Školka pro tříleté dítě: Jak řešit dilema?
Zdravím všechny,
Mám velké dilema se školkou. Máme dceru které budou v říjnu 3roky. Vzali jí od září do školky, třída bude složená hlavně z takto malých dětí.
Já čekám začátkem listopadu druhé dítě.
Se školkou jsem byla přesvědčená, že to bude správná věc. Dcera je hodně akční, živá, společenská, má ráda děti. Ale občas i hezký vzteklá a neposlušná. Jde mi ale o to, že všichni kolem mi říkají ať si jí nechám doma. Že bude žárlit. Že bude mít pocit že jsem jí odhodila na druhou kolej. Atd atd. A že když bude doma semnou a miminkem bude spokojená. Jenže... Hrozně mě tyhle řeči mrzí. Nechci aby to takhle bylo. A vím že s druhým dítkem tak trochu na druhou kolej půjde ale nějak se to zvládne.
Jenže otázkou je zda si jí fakt nechat doma. Je potřeba se jí věnovat, vymýšlet nějaký program, skáču kolem ní fakt celý den, furt si chce povídat ❤️ prostě láska. Jenže už teď vidím, že jsem trochu líná, těhotná a občas mám chuť vypnout. A tím se ona samozřejmě nudí. Druhá věc je, že chodíme hodně na hřiště... A kolikrát tam přijdeme a nikde nikdo. A pořád se ptá... Kde jsou děti? Přijdou děti? Můžeme do klubíku? Přijde Anička.... Prostě má ráda společnost.
A tak si říkám!!! Není na tu školku ještě malá? Zvládne to všechno beze mě? Zvládne sourozence?? Atd atd. Jak to bylo u vás 😘
@srnii
tak to bude na 100%
Já jsem do školky dala. Syn se narodil v červnu, dcera také v červnu šla od září do školky. První půlrok chodila jen do oběda, druhý půlrok spala jednou týdně, měla po obědě kroužek. Myslím, že ji školka prospěla, přestože je introvert, s odloučení nebyl problém. Ve školce se pořád něco děje, vyrábí s nimi, zpívají, chodí ven. Co já bych jí mohla nabídnout s miminem, které se pořád kojí, musím zajít do obchodu, poklidit, uvařit... To by moc zajímavý program neměla. Samozřejmě když by ve školce plakala, tesknila po mámě, tak bych třeba nedávala denně, ale zkoušela bych postupně. Ono se to nezdá, ty tři roky než jde dítě do školy uteče jako voda a ve školce získá samostatnost, učí se fungovat bez mámy. Pamatuji si že svého dětství, o rok mladší holčička nechodila do školky, máma byla na mateřské, v předškolním roce strašné scény a pak v první třídě jí maminka vedla a holka se strašně dlouho vztekala, že nechce a byl to pro ni obrovský problém, že najednou musí chodit denně a dokonce i do družiny.
Nemoci byly hodně, jsou hodně i tento rok. Syn to zvládal celkem ok, kojím ho, kromě sedmé nemoci a covidu, to vždy byla rýma s kašlem.
Každé dítě je jiné, nemusíš dávat na každý den, ale alespoň bych to zkusila. Budeš pak ráda, že máš třeba chvilku pro sebe, když miminko spí nebo se můžeš věnovat jen jemu. Vždycky při nějakém problémů to jde posunout, zkrátit docházku.
Teď chodí dcera druhý rok, chodí tam ráda a kromě pátku tam spí. Klidně bych si jí i po obědě brala, ale jak brácha spí už jen jednou, tak mi nevydrží do jedné než se vrátíme že školky a je pak protivný a přetažený. Chodím pro ni hned ve tři. Doma by už nespala a myslím, že i odpočinek jí prospěje a taky si musí zvykat, za rok jdu do práce a to bude muset denně být v družině. Nemocná je každou chvíli, takže jsme spolu hodně.
Zařídila bych se podle toho co chce dítě. Například moje dcera byla ve 3letech extreme společenská a akční a byt doma s miminkem by pro ni byla nuda. Na tvém místě bych v září dceru do školka dala a pak se uvidí dle situace,kdyby chtěla byt s vámi doma, nechala bych ji doma. Taky je možnost, ze muže chodit do školky třeba 3x tydne. Udělej to tak jsk bude vyhovovat vám, ne podle toho co radí okolí.

Spíš přemýšlím o tom, zda vám k miminku nebude tahat ze školky jeden moribundus za druhým 🫣🤔