icon

Domácí vzdělávání. Máte někdo zkušenosti?

antilopkax
7. říj 2019

Pěkný den.
Jdu se zeptat na Vaše zkušenosti. Uvažuju, že bych syna vzdělávala doma. Aktuálně je předškolák, do školky chodí. Brala jste některá dítě ze školky? Jak to zvládalo? Jde přejít na domácí vzdělávání v průběhu školního roku? Uvažuju, že bych ho nechala doma poslední skolkovy rok a první 2-3 třídy ve škole.
Ráda si přečtu zkušenosti někoho, kdo a tím prošel.

Strana
z2
lucisek1986
8. říj 2019

Ja bych nejvetsi problem videla hlavne v tom,ze pri prechodu na "normalni" skolu dite zjisti,ze se najednou cely svet netoci kolem nej. Ano,ze musi mit srovnane sesity,protoze ta druha pulka lavice je kamarada,ktery tam zrovna chce svacit. Ze se bude nekdy muset prizpusobit ostatnim. Ze nemuze na ucitele porvavat,protoze kdyby zacalo jecet vsech 30 spoluzaku,vsem by praskly usi. Ano,dostane nekdy kouli,ale uprimne,koho nikdy nezprdnul vedouci? Ano,bude sedet 5h v lavici. Ale co kdyz pak bude muset v budoucnu sedet v praci 8h a vypisovat papiry? Nebo vyrizovat zadosti? Chapu,ze nekomu klasicke vzdelavani nevyhovuje. Protoze spousta zjisti (a mam to i ve svem okoli), ze to uzasne nejchytrejsi detatko na svete,je oproti jinym pomale,treba i hloupe. Ze si neumi ani utrit zadek a slusne se najist.

sdu
9. říj 2019

@etinka dobrý den, prosím co znamená představit si desítku?

etinka
9. říj 2019

@prejeta_zaba, myslím,že zbytečně chytáte za slova, chybu nebo překlep snad může udělat každý.....psala jsem pouze svůj postřeh, nikoho jsem neurážela, tak si myslím,že je zbytečné, abyste hodnotila, zda jsem pozorná nebo ne,když se vůbec neznáme....
@sdu, myslela jsem tím, že dítě na konci první třídy už ví, že prstů má deset a dokáže s tím pracovat....už je nemusí po každém příkladu přepočítávat.....

etinka
9. říj 2019

@prejeta_zaba, my se známe,že hodnotíte,jaká jsem?? Proč hned urážíte? Představte si,že já mám tu vysokou taky, ale jsem jenom člověk,který se občas přepíše a i chybu můžu udělat.....
Představit si desítku znamená, že dítě třeba ví, že prstů má deset a nemusí je při každém příkladu přepočítávat.....

prejeta_zaba
9. říj 2019

@etinka myslím si, že být nepozorný není nic urážejícího, za slovo mě chytáte vy. 🤷 Jenom je dost vidět, že na holčičku z domácího vzdělávání hledíte skrz prsty kvůli úplným malichernostem. Samozřejmě tady nikdo nevíme z jakých poměrů přichází a dost možná je fakt pozadu, ale na takový ten pohled "paní učitelka má vždycky nejlepší pravdu" jsem dost alergická. Místo aby se v dětech podporovala přirozená zvědavost a kreativita, probouzí se akorát řiťolezectví - kdo se víc zalíbí paní učitelce a bude mít vzorněji srovnanou lavici (sorry jako, jestli to tak úplně nemáte, ale úplně jste mi svým projevem probudila vzpomínky na základku, doufala jsem, že už to tak dávno není 😣 )

antilopkax
autor
9. říj 2019

@etinka takových dětí, co to na začátku první třídy neumí, je dost. Je otázka, jestli by holčičce pomohla škola, nebo by to škola nezměnila.
@lucisek1986 já chci domácí vzdělávání kvůli velké nemocnosti. Kroužky mu zůstanou.
Učit ho bude učitelka prvního stupně. Takže bude mít výuku odborně zajištěnou.

antilopkax
autor
9. říj 2019

Oprava: na začátku druhé třídy. Některé děti potřebují víc času.

etinka
9. říj 2019

@prejeta_zaba, ten citový výlev jste si tedy mohla odpustit....i ty poznámky okolo. Vůbec mě neznáte a víte,jak na koho hledím. Nikoho jsem svým příspěvkem neurážela, do nikoho se nenavážela,jen jsem poznamenala, že u domácího vzdělávání záleží na tom, kdo bude dítě učit a jak to bude dělat....a opravdu hodně. Dokonce jsem ani nepsala, jaký mám já osobně názor....to bych si tady na koníku poslední dobou vůbec nedovolila.
Je mi Vás líto, protože podle toho, co píšete, Vás bohužel klasické školství asi negativně poznamenalo. Ale za to já opravdu nemůžu.

eviicka
10. říj 2019

@antilopkax osobní zkušenost nemám, ale pohybuji se profesně ve školství a také v komunitě maminek co mají doma dítko na domácím vzdělávání (přímo osobně znám tři). Asi to chce nejdříve brát s rezervou veškeré extrémní názory z obou pólů (a jsou vidět i tady na diskuzi). Domácí vzdělávání v prvních ročnících základní školy může být pro některé rodiny vhodná alternativa, a pokud máte tento důvod a navíc osobu, která vás podrží odborně (tipuju někdo z rodiny je učitelkou prvního supně), tak bych se toho nebála. Moc se mi líbí odkaz na krkavčí matku od @emamaira, to jsou opravdu zkušenosti ze života, které popisují i kamarádky, takže chce to pročíst a popřemýšlet hlavně nad těmi a když se i tak rozhodnete že jo, tak pak najít spádovou školu, která vám bude sedět a uvidíte. Pokud dítě nebudete izolovat od světa a budete se držet některých základních pravidel, tak se do klasické školy může vrátit kdykoliv a nejspíš i bez újmy.

antilopkax
autor
11. říj 2019

@eviicka učitelky prvního stupně máme v blízké rodině 4. Osobně doufám, že nám to umožní přímo naše místní škola. Jinak máme v dosahu školu, kde to není problém.

antilopkax
autor
11. říj 2019

@eviicka u nás bude rozdíl v tom, že učit nebudu já, protože budu v práci. Režim bude muset být přímo školní, protože máme i školní dítě, které bude dál chodit do školy, takže se to bude odvíjet od toho.

kaja2016
12. únor 2020

@lipylip Muzu se zeptat, ty mas deti doma? Reaguji na tvuj prispevek, ze deti doma nejsou izolovane. Ja mam doma 4 letacku a izolovana mi prijde. Na krouzku proste k socializaci nedochazi, je to moc kratke, kamose mame, ale kazdy den je nevidame. Kontakt s jinymi detmi ji chybi a kdyz prijde mezi skupinku deti, co doma nejsou, nestiha... Podotykam ze je extrovert, kontakty vyhledava, je dost mluvna, zvidava. Druha vec je, ze s povinnostmi co mam doma jejimu tempu nestacim. Cca 4 hodinky denne tudiz travi pomoci s domacnosti, coz se me noc nelibi. ternativou je, ze si hraje sama ci cuci na telku - ani jedno se me moc nelibi.

lipylip
30. lis 2020

@kaja2016 Mám 4 děti. Každé z nich má jiné zaliby. I přesto, že nechodí do skoly a skolky si nasly kamarady. A tvari se, ze by nic nemenili. Samozřejmě se zabavi i navzajem.

Kdybych měla jedno dítě, pravděpodobně bych to cítila podobně.

helabella
Autor odpověď smazal
gramar
26. led 2021

Už jsem myslela že je to krapet provokativní diskuse v tuto chvíli a koukám ona je už stará 😂

Strana
z2