Odklad školní docházky, když řádí koronavirus. Nemáte info?

katerinacernotova
21. bře 2020

Zeny nevite nahodou jak to bude,kdyz chci odklad pro syna papiry jsem poslala na ppp ale kvuli viru asi ted neprijimaji zadne deti jestli se to potvrzeni co se ma pak dat skole posune,asi jo ze.jestli jste nejale info neslyseli.dekuji

sweetest
21. bře 2020

Podle toho co jsem četla, ministr A.Vojtěch prý řekl, že škola začne až v září...tím by asi děti musely opakovat ročník a Tobě by se vyřešil problém s odkladem 😀 😀

betelgeuzz
21. bře 2020

@katerinacernotova naše škola má napsané, že organizaci zápisu momentálně řeší, příští týden by chtěli vyvěsit info. Tak sleduj stránky vaší školy, co napíší.
@sweetest tak opakování ročníku si moc neumím představit To se budou půl roku učit, co už probrali ve škole a druhý to, co se učili doma?

sweetest
21. bře 2020

@betelgeuzz Hele, to není má starost...já jen logicky beru,když čtu tady, na FB stesky rodičů..jak nedávají to učení, děti nechápu atd. Víš jaké problémy budou mít v dalším ročníku?

alenka_p
21. bře 2020

@sweetest jj, problémy budou veliké. Ale pokud nechají všechny opakovat ročník, co s předškolními dětmi? Školky budou potřebovat přijmout nové a předškoláci se jim tam nevejdou...nebo si nechají předškolní a nepřijmou nové, to pak bude matek bez práce a bez peněz...blbý to bude jakkoliv :(

sweetest
21. bře 2020

@alenka_p No jasně...půjde to od mateřinek až po VŠ. Nevím jak by to řešili,ale je fakt,že spoustu dětí, pokud půjde do dalšího ročníku, bude mít problémy. Stesky tady i jinde na soc.sítích jak se děti učit nechcou, látku nechápou, rodiče šílení že to nechápou ani oni apod. Ne každé dítě a i rodič jsou disciplinovaní...

pabka
21. bře 2020

Dcera je ve druhé třídě a zvladame s přehledem. Ovšem naprosto rozumím, ze ve vyšších třídách můžou mít děti i rodiče problémy, myslím, ze ta druhá třída je “nejlepší” v tomto ohledu, sice nasobilka apod., ale zvládnout to jde. Horší si myslím je první třída a ještě horší ty vyšší ročníky. Můj názor. Řešení absolutně nevím, jaké by bylo nejlepší a jsem zvědavá, jak to vláda vyřeší, opravdu moc. Myslím, ze každé rozhodnutí některou ze skupin poškodí, ale ideální řešení pro všechny neexistuje.

klea81
21. bře 2020

@sweetest proč opakovat ročník? Vždyť se učí doma a písemky píšou online.

marcicek84
21. bře 2020

@pabka reseni i vzhlem k mnozstvi odkladu povinnou skolni dochazku stanovit z 6 na 7 let.Ubylo by odkladu a resili jen navyseni kapacit skolek,klidne by se mohl rok opakovat,samozrejme s tim souvisi dalsi veci jako poaunuti bezplatneho studie do 27 let.V BG se chodi do skoly bezne az v 7 letech asi bych to nebrala jako tragedii,no a predskolni vzdelavani be skolkach byvh dala povinne 2 roky aby se fakt vsichni v klidu vse doucili a ty odklady temer vymizely.
Dalsim resim poslat deti v lete do "letni" skoly a mit prazdniny jen v srpnu mesic,lide se moc do cestovani asi nepohrnou nebo budou muset naopak dohnat vyrobu.Nakonec jde to smrsknout i na 14 dni volna,zas lide jsou ted nuceni firmsmi vybirat dovolene,pak je firmy nikam nebudou vhtir poustet,14 dni hlidaji zvladnou zaridit vsichni.Budou muset neco vymyslet,ac tak ci tak nebude to idealni reseni pro vsechny,uz ted je vic nez jasne,ze nas rezke case teprve cekaji.

sweetest
21. bře 2020

@klea81 A proč ne? ...jak víš,že to dělají všechny děti a důkladně ? A už jsem četla, že uvažují o anulování ročníků.

petrin11
21. bře 2020

Syn je odkladovy, teď už má jít do školy v červnu má 7 let, to bude dál ve školce do 8 let nebo jak to chcou udělat.

tervi
21. bře 2020

@betelgeuzz No, ono by jim to opakování neuškodilo. Hodně nadané děti mohou dostat práci navíc a těm méně nadaným třeba něco v hlavě zůstane.

antilopkax
21. bře 2020

Taky by mě zajímalo, jak to bude. Taky mám předškoláka a chci odklad. Nemám zprávu z PPP, protože jsme nestihli včas. Zatím se očekává, že dáme dodatečně, až se k vyjádření dostaneme.

Podle mě by bylo řešení udělat "vyrovnávací zkoušky", protože hodně dětí bude umět to, co se očekává (těch bude většina). Kdo nezvládne, zůstane v daném ročníku, kdo zvládne, postoupí výš.
Když budou všechny děti opakovat, tak budou znuděné. Pokud všechny děti postoupí, tak se část dětí nebude chytat a budou opakovat a ztratí rok. Případně už to ani nedoženou.

@tervi osobně bych nechtěla, aby syn opakoval třídu. On je už letos napřed a nudí se. Je druhák a už loni uměl celé učivo druhé třídy. Představa, že by musel dělat další rok totéž, to bych ho snad raději stáhla ze školy a učila doma s tím, že by pak přeskočil ročník.

marcicek84
21. bře 2020

@petrin11 jako mozna pusti do prvni tridy jen ty odkladove,ale to my tu nevymyslime vsechny pripady...
Ale s necim bych pocitala, mozna je lepsi se vzdat leta a nejdulezitejsi dohnat,ja nevim co je lepsi.
Kdyby cely rok posunuli tak treba moji dceri jdou spatne roky,tak by sla do skoly taky skoro v 8 letech,bylo by normal jit do 1.tridy v 7/8letech ale neresily by se ty pitome odklady uz.To by deri by uz byly zrale,az na opravdu vyjimky,ne plosne odkladani.Ale jak jsem psala chce to mit predpoklady a ve skolce deti 2 roky pred skolou pripravovat a vzdelavat,i ty ucitelky by pak meli jednotnejsi tridu,mit problemu s reci a mozna i ucenim,ty deti by to dohnaly.

marcicek84
21. bře 2020

@antilopkax no a nebo pro ty nadane by byly vyrovnavaci zkousky napostup dale,i to je kompromis,jsem zvedava s cim prijdou,ale ucite museji dat moznosti vsem detem a rodicum aby to s detmi zvladli,jak s temi nadanymi,tak s temi min nadanymi.
Taky jde o to uvolnit tlak na vystresovane rodice,jako honit se na home office,ucit dite ,varit a star se i nej,a mit jich treba vic to je fakt na OCRko a zase mas vypadek prijmu,ale hypoteku musis splacet,takze jde o to pochopit vsechny strany,rodiny i situace.
Snad neco normalniho ta vlada vymysli

antilopkax
21. bře 2020

@marcicek84 hlavně v nižších třídách se ještě většina rodičů snaží a děti pracují, hlavně z důvodu, že toho tam není tolik. Tak tam by mi přišlo opakování u většiny dětí zbytečné. Syn chodí do třídy, kde je spousta dětí hodně chytrých a šikovných.
Šlo by to udělat i tak, že učitelka posoudí, kdo může dál a kdo by měl dělat vyrovnávačky... Nebo nechat všechny děti, aby se sešly s učitelkou... Možností je hodně.
Bude to složitá situace a jsem zvědavá, jak z toho vybruslí.

pribylovapetra
21. bře 2020

Tak treba ted vyplave na povrch jake pi... zbytečnosti se uci ve škole a zredukuji látku na to podstatné- češtinu, matematiku, jazyk... on totiz kazdy ucitel si myslí ze ten jeho predmet je nejdůležitější, ale decka se v pohodě obejdou bez znalostí dat narozeni hudebnich skladatelů za poslední 2 stoleti nebo informaci o hlavnich vyvoznich artiklech Uzbekistánu. Ono totiz kdyby ve skole bylo vse tak podstatné a potřebné pro život, tak by rodiče neměli problem detem vysvětlit o co jde...

maminkaha
21. bře 2020

Opakování ročníku je podle mě blbost, protože kdyby tady byl koronavirus příští rok zase, tak to by potom ty děti chodili do jednoho ročníku 3 roky, do školek by brali až 5-ti léte děti a matky by nemohly jít do práce.

martt
21. bře 2020

@katerinacernotova Nevím jak to bude teď. Ale my jsme tenkrát žádali o odklad. A do PPP si nás pozvali až po termínu k zápisu, (čekali jsme na pozvání poměrně dlouho cca až do konce března) takže my jsme pak to potvrzení o odkladu dávali zpětně. Jinak u nas ve škole už proběhlo info, že budou zápis do první třídy delat korespondenční formou. Tak bych si spis zkusila zavolat do skoly, jak to budou mít oni a domluvila bych se rovnou s nimi.

pabka
21. bře 2020

@marcicek84 školní docházka od 7 let zase nevyřeší přetlak do školek, v naši oblasti se už teď dostane dítě do školky nejdřív ve 4 letech... Takže co ty matky, které děti do školky neumístí, rodičák vyčerpaný, ve firmě na ne čekají a teď zůstanou další rok doma? Nevím no... ale je to tak, ideální řešení neexistuje.

marcicek84
21. bře 2020

@pabka to jsem psala, že by museli vyřešit navýšení kapacit školek, ideální řešení opravdu neexistuje...

pabka
21. bře 2020

@marcicek84 a navýšení kapacit školek do září určitě nestihnou... prekérní situace...

Je nesmysl, ze někdo by šel dal a někdo opakoval. To by vznikl mega chaos a počet míst ve třídách je většinou zcela naplněn, tak jak by se tam ty další děti “nacpaly”...

mandala
21. bře 2020

A proč by předškoláci nemohli jít do první třídy?

veruuu_kubesovic
21. bře 2020

A já sem přidám to, co mi říkaly mé ségry, které svým dětem vyřizovaly odklad až po řádném zápisu do školy (stačí prý dodat do 31.8.) prostě než začne škola...stačilo to v roce 2012 i v roce 2016 (jak synovec, tak i neteř šli o rok později ač byl jeden srpnový, druhá květnová)
Já asi jako jedna z mála, vzhledem k tomu, že dcera byla na začátku školkového roku málo průbojná, hrála si většinu času ve školce sama a prostě nespolupracovala s učitelkami jak bylo třeba, mě poslaly s ní do SPC, aby se prvně vyloučil autismus, či aspergerův syndrom...takže prvně u speciální pedagožky, v lednu u psycholožky, obě se shodly, že dcera je v něčem napřed, v něčem absolutně nechápe o čem je řeč...proto odklad vyřízený má = díky učitelkám ve školce, já sama bych to nechala na únor/březen 2020 a stejně tak je spoustu dětí a jejich maminek, co váhají, jestli dítku odklad dát, nebo ne/ popřípadě jim zrušili návštěvu v SPC či PPP (doporučí vydržet, nikdo přesně neví jak to bude?)

klea81
21. bře 2020

@sweetest tak od toho jsou v kontaktu s učiteli, aby na to dohledli, kdo nebude mít vypracované úlohy a nenapíše testy alespoň za 4, tak holt ať propadne, ale proč by měli opakovat všichni? dcera už má za 10 dní 2 jedničky...

angelinie
21. bře 2020

Opakovani rocniku je blbost a kvuli tříměsíční absenci ve skole se urcite delat nebude. Školní osnovy jsou velice "pruzne" a existuje urcite minimum, které deti musí splnit pro postup do další třídy, to opravdu nemůže taková relativně krátká nepřítomnost ve skole ovlivnit.

antilopkax
21. bře 2020

@angelinie pokud dítě za běžné situace chybí 3 měsíce, tak dělá buď přezkoušení, nebo opakuje (např. ze zdravotních důvodů, já dělala komisionálky v deváté třídě kvůli absenci 5 týdnů - měla jsem černý kašel).
Teď nejde o 3 měsíce, ale skoro 4 měsíce z druhého pololetí. U nás to vyšlo tak, že děti v březnu ve škole nebyly skoro vůbec. Takže pokud už by se v tomto školním roce nešlo, tak máme prakticky druhé pololetí bez výuky.
Tady je to na samostudiu a spolupráci rodiny.
A ano, i tato relativně krátká absence to ovlivní. Je to víc jak třetina školního roku, což rozhodně není zanedbatelné.

angelinie
21. bře 2020

@antilopkax Ve smyslu splnění školních osnov je to skutecne zanedbatelne, ten rozptyl, co škola musí/muze naučit je obrovsky. Napr. v 1. tride na konci musí dítě znát a orientovat se v oboru cisel od 1 do 20 pro postup do dalšího ročníku, ale spousta ucitelek uz uci scitani/odcitani, které staci umet na konci 2. tridy (je to jen priklad, presne ta doporucena minima neznám 🙂 )

antilopkax
21. bře 2020

@angelinie a ty máš konkrétní zkušenost, jsi učitelka?

angelinie
21. bře 2020

@antilopkax mám pouze zkušenost z pedagogicko-psychologické poradny, kde jsme řešili přestup syna do vyššího ročníku, díky tomu vím o těch minimech. A předpokládám, že v této situaci (karanténa) by bylo mnohem komplikovanější nechat všechny plošně opakovat ročník, než prostě teď o něco zvolnit 🙂

tervi
21. bře 2020

@antilopkax Jasně, tak to chápu. Ono je tohle těžké. Z vlastní zkušenosti vím, že 3-5% dětí z jedné třídy je takhle nadaných. Ostatním by zopakování fakt prospělo. A nemyslim si, že děti doma tomu učení moc dají (kor na druhém stupni). Takže výsledky nebudou nikterak valné. Samozřejmě, že jsou rodiče, kteří na to dohlédnou, ale jestli jich bude 10% ve třídě, bude to moc.