Jak pomoci závislému bratrovi s ADHD zvládnout alkohol?
Nejprve se omlouvám za anonym, řeším někoho jiného, nechci, aby byl příležitostně “vláčen bahnem”.
Adoptovanému bratrovi je 22let. Žije nyní (s přijatou) mamou, chodí do práce, holku si hledá, koníčky nemá, jen online hry. Finanční gramotnost nulová, špatný úsudek i paměť (hlavně krátkodobá), ADHD. Pije doma, zavřený ve svém pokoji - tedy nic společenského. Někdy pivo-dve, někdy 4. Ted začal s tvrdým. Někdy pár dni ani kapku.
Mama vysvětluje horem dolem, víc teda nadává a hrozí. Ale jako s čímkoliv jiným je to u něj marný - nepřijme nic. Odkejva, ať ma pokoj, někdy to asi myslí i vážně, ale nezmění nic.
Svou biorodinu neviděl od 4let - a chová se přesně jako jeho biomatka. Absolutně neumí vyjít s penězi, slovo zodpovědnost je prázdné, úplně, nikdy nebyla schopna žádnou převzít a on je totéž. Lže, tají do poslední chvíle (oba). Hloupost tady tříská dveřmi - nějaké domýšlet důsledky, zamyslet se proč, nedejboze třeba vzdělávat se. Nechápu, jak ji může byt tak podobny! 🤯😨- tenhle odstavec píšu proto, že jeho matka mela problém s alkoholem vždy, leje od 17, včetně těhotenství.
A tak jsme měli o něj&alkac (či jinou závislost) obavy vždy, ale puberta a dospívání se obešlo bez. A ted je dospělý, svéprávný - a problém máme ve vzduchu.
Jak se tomu bránit? Jak ho do toho nenechat spadnout? Jak mu pomoci? Bojím se o něj. Promluvy do duše tu nepomůžou, co ano? Neřešil jste to někdo? Jakékoliv tipy? 🙏🏻
To, že jeho bio matka pila bych nepřisuzovala důvod jeho pití. Kdyby v tom celé své dětský vyrůstal a považoval to za normální tak možná , ale takhle ne. Všichni kdo pijou více než společensky/příležitostně, pijou z nějakého důvodu.
Já osobně jsem víkendové popíjení taky dělala, jelikož mě něco dlouhodobě trápilo a hledala jsem nějaký únik od starostí.
Můj otec byl třeba alkoholik a vyrůstala v tom a fakt jsem nepila kvůli tomu.
Takže spíš zkuste zjistit příčinu pití, nikoliv do něj jen hustit ať toho nechá.
Finanční gramotnost je problém velkého množství lidí. Vychází s penězmi nebo si musí třeba v rodině půjčovat? Má nějaké povinné platby jako třeba příspěvek mamce na nájem, paušál atd?
Musí sám chtít.
@anonym_autor vztahove a komunikacne nemam tuseni, co s tim. Jen me napadlo k tomu ADHD, pokracuje v medikaci z detstvi? Ma ji dobre nastavenou? Pripadne nepridala se uzkost a deprese? Lidi s adhd muzou mit problem jak s aktivaci, tak s utlumem. Nesnazi se necim dopoledne aktivovat (energitaky, hodne kavy...), co pak ma ucinky az do vecera, kdy o to nestoji? Dobre vyladene leky by pak v idealnim pripade mohly zaridit, aby se dokazal rano aktivovat a vecer uvolnit nebo usnout i bez alkoholu.
Třeba se zamiluje a zmeni se..Možná nějaká zajímavá prace.Nějaká motivace.'dej mu možná voucher k nějakému konicku, nebo kdo vi
To, že jeho bio matka pila bych nepřisuzovala důvod jeho pití. Kdyby v tom celé své dětský vyrůstal a považoval to za normální tak možná , ale takhle ne. Všichni kdo pijou více než společensky/příležitostně, pijou z nějakého důvodu.
Já osobně jsem víkendové popíjení taky dělala, jelikož mě něco dlouhodobě trápilo a hledala jsem nějaký únik od starostí.
Můj otec byl třeba alkoholik a vyrůstala v tom a fakt jsem nepila kvůli tomu.
Takže spíš zkuste zjistit příčinu pití, nikoliv do něj jen hustit ať toho nechá.
Finanční gramotnost je problém velkého množství lidí. Vychází s penězmi nebo si musí třeba v rodině půjčovat? Má nějaké povinné platby jako třeba příspěvek mamce na nájem, paušál atd?
@janci_k15 příčinu teda netuším a myslím, že on taky ne. S penězi to má od výplaty k výplatě - vždycky měl, ale teď bere docela dost a před výplatou nemá nic. Část dává k mámě na spořící účet a na domácnost, ze zbytku si zaplati pojištění a telefon a za chvíli nemá nic. Přitom si nic viditelného nekupuje - žádné oblečení nebo tak.
Ale to s tím souvisí jen okrajově, píšu to kvůli celkovému obrázku, který zapadá do té podoby s biomatkou a s tím, že moc nepřemejšlí.
@anonym_autor vztahove a komunikacne nemam tuseni, co s tim. Jen me napadlo k tomu ADHD, pokracuje v medikaci z detstvi? Ma ji dobre nastavenou? Pripadne nepridala se uzkost a deprese? Lidi s adhd muzou mit problem jak s aktivaci, tak s utlumem. Nesnazi se necim dopoledne aktivovat (energitaky, hodne kavy...), co pak ma ucinky az do vecera, kdy o to nestoji? Dobre vyladene leky by pak v idealnim pripade mohly zaridit, aby se dokazal rano aktivovat a vecer uvolnit nebo usnout i bez alkoholu.
@malytlustyhroch to s medikací je zajímavé - přestal léky brát po skončení základky, nebylo to už potřeba. Ale možná by to nějak pomohlo, nevím, za úvahu to stojí. Ale aby se to s tim alkoholem právě zase netlouklo...
Energeťáky už moc ne, jen příležitostně, kafe lomcováky po litrech. Myslíš, že to může souviset? Jak to má s usínáním nevím, vstává hodně brzy do práce, zároveň někdy do noci hraje hry... a u toho pije. O depresi nebo úzkostech nevíme, spíš ne, k většímu stresu nemá důvod (v práci dobrý, doma žije s mámou letaletoucí, jako štve ho, ale je zvyklý..), spíš je to taková lehkomyslnost jako "mě se chce, tak co bych se omezoval".
ADHD uvádím hlavně proto, že nad svými rozhodnutím (typicky) nepřemýšlí, jedná impulzivně. Dospělí ADHD mají k závislostem sklony. A on je fakt učebnicový.
Třeba se zamiluje a zmeni se..Možná nějaká zajímavá prace.Nějaká motivace.'dej mu možná voucher k nějakému konicku, nebo kdo vi
@vendulis to se právě obávám že ne. Práci má jakou si vždycky přál, sportů už zkoušel... Vždycky ti všechno odsouhlasí, občas udělá i nějakou akci (typu přihlásí se na šachy a jde tam jednou, tim to zhasne), zážitky má rád (typu výlet, akce..), ale nic z toho.
Zásadní změnu bude mít teď - kupuje si dům (teda minidům). Máma očekává, že převezme za svůj život zodpovědnost, že ho to nějak nakopne. Já si spíš myslím, že se tam uchlastá a shnije ve špíně.
Tyjo, jak to že se změnil název??!
Tyjo, jak to že se změnil název??!
@anonym_autor to je obsese mistnich adminu davat vsemu "vystiznejsi" nazvy, je to otravne, ale asi neresitelne. Chapu to u diskusi nazvanych "Dotaz" "Pomoc" atp., u normane nazvanych to je obvykle spis naskodu. Ale uz jsou tady na to lidi zvykly.
@malytlustyhroch to s medikací je zajímavé - přestal léky brát po skončení základky, nebylo to už potřeba. Ale možná by to nějak pomohlo, nevím, za úvahu to stojí. Ale aby se to s tim alkoholem právě zase netlouklo...
Energeťáky už moc ne, jen příležitostně, kafe lomcováky po litrech. Myslíš, že to může souviset? Jak to má s usínáním nevím, vstává hodně brzy do práce, zároveň někdy do noci hraje hry... a u toho pije. O depresi nebo úzkostech nevíme, spíš ne, k většímu stresu nemá důvod (v práci dobrý, doma žije s mámou letaletoucí, jako štve ho, ale je zvyklý..), spíš je to taková lehkomyslnost jako "mě se chce, tak co bych se omezoval".
ADHD uvádím hlavně proto, že nad svými rozhodnutím (typicky) nepřemýšlí, jedná impulzivně. Dospělí ADHD mají k závislostem sklony. A on je fakt učebnicový.
@anonym_autor jo, dospely s adhd maji vetsi sklon k zavislostem, nedostatecna kontrola impulzu k tomu urcite prispiva. Ale je i teorie, ze ruzne chemikalie berou jako snahu o seberegulaci a sebe-medikaci.
Bohuzel je to znici, jako kazdeho s adhd i bez, at uz byly jejich puvodni pohnutky jakkoli rozumne.
ADHD pry neni jen o impulzivite a pozornosti, ale prave i problemech s tim se udrzet aktivovany, a pak zas udrzet se "vypnuty." A psychiatricka medikace je na to mnohem bezpecnejsi nez stridat kofein alkohol, kofein alkohol.
Drzim vam jako rodine i brachovy palce. Mrzi me, ze mate ted tak velke starosti.
Musí to být hrozně,půlka aktivního sivota s vozuckarem...Nešlo by pfoste spolu zit a přitom zit oddělené?
@anonym_autor jo, dospely s adhd maji vetsi sklon k zavislostem, nedostatecna kontrola impulzu k tomu urcite prispiva. Ale je i teorie, ze ruzne chemikalie berou jako snahu o seberegulaci a sebe-medikaci.
Bohuzel je to znici, jako kazdeho s adhd i bez, at uz byly jejich puvodni pohnutky jakkoli rozumne.
ADHD pry neni jen o impulzivite a pozornosti, ale prave i problemech s tim se udrzet aktivovany, a pak zas udrzet se "vypnuty." A psychiatricka medikace je na to mnohem bezpecnejsi nez stridat kofein alkohol, kofein alkohol.
Drzim vam jako rodine i brachovy palce. Mrzi me, ze mate ted tak velke starosti.
@malytlustyhroch dekuji! Zkusím medikaci navrhnout, ve 2.tride nás zachránila, tak třeba je zase správný cas. .. Moc dekuji za podporu!
Zatím žádné velké průšvihy nedělá, ale jestli nepřestane, je to jen otázka času. Přijde o řidičák a o práci atd. A to bude v čudu. Taky se hrozím, co to udělá s jeho tělem, orgány, vždyť je tak mladý! Na jednu stranu díky tomu vydrží hodně, na druhou se zhuntuje takhle brzo.. Mam o něj starost, je furt jak malej..! 💔
@malytlustyhroch dekuji! Zkusím medikaci navrhnout, ve 2.tride nás zachránila, tak třeba je zase správný cas. .. Moc dekuji za podporu!
Zatím žádné velké průšvihy nedělá, ale jestli nepřestane, je to jen otázka času. Přijde o řidičák a o práci atd. A to bude v čudu. Taky se hrozím, co to udělá s jeho tělem, orgány, vždyť je tak mladý! Na jednu stranu díky tomu vydrží hodně, na druhou se zhuntuje takhle brzo.. Mam o něj starost, je furt jak malej..! 💔
@anonym_autor k medikaci se vetsinou nesmi alkohol, tak by i to mohlo celkove pomoci, pokud by to aspon trochu dodrzoval. Treba by si mohl dat kazdy den 1 pivo, ale nealkoholicke.
Drzim pesti, at neco pomuze a je lepe
@anonym_autor k medikaci se vetsinou nesmi alkohol, tak by i to mohlo celkove pomoci, pokud by to aspon trochu dodrzoval. Treba by si mohl dat kazdy den 1 pivo, ale nealkoholicke.
Drzim pesti, at neco pomuze a je lepe
@konidana to si trochu myslím, i proto dost pochybuju, že by do toho šel.. a aby to nebylo jen horší. Zatím funguje normálně, jen čuchám problémy budoucí. ale zkusím to navrhnout.

Bohužel pokud nebude sám chtít, neuděláte nic. Řešili jsme nedávno u dospělého staršího rodinného člena