icon

Recepty na buchty nebo bábovky ze zbytků po odšťavňování. Máte tip?

reeeza
28. čer 2025

Holky jak dále zpracováváte zbylou drť ovoce/zeleniny z odšťavňování?

Bohužel nemáme úplně nejkvalitnější odšťavňovač, zbytků je celkem dost. Jsou I trochu vlhké. Většinou kombinace pomeranč+jablko+mrkev. Ze 4 pomerančů, 4 jablek, 6ti mrkví zbyde tak 500g drtě.

Napadá mě udělat nějaké krekry, sušenky, ale spíše se přikláním k buchtě, bábovce atp.

Nemáte nějaký fajný recept prosím prosím 🙏😊 je mi líto to vyhazovat.

cilkat
29. čer 2025

Nějaké ovocné tyčinky by šly? běžně dělám z kombinace sušeného a mraženého ovoce, nevím, ejstli to bude mít nějakou chuť po odšťavnění, ale kdyžtak dosladit/dokyselit citronkou ... prostě veškerou směs vzít, natřít na jedlý papír ve vrstvě asi půl cm... a pak sušit v troubě na 70 stupňů horkovzduch do doby, než to drží pevný povrch... (obvykle tak 2 hodiny).
Děti je mají rády, ale jak píšu, obvykle používám kombinaci křížal a "rozmraženého mixu z mrazáku".

cilkat
29. čer 2025

Nebo něco tohohle typu: https://www.toprecepty.cz/recept/4927-spaldove-... ... bude to chtít hnout poměry, méně mouky, možná klidně přihodit vajíčko ... a dala bych normální olej, olivový mi přijde chuťově výrazný a nemám ho ráda na sladko.

konidana
24. črc 2025

@reeeza cpu to do bananovyho chlebicku k tem bananum. Cokoli.
Pripadne by to urcite slo vmichat i do perniku na plech (davala jsem do testa marmeladu dzem nebo povidla) , ale nesmi tam nikomu vadit ta vlaknina😅

konidana
24. črc 2025

@reeeza jinak z mrkvo jabko pomerance bych udelala nejaky mrkvabec, mrkvovy dort apod. Proste misto strouhany mrkve v tom bude drtka.