Přítel je líný a všechno mu dlouho trvá. Jak to zvládnout?
Dobrý den,
chtěla bych vědět váš názor. Týká se to především domácích prací. Například ho poprosím, ať udělá nádobí. Trvá mu to tři dny, ve dřezu je plno nádobí, že si nenalijite ani vodu do misky. Když už se teda rozhodne, že to nádobí do té myčky poskládá, tak hádejte co. Polovina z toho nádobí má zaschlé zbytky, takže to ta myčka ani neumyje. Když to uklidí, tak mezitím zjišťujete, že to není ani pořádně umyté a můžete si to drhnout v ruce. Aby toho nebylo málo, tak ve dřezu je už asi týden namočená mísa, kterou měl umýt. Furt nic... Tak snad, když dělám nádobí, tak to udělám komplet celý ne ? Nic doma od sebe neudělá sám, všechno mu musím říkat 10x a stejně mu to trvá dny než to udělá. Když to řeknu blbě, jeho pracovní činnost prostě končí prací. Pak je buď na telefonu, nebo čumí na televizi s tím, že je unavenej z práce. Přitom jeho práce není ani nijak náročná a polovinu směny mají čas s kolegou čumět na filmy... Do prace chodíme oba stejně a já k tomu ještě studuji dálkově VŠ. Proč já zvládnu vařit klidně v deset večer po práci a on není pomalu ani schopnej uklidit nádobí z myčky co mu zabere 10 minut ? Ze začátku vztahu takový nebyl, ale jakmile skončila ta fáze zamilovanosti, tak je to strašný. Začíná mě to docela flustrovat. Třeba momentálně mám zkouškové období, takže nedělám nic jiného než chodím do práce , vařím a učím se. Čekala jsem, že když vidí jak se učím, tak v domácnosti něco udělá. Je potřeba umyt zrcadlo, umýt stůl a další věci. Neudělá vůbec nic. Čumí do obrazovky a o víkendu zajde na pivo.
Tak ho vyměň, protože až budete mít děti, přibude práce a starosti zase jen tobě. Rozdělte si, kdo vaří, pere, myčka, úklid, je to jednoduché. Vždy ho můžeš vrátit mamince, když se ti to nepodaří, ne?
Vyhodit celýho chlapa do koše. Tohle fakt nemáš zapotřebí.
Promluvila bych si s ním o tom.
Do toho, že domácnost je společná a domácí práce dělají oba partneři, buď muž dospěje nebo ne. Ty ho ale nezměníš. Ber ho jaký je nebo ne.
@rayasisu už jsme to spolu probírali x krát, zkusím to ještě jednou, ale naposled. Normální člověk se těší dom a já se těším spíš do práce, tam mě aspoň nic a nikdo neflustruje
@luciewrd tak v tom případě se nabízí otázka, vzhledem k tomu, že je to pritel- stojí za to? Pokud nemáte závazky 🤷🤷🤷🤷🤷
@luciewrd Tak já jsem VŠ, máma VŠ, babi VŠ, manžel SŠ líný jak prase, bohužel je to úděl ženy. Každopádně nádobí? je přece jen ženská práce, prostě nádobí dělej ty, ať přítel dělá co umí on....umí něco? Kolik vydělává? Třeba můj zase vydělává trojnásobne a je moc rád s dcerou..
@luciewrd Tak já jsem VŠ, máma VŠ, babi VŠ, manžel SŠ líný jak prase, bohužel je to úděl ženy. Každopádně nádobí? je přece jen ženská práce, prostě nádobí dělej ty, ať přítel dělá co umí on....umí něco? Kolik vydělává? Třeba můj zase vydělává trojnásobne a je moc rád s dcerou..
@anonym_3ff27d Proč by mělo být nádobí ženská práce? On nepoužívá talíře a hrnky? A když by bydlel sám, tak použité nádobí vyhodí do koše, protože není žena, která by mu to umyla? Nikdo po něm nechce zašívat oblečení, to bych snad pochopila, že chlap neumí, i když je to taky diskutabilní. Ale snad proboha nádobí do myčky naskládat může každý, kdo má dvě ruce. Někdy i jednu. 🤦🏻♀️
Tak si pořiďte myčku a paní na úklid, když má manžel hezký plat.
TO ŽE PARTNER VYDĚLÁVÁ TROJNÁSOBNĚ VÍCE NEŽ TY Z TEBE AUTOMATICKY NEDĚLÁ JEHO SLUŽKU🤷♀️
Na mého manžela zafungovalo jediné, přestala jsem mu sloužit, tj. přestala jsem mu vařit, prát, žehlit, sbírat po něm prádlo a nádobí. Když si najednou neměl co obléknout do práce a neměl navařeno, došlo mu, že je něco špatně a začal fungovat. Když na tuto zkušenost časem zapomněl, aplikovala jsem to znovu. Ano, připadala jsem si u toho jako kr-va, ale fakt to bylo jediné, co zafungovalo.
Dnes žehlí výhradně manžel, protože to je domácí práce, která na něj v klidu počká, až bude mít volno. Myčku skládáme všichni (včetně dětí), úklid domácnosti děláme všichni, manžel občas něco uvaří, když už si od toho chci odpočinout (moc vařit neumí, tak ho do toho moc nenutím), o víkendech na něj přehazuji péči o děti, abych si mohla vyšetřit čas pro sebe. Zkrátka ta domácnost a děti jsou i jeho, tudíž se bude podílet...
Jsme v 21.století, to by si pán mohl uvědomit. Nežije na hotelu. Pošli ho do oběhu, s dětma by tě tohle přivedlo akorát k vyhoření.
@luciewrd "Muži opravdu vidí nepořádek jinak než ženy A věda má na to i překvapivé vysvětlení + 4 řešení, jak to změnit:"
https://www.prozeny.cz/clanek/jak-to-vidi-chlap...
https://najmama.aktuality.sk/clanok/jhFYkz4/nep...
https://www.mzone.cz/vnimaji-muzi-neporadek-ste...
Muj muz domacim pracem taky moc neda. Workoholik. Tak az kdyz jsem se malem zhroutila, tak jsme se dohodli, ze budu delat na polovicni uvazek. Win win.
@vendulis Ne, nikdo neříká, že by se měla rozejít se svým přítelem jen proto, že JEDNOU neumyl nádobí (nemají myčku, jak napsala autorka). Říká, že týden co týden, měsíc co měsíc, on ignoruje všechno v domácnosti, jen leží a dívá se na televizi a ona musí dělat veškerou práci, a přitom má zamestnáni a studuje na univerzitě. Takže - ano, byla by šťastnější sama než s „přítelem“, který je v podstatě jen mimino.
@vendulis chtělo by to nejprve před ostatními komentáři přečíst si, co ve skutečnosti psala autorka, páč nemluvila o jednom neumytí nádobí 😉
Můj manžel mi narovinu řekl, že tyhle práce doma dělat nechce. Ne proto, že by to považoval za podřadné, to vůbec ne, ale doma chce mít klid, čas na děti a odfrknout si. Má ale dost fyzicky náročnou práci a prosadila jsem si paní na úklid. Když jsem mu řekla, že potřebuji někdy pomoct, tak prohlásil, že raději pošle peníze paní než aby musel doma uklízet. Takové uspořádání Win - win. Trochu mi přijde, že tvůj partner považuje ženy spíš jako služebné než partnerky. Strategicky čeká až se ty věcí samy uklidí.
@rayasisu už jsme to spolu probírali x krát, zkusím to ještě jednou, ale naposled. Normální člověk se těší dom a já se těším spíš do práce, tam mě aspoň nic a nikdo neflustruje
@luciewrd kdyz jste to probirali uz x krat, tak je asi zcela zbytecne ocekavat, ze dalsi rozhovor neco zmeni. Jestli chces dat vztahu jeste sanci, musis udelat neco mnohem duraznejsi. Akcentujes nadobi, ale jsou i jine domaci prace, opravdu nedela vubec nic? Co delate spolu o vikendech?
Kdo plni pracku a vesi pradlo? Jestli je to vsechno na tobe, prvotni reseni je jednoduche - vyper napr. jen svoje oblecni. Nebo uvar veceri jen pro sebe.
Je to ale uz napul cesta do rozchodu - mas sanci, ze se vzpamatuje, ale mnohem vic pravdepodobne je, ze se pak rychle rozejdete.
Ale - pro me by bylo lepsi byt sama, nez byt na vsechno sama k tomu se starat
@anonym_3ff27d Vydělává o 8000 víc jak já a platíme skoro všechno napůl
S dětmi tohle do budoucna lepší nebude. Já bych teda tři dny nevydržela koukat na neumyté nádobí. Co zkusit,aby vysál,vynesl koš,dál prát prádlo? Já když chlapovi řeknu,ať uklidí kuchyň a nádobí do myčky,stejně tam něco nechá a co víc, po sektorce nechá drobky a fleky a nevidí to!!! Asi nějaká diagnóza 😆
@luciewrd kdyz jste to probirali uz x krat, tak je asi zcela zbytecne ocekavat, ze dalsi rozhovor neco zmeni. Jestli chces dat vztahu jeste sanci, musis udelat neco mnohem duraznejsi. Akcentujes nadobi, ale jsou i jine domaci prace, opravdu nedela vubec nic? Co delate spolu o vikendech?
Kdo plni pracku a vesi pradlo? Jestli je to vsechno na tobe, prvotni reseni je jednoduche - vyper napr. jen svoje oblecni. Nebo uvar veceri jen pro sebe.
Je to ale uz napul cesta do rozchodu - mas sanci, ze se vzpamatuje, ale mnohem vic pravdepodobne je, ze se pak rychle rozejdete.
Ale - pro me by bylo lepsi byt sama, nez byt na vsechno sama k tomu se starat
@tereza0111 Pokud mu to několikrát nezopakuji a nezdůraznim mu, že tu bydlíme oba dva, tak ne. A pak mu to většinou trvá tak ty 2-3 dny než se k tomu dokope. Týká se to i vynášení koše, i toho prádla, nebo vysávání. Pak jsou věci na který by v životě nesáhl, jako například vytřít podlahu, vyčistí záchod, nebo převléct peřiny ... I vařím jenom já. On není linej jenom v těch domácích prací, on je na můj vkus linej a zpomalenej úplně ve všem. O víkendech jsem většinou v práci, jelikož dělám dvanáctky. Když už se nám teda podaří se na celý den sejít, tak jsme doma. Pokud teda nejedem na návštěvu k rodině. Jinak každý druhý měsíc jedem někam na výlet, abych nepsala jenom to negativní.
Pry je 80% chlapu takovych.
@tereza0111 Pokud mu to několikrát nezopakuji a nezdůraznim mu, že tu bydlíme oba dva, tak ne. A pak mu to většinou trvá tak ty 2-3 dny než se k tomu dokope. Týká se to i vynášení koše, i toho prádla, nebo vysávání. Pak jsou věci na který by v životě nesáhl, jako například vytřít podlahu, vyčistí záchod, nebo převléct peřiny ... I vařím jenom já. On není linej jenom v těch domácích prací, on je na můj vkus linej a zpomalenej úplně ve všem. O víkendech jsem většinou v práci, jelikož dělám dvanáctky. Když už se nám teda podaří se na celý den sejít, tak jsme doma. Pokud teda nejedem na návštěvu k rodině. Jinak každý druhý měsíc jedem někam na výlet, abych nepsala jenom to negativní.
@luciewrd neumim si predstavit mit takoveho manzela (pritele). Asi bych si dala otazku - co ti prinasi dobreho? Jestli tam je odpoved tak v poradku, muzes akceptovat, ze je line prasatko, ale jeho kvality jsou ve skvele komunikaci, v tom ze te umi neuveritelne rozesmat a pak dobry
Ale jeslti odpoved co ti prinasi dobreho hledas... uz zadny dalsi rozhovor nedelej. Neni normalni, aby komukoli trvalo 2-3 dny nez vynese kos? To fakt? Vzdyt to nemuze pockat 3 dny. Od partnera (mimo spousty jinych veci) chci i jistotu a pocit bezpeci. A ten je v tom, ze se nemusim bat kdyz jsem na 3 dny at uz pryc nebo treba jen spatne nemocna. Postara se o deti, o dum i o me, kdyz to potrebuji.
Mit doma nekoho jen na to, abych tam nebyla sama by mi nestacilo. Tohle je chlap k nicemu
Pry je 80% chlapu takovych.
@barumrallyebum to se mi teda verit nechce. V okoli nemam takoveho zadneho.
@barumrallyebum to se mi teda verit nechce. V okoli nemam takoveho zadneho.
@tereza0111 ani já tomu nevěřím, v mém okolí se muži normálně zapojují a zapojovali se i v minulém století (táta, dědové). Ne že by tedy zrovna myli záchod, ale v běžném chodu se podíleli (jinak by je máma i babičky hnaly 🙂).
@luciewrd mně z toho zní, že nejste moc kompatibilní. Těžko soudit takhle na dálku, ale nezdá se, že ti ten člověk dává ve vztahu to, co od něj chceš a potřebuješ. Hele rozvaž, co od vztahu na celý život očekáváš.
Fakt život s někým, za koho musíš ve věcech domácnosti přemýšlet celý život, je mentální zátěž jak hovado. Jak moc velká ti často dojde, až když jsi s někým, kdo v tomhle funguje normálně a je na něj spoleh.

@luciewrd no ano, je líný a dost. Asi bych s ním o tom promluvila, kdyz by se nic nezmenilo tak poslala o dum dal. Nac mu delat mamu cely zivot? Ja mam doma 3 deti a manzela. Delame vse tak nejak napul, to manzel hodne pracuje a nekdy je mi blby, aby drhl koupelnu, kdyz vim, ze nase prace jsou diametralne odlisny a ja jsem mnohem odpočatější- ale na to on rekne, ze jsem zas vic s detma.