icon

Kniha pro puberťáky?

evicka7
12. lis 2009

ahoj, nemáte nějaké tipy na knihu pro čtrnáctiletého chlapce. Zatím jsme uspěli jen s "Co se to tam dole děje", jinak nečte nic, tak bych se chtěla zas trefit do něčeho, co nezůstane bez povšimnutí v knihovničce.

Strana
z2
billy
13. lis 2009

Myslíte jako "normální knihy" - beletrii nebo knihy o sexuální výchově a dospívání? Na to druhé už je ve 14ti docela dost pozdě, nemyslíte? To ho spíš může urazit a ponížit. To říkám z vlastní zkušenosti jako chlap...

smejdik
13. lis 2009

můj brácha čte různý záhady světa a tak.....

tomasek06
13. lis 2009

My děti ze stanice zoo. To je dobrá kniha pro puberťáky 😉 Je to o drogách.

billy
13. lis 2009

Ještě mně napadlo - co celá serie Harry Pottera, to by ho nebavilo? Nebo to už je trapnýýýýýýýýýýýý?? 😀

medvik
13. lis 2009

Dobré je Můj strýček Osvald od Roalda Dahla 😉 Nevím ale, jestli už ve 14 letech.

billy
13. lis 2009

Mládí v hajzlu je dobrej úlet, to teda jo 😀

paola.o1
13. lis 2009

Alebo hocijaku knihu od Dana Brawna, vsetky su perfektne!

musko
13. lis 2009

Dan Brawn síce fakt super, ale pre školáka asi nie..... Ale, neviem..... Čo nejaká encyklopédia - vesmír, zvieratá.... Alebo to Mlídí v hajzlu - to je fakt úlet 😀

billy
13. lis 2009

Jinak spíš obecně - z vlastní zkušenosti vím, že 14ti letého kluka nedonutíte číst, pokud k tomu nemá vztah. Sám jsem začal číst až někdy v 18ti letech a to se ze mně stal přímo maniak a vydrželo mi to do teď. Dodnes všichni přibuzní kroutí hlavou, jak je to možné...

Na základní i střední škole jsem čtenářský deník zásadně opisoval a neměl ke knížkám vůbec vztah.

Spíš bych ho tedy podporoval v něčem, k čemu ten vztah má. Ke knížkám si to musí najít sám...

musko
13. lis 2009

Alebo nejaký komix vydaný v knižnej podobe, to by sa mu mohlo páčiť, nie?

musko
13. lis 2009

Ale inak súhlas s tým, čo napísal billy - ak niekto nerád číta, tak ho nik nedonúti - my s mamou sme boli mole - a sme doteraz, sestra čítala priemerne 1 knihu ročne - začala až po maturite, ale hodne vyberá, ja čítam skoro všetko - keď mám čas 😉

ada32
13. lis 2009

a co je zac to mladi v hajzlu?o com je to?podla linku to vyzera dobre.

ada32
13. lis 2009

ale vela o knihe som sa tam nedocitala.

billy
13. lis 2009

Ado,
mládí v hajzlu je psán ve formě deníku 14ti letého Nicka Twispa. Celé se to samozřejmě točí kolem dospívání, sexu, uvědomování si sexuality a jeho touhy se ve 14ti letech prostě vyspat s jeho láskou, která ho ovšem odmítá...

Je to psáno samozřejmě s nadhledem, ale dost věřně to vystihuje pocity, které prožívá 14ti letý kluk (vím, o čem mluvím).

Ale pozor - matky by to číst neměly! 😀 Je to totiž samozřejmě dost sprosté a plné explicitně vylíčených prvních sexuálních zážitků, masturbace atd...ale 99% puberťáků a hlavně kluků se v tom pozná 😅

ada32
13. lis 2009

super billy.diky. 🙂

tak mam vybrany prvy darcek pod strom 😵

billy
13. lis 2009

Neni zač 🙂 ale doporučuju pouze díly 1-3, zbytek už je hodně nastavovaná kaše, už to ztrácí to původní kouzlo rebelství za každou cenu...

labell
13. lis 2009

Přesně tak, jen první 3 díly 🙂

wobludka
13. lis 2009

Tajný deník Adriana Molea 😉 je to v podstatě to samé jako Mládí v hajzlu 🙂

babula90
13. lis 2009

Tajný denník A.M. je super!!!! 😉

billy
13. lis 2009

Wobludka s tim tedy nesouhlasím 😉 . Tajný deník Adriana Molea je hodně, hodně umírněná verze Mládí v hajzlu a v podstatě je typický představil britského nevulgárního humor. Žádné orgie se tam rozhodně neodehrávájí (oproti Mládí v hajzlu, kde je těch "úchyláren" požehnaně).

A hlavní rozdíl je v hlavních představitelích - Adrian je typický britský puberťácký intelektuál, zatímco Nick je záškolák, sexuální závislák a předevšim budoucí gangster 😀

Ale je to dobrý tip, to ano...jen podle mně pro dnešní mládež už to bude trochu zastaralé...

Pokud bych si ale měl vybrat, tak jednoznačně Mládí v hajzlu. Mám k tomu nostalgické vzpomínky - je to jediná kniha, kterou jsem přečetl na základní škole 😀 😀

billy
13. lis 2009

A osobně si myslím, že Tajný deník Adriana Molea si víc užijí dospělí než puberťáci. Puberťák bude spíš hledat něco,v čem se najde, dospělák si u A.M. vychutná ten jedinečný vypravěčský styl a spíš nostalgicky zavzpomíná na pubertu...

billy
13. lis 2009

Jo a pokud se teda synovi opravdu zatím nejvíc líbila kniha ""Co se to tam dole děje", tak z Mládí v hajzlu bude bez debat naprosto nadšenej...

Kdo to četl tak ví, o čem mluvim 😀 😝

wobludka
13. lis 2009

Ahá 😀 no přiznám se, že já četla jako dítě jen ten Tajný deník A.M. 🙂 což je co říct, protože jinak jsem měla jako dítě ke knihám spíš odpor 😅

titkovamiriam
13. lis 2009

Cesty peklem a sněhem ,Zlatá cesta do Afriky,Legenda jménem Bruce Lee ,
Posilování od A do Z,
Hrdlorezi Kelti
a cela edicia tych knih:hrôzostrašná historia...

toto su knihy co citaju teraz moje starsie deti..

ada32
13. lis 2009

zaskolak,sexualny zavislak a buduci gangster?
no dufam ze moje dieta si z hlaneho hrdinu nevezme priklad 😀 😅 😔
ma teraz take divne idoly.

billy
13. lis 2009

Ado,
skutečně, je to tak 😀 Pro puberťáka je to naprosto bezva čtení, ale jak jsem psal, nedoporučuju rodičům, aby to četli teď, pokud to nečetli sami jako pubošii 🙂

Ono totiž je to skutečně celkem drsné (ve smyslu použitého jazyka) čtení, které leckterý rodič (hlavně starší ročníky - bez urážky) nemusí pochopit a akceptovat.

A hlavně myslím, že je to knížka spíš pro kluky, už z výše zmíněných důvodů. Čímž neříkám, že holky z toho nic mít nebudou,ale u spousty věci si myslim budou řikat, jestli je to vážně možné, že kluci takhle přemýšlí. A ono jo 😀 😅

eli77
13. lis 2009

Tak moj najstarsi cita seriu knih Klub Zahad...jedna kniha-jeden den 😀

malovani
13. lis 2009

Rozhodně "Mládí v hajzlu", ale to už tady padlo...

bibula
13. lis 2009

mne sa pacia vsetky artemis fowl -ovky.-)aj s cderou mame vsetky precitane....aj klub zahad je ok... 🙂

Strana
z2