Problémy s bydlením - máme 4 děti a nemůžeme najít byt.
no taky se vám stalo že byjste měla některá problém se přestěhovat?
totiž máme s manželem 4děti z toho nejstarší 13,druhý 6,3-tí dnes už 4 ročky
a nejmenší Terinka 10 měsícu
no a strašně bychom se rádi už konečně přestěhovali tak aby měli alespon holky pokoj pro sebe a kluci taky a hlavně ale nepruchozi chápete
ale problém je ten že když zmíníme počet dětí tak to pro ostatní hlavně ty majitele problém je
protože požadavky jako max.2děti podmínky jako školou povinné atd jako by nestačilo že jsme slušná rodina vždy řádně platíme vše atd
a jako dáse i pochopit že když jsou děti malé tak ti majitelé mají obavy že by byly poničené věci atd ale tak prostě nepochopím proč teda někdo chce třeba pronajímat dejme tomu barák
třeba 4 plus jedna a udávají max 2dospělí bez dětí atd
setkala jste se některá s tím?jako nže by byl problém se přestěhovat protože máme větší počet dětí,je mi z toho smutno protože jsem opravdu slušní ale většinou jelikož mám děti živější tak někteří sousedi nejsou zrovna moc nadšení
@sudylichozrout no nevím zda by nám ji schválili nebo jako jestli bychom dosáhli
bohuzel jsou to jejich byty, nechteji zvirata ci deti, treba prave proto, aby deti nerusili sousedy a oni nemeli zbytecne problemy v dome ... nejdriv jste meli resit trvale a dostatecne velke bydleni a pak privest deti na svet☹
Leda pořídit vlastní bydlení.Ja chápu,že v dnešní době to není jen tak a ne každý si může dovolit vlastní byt,ale já bych upřímně když mám děti chtěla být ve svém.
@floruska
tak je treba to zkusit o hypo pozadat a uvidis
@sudylichozrout To samozřejmě mužou , pkud maj min 15% vlastního kapitálu , popř maj čím ručit
@floruska jj my teda už byt našly, ale zrovna nedávno mi na mail přišla nabídka bytu a v poznámce bylo: ne studenti, ne rodina a bez zvířat.. Takže asi tak, my se stěhovaly minulej rok, když jsem otěhotněla , majitelky jsem se zeptala, jestli jí bude vadit dítě na bytě, tak mi řekla, že jelikož nás zná tak jí to nevadí, ale bývalým najemníkum by smlouvu určitě neprodloužila, takže asi tak..
Já chápu, že je to pro vás těžký, ale z pohledu pronajímatele by mi ten počet dětí taky vadil. Čtyři děti už jsou fakt smečka, a když si začnou hrát, může se třást barák v základech. A okolní sousedi (třeba důchodci nebo pracující na směny, ale vlastně kdokoliv) u toho fakt nemusí být nadšení...
Sezente pozemek a poridte si mobilehaim (nebo jak se to pise) kamoska ma krasne velke za 2mega 5kk. Nejaka firma z moravy. Krasnej, moderni barak. Zadny zbytecny mistnosti atd. Nepotrebujete stavebni povoleni jako u baraku, ale neco min slozityho.
Známá nemohla najít byt ani sama s malým dítětem, přitom pracuje, ale bez muže je holt riziková. To samý si zřejmě pomyslí i o rodině se čtyřmi dětmi, že tam hrozí finanční problémy, a ne každý pak dokáže dát okamžitou výpověď takhle početné rodině. Ideální nájemník je zřejmě holt homosexuální pár bez zvířat 😕... Nedávno jsem četla článek, že majitelé obecně nechtějí ani děti, jedno jestli jedno nebo čtyři, že i pro rodiče jednoho malého dítěte je problém nájem sehnat. Bytů je málo, poptávka velká, majitelé si můžou vybírat, vyberou si ze svého pohledu nejméně rizikové nájemníky... Je to těžké, ale moc se toho s tím dělat nedá. V dnešní době je holt důležité mít bydlení vyřešené nejlépe vlastním domem/bytem, ač na to dosáhne čím dál tím míň lidí... Nejdřív koupit byt nebo dům a až pak mít děti je logická rada, jenže zase čekat s dětma na zajištění bydlení bude znamenat další pokles porodnosti a další práce pro IVF centra. No jsem zvědavá, jak se tohle bude vyvíjet 😒
Držím palce, ať se něco nakonec přece jen najde.
@makronka222 To úplně tak není pravda, protoze jsme to řešili na jaře. Na mobilheim nedostaneš ani trvalý pobyt (ani číslo popisné) a my teda měli v plánu ukotvit na betonové patky jako pevnou stavbu, to už by pak šlo, ale úřad nemusí vůbec takový dům na pozemku povolit, záleží co je dané v územním plánu. Cena je ok, ale má to také své mouchy, kamarád přímo v té firmě pracuje, prodává ty domky... Nakonec jsme se rozhodli, že budeme chtít cihlový no. Ale fakt to úplně tak jednoduché není, jak to vypadá. Možná měla kamarádka štěstí, že sehnali dobrý pozemek, kde tohle nevadí. Ale ty domečky jsou fakt pěkný, o tom žádná 😊
@martaskaaa kamoska ma svuj pozemek, TP i normalne cislo na baraku. Maji tam popelnice, v zime jim prijezdovku prohrnou silnicari. Jsou na konci ulice, takze kdyby to bylo jak pises, tak asi nic z toho nemaj... zalezi kam to asi pichnes. Pokud do nejaky zahradkarsky kolonie, tak to je jasny, ze TP nedostanes. Tezko rict, ja to nevyrizivala. Mohli mit jiny podminky nez vy, tak to u nich slo. Zalezi v tomhle asi na vice vecech logicky.
Jinak víte, že ze zákona vám pronajímatel nemůže zakázat mít v bytě zvíře (psi, kočky) a počet dětí?
Málokdo to ví, ale já teda tohle chápu. Také bych nechtěla pronajímat třeba byt po rekonstrukci, nové podlahy a do toho aby tam někdo měl psa, který by to drapama poškrábal. A co když třeba pronajme byt rodině, která má jedno, dvě děti a za rok se jim narodí třeba třetí nebo dvojčata? To jim dá výpověď? Bohužel z každého pohledu je to chápající. Rodina je slušná, platící a má smůlu, protože se pronajímatel boji zničení 😬
@makronka222 NN my to měli v plánu na pozemku, kde jsou novostavby, jenze všechny domky byly dvoupatrové se sedlovou střechou a tadyto je bungalov bez střechy, i když my bychom si tam tu sedlovou klidně dali viď, ale prostě asi to ukotvení, že to není na základovku ale na patky taky vadilo. Jak to mají uzemněné oni? Tak koukám že každý úřad říká něco jiného 🙄
@martaskaaa To máš pravdu, ale v praxi se to moc nerespektuje... jako nemůžou je kvůli tomu vyhodit, ale když to ví dopředu, tak prostě byt takovým lidem nepronajmou, případně dají smlouvu na rok, na dva, a pak můžou v případě pořízení psa nebo dítěte smlouvu neprodloužit. Málokdo dnes dostane smlouvu na dobu neurčitou.
@martaskaaa https://dumzacenuauta.cz/mobilni-domy-a-zakony.php
Nad 25m2 a ohlasen mobilni dum jako stavba, je povoleno trvale bydliste. Je to tam srozumitelne napsany a neni to jedinej clanek co jsem nasla. Takze TP proste jde...
@martaskaaa Majitel vám nemuže zákazat prakticky nic, ale dá vám smlouvu beztak naa rok a budete riskovat neprodloužení smlouvy a špatné vztahy kvuli tomu?
@makronka222 tak u nás na úřadě jsou asi kreténi, no to už je jedno teď 😀 diky za info
@vineta @jituli84 Holky, toho psa chápu, že když si ho pak lidi po nastěhování pořídí i za zády majitele, tak je má právo vyhodit (neprodloužit smlouvu). Ale pokud třeba má slušnou rodinu s dětmi, kteří poctivě platí a prostě se stane, že žena otěhotní, tak by mi to přišlo hodně nelidské jim smlouvu neprodloužit. Víte jak to myslím. Když třeba na FB vidím, jak někdo pronajímá byt a v komentářích vidím, jaký typy lidí mají zájem, tak si říkám, že to je docela chudák. Většinou tak 1 z 10 se zdá slušný, jinak to je všechno tmavý, sociální s hodně dětma... Je to v podstatě diskriminace, ale nikdo nechce žít v obavách, kdo mu zmasakrují byt nebo nezaplatí nájemné, no.
Tak ty nejdřív píšeš, že nerozumíš tomu, proč lidem vadí při pronájmu 4 děti a zároveň dodáváš, že děti jsou živější a sousedům to vadí..... Tak asi chápeš, co je za problém. Jednak spoustu lidí si tak početnou rodinu, která nemá vyřešené bydlení okamžitě zařadí do skupiny "socek" - viz výměna manželek. A odpusť, ale tvůj písemný projev ti taky zrovna nelichotí, takže si umím představit, že tě někdo odmítne ještě dřív, než se s Vámi setká..... No a druhá věc, zkrátka 4 děti udělají pořádný randál, to si asi umíme představit všichni. A komu si budou sousedi stěžovat na hluk, samozřejmě majiteli. Tak je logické, že ten chce eliminovat všechna rizika a mít hlavně klid. Bohužel to byla fakt nepředvídatelnost, pořídit si tolik dětí a neřešit bydlení. Chápu, že kdyby měl člověk čekat, až bude mít peníze na hypo, tak nemá děti nikdy, ale zase 4 děti se ti jen tak omylem nepřihodí, tak to možná chtělo trochu naplánovat ☹ Pokud máte opravdu dobrou platební historii a vztahy se sousedama, zkusila bych poprosit současného majitele, zda by vám potvrdil, že jste vše platili řádně, vyjet výpisy z účtu, poprosit sousedy, zda by se nepodepsali pod to, že jste byli dobří nájemníci a pak to poskytnout majiteli bytu, o který máte zájem.
@martaskaaa naše majitelka po byvalých najemnících musela nám davat byt dlouho do kupy, vyšlo ji to asi na 30 000 a o tom smradu tady nemluvě, měla vlastně jedinou podmínku a to jestli by si mohla pro nájem chodit osobně, což mi nevadí, protože přítel ten je na pořádek vcelku pedant, ale zase je takovej, že nic neříká a radši to udělá sám ..
@jituli84 Taky si k nám majitel chodí osobně, ale je v pohodě a smlouva na neurčito. My plánovali barák, ale já neplánovane nečekaně otěhotněla a bylo po všem 😀 Chtěli jsme dítě až do vlastního bydlení, ale jelikož s mojí diagnózou to byl zázrak, že vůbec dítě přišlo, tak se to prostě posune a tady to ještě překlepem, než půjdu do práce a budeme moct stavět. Ségra pronajímá garsonku, dělaly se tam nový podlahy a nějaká nána prostě položila takovou tu přenosnou troubu na zem na plovoucí podlahu a normálně pekla na zemi. Samo je to propaleny, deska v kuchyni poškrábaná, koberec prochcanej od kocoura! A ta krava si prý ani nevšimla, že ji protejka záchod, který tekl jako svině, kdyz tam ségra pak šla, ona že si myslela, že je to normalni. A doplacela 80 tisíc na vodě! Nekecám. Prostě 80 tisíc v hajzlu! Kauci už ji nevrátí, ale stejně ta oprava bude stát víc než ta kauce. 😬
@martaskaaa Ano, každý o svém majetku přemýšlí a primárně chce, aby se mu pronájem vyplatil, je to pochopitelné a těžko s tím něco dělat... proto by taky měly existovat městské bytové fondy, kterými se budou saturovat právě ty skupiny lidí, kteří nejsou tak ideální nájemníci 😕...
@floruska A co poprosit současného nájemce o písemnou referenci? Lidi se bojí, ale pokud budou mít reference a kontakt na původního majitele bytu, kde jste žili, třeba to ty nové bytné přiměje k více shovívavému přístupu.
Já mám kamarádku, ta má dvě děti, takže klasika a ta se stěhuje 3x za rok. Až si říkám, že s její rodinou bude nějaký problém, jestli třeba platí včas, udržuje čistotu. Děti má vychované normálně, tam problém nevidím. Manžela má, na mě působí rodinka důvěryhodně takhle od pohledu. Ze začátku jsem si myslela, že mají smůlu, že se furt stěhují. Že byty, nebo nájemci nejsou nic moc. Vždycky se ale stěhují narychlo a fakt snad už po deváté. Nikdy neřekne proč. Já myslím, že tam bude něco špatně s placením.
@pincola to by mě asi trefilo se tolikrát stěhovat 😀😀

@floruska Tak si vemte hypo a poridte si bydleni vlastni. Nebudete se mudet nikoho doprosovat.