icon

Velká kazivost zubů u tříletého dítěte

rajecka
30. kvě 2016

Ahoj, mám teprve tříletou holčičku a už od ledna měla dva kazy, které jí zubařka vrtala. Pro mě, která měla dva kazy za celý život je to naprosto nepochopitelné. Zuby čistíme jak nejlépe umíme, sladké samozřejmě jí, ale určitě ne nějak výrazně více než ostatní děti, k pití má šťávu ze sirupu, pije z brčka. Zubařka mě neustále přesvědčuje, že tím problémem je právě sladké pití. Ale ona nepije žádné ty dětské limonády, pije to co pijeme celá rodina, Dobrý sirup, snažím se ho dělat spíš méně sladký, je to opravdu tak škodlivé? Vodu nebo neslazený čaj mi pít nebude, samozřejmě zvykne si, ale bude pít jen tak aby neumřela žízní, rozhodně ne množství, které by měla vypít. Bohužel si myslím, že největší vinu na tom má genetika, já mám sice zuby skvělé, zato manžel je má od malička děsné. Je mu 33 a už nemá tři zuby. Pomůžu něčemu, když jí odstřihnu úplně od cukru? Upřímně si to nedokážu představit, je to normální dítě, nejsme žádná bio rodina. Ale samozřejmě mě to trápí, hlavně do budoucna se bojím, že bude mít se zuby problémy jako její táta.

Strana
z3
lajla
26. srp 2016

@lichtakova no já nevím...jsme asi jiní, já jim zuby stále cistim...takže se dívám,vydrolene přední.zoubky bych nemohla prehlednout...ale píšu za sebe,kazdy to má jinak

lichtakova
26. srp 2016

No to ne, ten zub tam ma urcitou funkci a na urcitou dobu,je zbytecne nechazit vykazit petky a pak slozite resit zarazeni stalych 4 a 5, protoze se 6 mezitim posunula a ted tam neni misto,stejne tak docasne jednicky-dite pak muze spatne mluvit (proto zminka o mezerniku). Takze-nejlepsi zadny kaz 😉 a kdyz uz se objevi,spravit co nejdrive.

lajla
26. srp 2016

A nechat to měsíc😞 smutné...paní nepsala že by zubaře neměla, a i kdyby za ten měsíc by už určitě nejakeho našla no...snad to dítě moc neboli a nepůjde to do.dasni😞

lichtakova
26. srp 2016

@lajla delate spravne,rodice by meli cistit nebo aspon docistovat az do 8 let. Taky nemyslim,ze to pred tim nebylo videt,jedina varianta,kt.me napadla,byla ta kridove bilymi skvrnami (coz je bohuzel ten horsi-rychlejsi kaz), kt. Zlikvidoval sklovinu a zbytek se pak proste ulomil jidlem...

lajla
26. srp 2016

@lichtakova to určitě to máte pravdu ale kolikrát si dítě zoubky přímo vyrazí pádem a to se nedá nic dělat
Takto zkažené zoubky jsou už nebezpečím pro ostatní zoubky...a jestli vůbec půjdou spravit kdo ví...
Nejsem zubař,ale toto bude hoooodne bolet při spravování, takže já bych vytrhla raději než narkózu...ta je pro mě větší zlo, než třeba že nebude úplně super mluvit , což se stejně potom douci
Každopádně přeji hodně štěstí!!!

lichtakova
26. srp 2016

@lajla tohle pujde urcite ven.

lajla
26. srp 2016

@lichtakova mužů mít otázku? Druhé dcerce i když ji je čistíme se dělá na zoubkach plak, musíme se jí.hodne věnovat při čištění má i.specialni kartáček na plak, je to lepší ale stále ne top,ostatni mají.zoubky ukázkové, ona má i ten kaz...je možné že prostě ty špatné zoubky zdědila nebo děláme špatně něco my... ústní vodu používá také...
Sladkého jí stejně jako ostatní, plus my jsme víc na ty zdravější varianty...

lichtakova
26. srp 2016

@lajla u ni holt budete muset cistit vice,proste se ji dela plak hodne...to je mi ji lito,vetsinou bohuzel cistilkove maji sem tam i kaz a ti co na to dlabou,maji zuby zdrave.Ale zase ona bude umet se hygiene venovat. Co pitny rezim,kdyby pila vice vody? S plakem bohuzel nejde delat nic jineho,nez ho mechanicky odstranovat,zadna pasta nebo voda ho nerozpusti...Mate ale pocit,ze ji nektera dela lepe?-jestli ji to nedela lip i na mnostvi i kvalitu sliny...jinak elmex je obvykle dobre snaseny i u alergiku (neobsahuje penidlo lauryl sulfat,na kt.je nejvice alergii). Pokud navstevujete Profimed,mozna jeste maji pripravky Buccotherme,ty byvaly s termalni vodou,meli i pasty pro deti ruzneho veku a i ustni sprej s touto vodou a myslim,ze byl taky bez fluoridu (i kdyz ty jsou "proti" kazum,predevsim amin fluorid,drive pouze v elmexu,ten jedine umel "zastavit kaz,ale firma patent prodala,takze uz je asi i jinde)ntreba by ji take vyhovoval.

lajla
26. srp 2016

@lichtakova moc děkuji,ano kartáčky i pasty máme z profimedu, lépe než buccotherme jim sedí biorepair taky bez fluoridu...
Je fakt že nerada čistou vodu,radeji vždy se šťávou😞
Už mě napadlo ji vzít k dentální hygienistce ať se na ní podívá, a holt budeme s ní muset chodit...bobek zdědila zoubky asi po babičce
Děkuji!

lajla
26. srp 2016

Jinak elmex gel jednou týdně taky máme..

lichtakova
26. srp 2016

@lajla a snasi dobre? Jeste muzete zkusit na lokalni fluoridaci "zubni mysku" (tooth moose od GC),nepali tolik jako elmex a je v tom i nejaky mlecny protein na ochranu.

lichtakova
26. srp 2016

@lajla jinak neni zac,vubec. Na druhou stranu 1 kaz na 4 deti je skvela bilance. Ja mam jen 3 a vidim sama,ze u dvou jsem ohlidala neolizovani lzicek apod a cisteni,ale ten treti bohuzel olizuje po nich,to nekdy nestiham...

lajla
26. srp 2016

Zkusíme, dekuju, to neznám...jj snáší v pohodě, je ok, flegmaticka,takze nedejboze kdyby na nějaké vetsi vrtání mělo dojít, věřím že ona by to i snesla...nejstarší bychom museli připoutat a stejně by nebyl úspěch😉
Snažíme se snažíme je k tomu řádně vést, samozřejmě by bylo mnohem jednodušší a rychlejší je nechat čistit samotné, ale prostě né...to by dopadlo špatně...tu skoro 9 letou už nechám ale kontrolují a i sem tam docistim...no nebudu si nalhávat že i nadále u toho jednoho zůstaneme, protože si věci mezi sebou taky mění,ale to nejde uhlídat,hraji si spolu atd, leč bych byla hodně ráda😂

lajla
26. srp 2016

Máme takovou básničku o broucku neposedovi a ta super zabírá😂 to se i malý těší až se budou zuby čistit😂

leiladelly
28. srp 2016

@lichtakova Ahoj, prosím, na co ses ptala? Byla jsem pryč, nemůžu dohledat původní dotaz. Já tedy u dětí opravuji to, co lze. Nejsem zastánce to nechat "být, jen proto, že jsou to mléčné zuby". Myslím, že jsme se v minulosti o tom spolu bavily, že? Na fotce jsou to podle mne radixy , korunky se rozpadly v důsledku kariézní léze. Indikováno k extrakci, co mohu soudit dle fotky.

lichtakova
28. srp 2016

@leiladelly Ahoj,to byl novy dotaz asi dva prispevky nad tou fotkou-jestli se nektere mamince tady stalo,aby se ditku uplne rozpadly zuby,tvrdi,ze tam kazy nebyly...taky jsem ji napsala,ze to je na ex,pak uz se neozvala.Ale kouka na to uz mesic,je z Melnika,do Motola se ji (zatim) nechce. Jinak ta diskuze pred tim je o vrtani,nevrtani,celkovce a ozonu 😉

leiladelly
28. srp 2016

@lichtakova Tak, podle mne je to zkažené. Samo od sebe se to bez úrazu nerozpadne, pokud tam není nějaká diagnoza postihující strukturu zubu. Jj, nemám čas dočítat, jen jsem Ti chtěla odpovědět 🙂

lichtakova
28. srp 2016

@leiladelly ja vim,diky 🙂

leiladelly
28. srp 2016

@lichtakova Jojo, mně je jasné, že Ty to víš. Jen jsem chtěla odborný názor podpořit 🙂

lichtakova
28. srp 2016

@leiladelly podle toho,jak to napsala,to vypadalo trochu zvlastne-tak jsem chtela,at to vyfoti...-ze to ma jen v HC a zuby se "rozdrolily" k dasnim,o kazu nevi...podle me to bylo kazem,hlavne to chce nejak to resit 🙂. Tebe budu obtezovat s dalsima vecma kolem ordinace urcite,rekonstrukce na spadnuti,provoz.rad predschvaleny...

leiladelly
28. srp 2016

@lichtakova To je super, držím pěsti, ať vše dobře běží!

Strana
z3