icon

Nevyžádané rady od rodiny. Jak zvládnout výchovné rozdíly?

26. led 2026

Krásný den maminky,
takový rychlý dotaz, jak se vypořádávat s rozdílnými názory na výchovu dětí a nevyžádané zasahování do vaší výchovy ze strany rodiny? Rodina manžela se na důchod vzhlédla ve výchově ve stylu slepá poslušnost, která probíhá u jejich druhého syna. Tam švagr zařve a v pozoru stojí i manželka, vařečka se hodí víc na výchovu dětí, než na vaření. Je mi to líto, ale do jejich života nijak nezasahuju, což se nedá říct o nich. Oni mi dávají rady ohledně výchovy dost často a kolikrát i zasahují do řešení mých situací. Mě to přijde opravdu nevhodné, vyhrožovat cizím dětem během interakce s jejich rodičem. Manžela by nikdy nenapadlo uhodit děti vařečkou, ale taky nevidí žádný problém v jejich zasahování během návštěv, však se nic neděje. 🙂 Děti už kvůli tomu jezdí na hlídání jen k mojí rodině, což manžel respektuje, i když mi řekl, že jeho rodiče by hlídaly rádi a na vnoučata se těší a že si tedy nemám stěžovat, že jsem na vše sama, když pomoc odmítám. Oni ovšem nerespektují mě ani manžela a vychovávají po svém, včetně dávání na zadek. Manželovi to taky vadilo, takže toto rozhodnutí vzal bez větších potíží. Podařilo se někomu z vás vymezit se a získat respekt nebo to končí spíš omezováním kontaktu na minimum? 🙂

1pomnenka
26. led 2026

Rodiče nepředěláš, to je bez šance. 😅

izz76
26. led 2026

Vem příklad ze švagra,rve, vyhrožuje vařečkou,tak by asi bylo potřeba aby někdo serval jeho a pohrozil, že mu rozbije čumák. Rodičům to samé, jestli chtějí vidět vnoučat,pouze když s nima budou slušně zacházet. Oni mají vyžaduji slepou poslušnost, ty vyžaduj slušné chování, Buď nekompromisní jako oni.

cilkat
26. led 2026

Souhlasím s Izz: ukaž jim jejich medicínu a pokud se budou vztekat, připomeň jim, že se jen řídíš jejich radami, ale i vůči nim. A pokud přijde obligátní "ale my jsme dospělí", tak ty jsi taky dospělá.

lenerka1
27. led 2026

Do výchovy jiných mi nic není (můžeme se o ní obecně bavit, ale v podstatě je mi jedno, jestli si z toho ten dotyčný něco vezme nebo ne), ale jim taky nic není do mojí výchovy a pokud je, nastavuju hranici větami "Nám to takhle vyhovuje", "My si to vyřešíme sami, dík, dej nám prostor." apod. V prostředí, kde dětem hrozí, že je někdo fyzicky napadne (a může tomu třeba říkat "výchova"), dítě nikdy nenechám samo. Naštěstí rodinní příslušníci rychle pochopili, že v tomhle se mnou nejsou žerty.

tereza0111
27. led 2026

donesla bych jim novy obcasnky zakonik ... Mlatit deti vareckou uz do tehle doby nejen nepatri, ale je protizakonne

mourovatakocka
27. led 2026

Tak já nejdu pro přesprdel daleko, ale absolutně bych nesnesla, aby mu děti tímhle způsobem rovnal kdokoliv jiný. Absolutně. Podle psychologů je naopak vítané, vidi-li dítě i jiné způsoby výchovy, vidí, že jinde fungují věci jinak, ale myslím, že se tím nemyslí až tak neslučitelné styly 🤷 Prarodičům, co by mi chtěli mlátit děti, bych děti vodila ukázat v rámci návštěvy a konec. Prostě bych se necítila komfortně, stejně jako u jakéhokoliv jiného nerespektování mých výchovných přání.

zuzineckah
27. led 2026

poslala bych obratem do řitě jak švagra, tak tchány, kdyby tohle zkoušeli u nás

vladenkamaminka
28. led 2026

Vždyť jsi se na to stejně ptala v roce 2022… to jste se za ty 4 roky s manželem nevymezili?