musíš zaměřit. Já stojím celé dny na nohou, takže musím brát magnesium. A jelikož mám i mírnou anemii, tak v době menstruace a týden po ní beru železo na předpis. Ty volně prodejné mají málo železa a já ho beru až po jídle, jelikož se mi jinak dělá špatně. To se pak ale vstřebá méně železa do těla.

No a samozřejmě důležitý je i čas sama pro sebe. Já třeba dneska lítám po nákupech a teď relaxuji v kavárně. Doma je sice bordel, ale počká do zítra. Naštěstí muž včera aspoň vyluxoval. I s dítětem od jeho 3 let mi "pomáhá". Prostě musí se zapojit do výchovy a domácnosti, když oba pracujeme. Já nejsem stroj

nagojka
autor
18. zář 2025

Partner doma uklízí víc než já je to puntičkář a perfekcionista takže to máme rozdelene..je pravda že se kuli tomu dost často dohadujeme to mě asi taky trochu ubíjí...Partner trochu sobec ale když může se synem mi pomáhá...hlídá když sem v práci,vyzvedává ze školky...samozrejme by to mohlo být ještě lepší kdyby to dělaj častěji ale má taky náročnou práci kde je 12 hodin 4x týdne a ještě 1.5 hodiny dojíždí...na koníčky už mi čas nezbývá..krevní rozbor mám udělaný a vše vyšlo v pořádku

martivit92
18. zář 2025

@nagojka taky jsem nestíhala snídat, ale pak jsem se naučila večer si dělat snídani předem, třeba chia semínka v jogurtu a ovocem, vločky s tvarohem a ovocem, atd... udělala jsem si je do uzavíratelných misek... Ráno jsem to jen vzala, odvezla dítě do školky/školy, jela jsem do práce a snědla to v práci, udělala k tomu kávu, protože jsem měla třeba půl hodiny čas před šichtou tak jsem si to v klidu snědla... A takhle jsem si potom krabičkovala i oběd a svačinu... Energie bylo více a už je to nějaký rok a bez snídaně prostě už nefunguji... Vyčerpána a unavená může být i s nedostatkem železa a malý pitný režim.. tak jist, pít a bude lépe 🙂

martivit92
18. zář 2025

@nagojka jinak zkus bylinky třeba ženšen či rozchodnice růžová (zvýšení energie a odolnosti vůči stresu) a na večer heřmánek, mateřídouška (na uklidnění, podporuje lepší spánek) .... A hlavně ta životospráva, jíst a pít 🙂

nagojka
autor
18. zář 2025
@martivit92

@nagojka jinak zkus bylinky třeba ženšen či rozchodnice růžová (zvýšení energie a odolnosti vůči stresu) a na večer heřmánek, mateřídouška (na uklidnění, podporuje lepší spánek) .... A hlavně ta životospráva, jíst a pít 🙂

@martivit92 tak v tom máš asi pravdu pitni režim je u mě teda bída...nedám ani litr za den...takže v první řadě zkusím zapracovat na té životosprávě zaradit více zdravíc a energetických potravin..pokud se to ani trošku nezlepsi budu to řešit asi hlouběji...strašně ráda bych i doma cvičila zpevnila břicho protáhla tělo sem celá ztuhlá a fakt líná něco dělat...a dokopat se k tomu je fakt problém...

terka_37
19. zář 2025

Jak mas stare děti? A jakou mas ty pracovní dobu? Ono nevymyslis nic zazracneho. Zaklad je prostě pestrá strava, abys mela všeho dost, dostatek bílkovin, ale i sacharidy, tuky, ovozel..., dostatek tekutin( vody), pohyb ideálně na čerstvém vzduchu pravidelně, kvalitní pravidelny spanek spánek. Doplnit můžeš zkusit takovou tu klasiku vitamin C, D+K2 (mimo leta), hořčík bisglycinat na noc (podporuje kvalitní odpocinek), případně železo, pokud mas snížený hemoglobin. Ale doplňky samy o sobě jsou k nicemu. Jsou to doplňky k životnímu stylu.