Rodiče. Co na to říkáte?
Ahoj všem,
ani nevím,jak začít,ale pokusím se to napsat srozumitelně, co mě trápí.Začnu nejprve tím pozitivním.Mám skvělého manžela a dvě krásné děti.Postavili jsme si domeček na krásném místě.Mě však trápí moje rodiče.Neměla jsem hezké dětství a to díky otci.Matka je typickým příkladem týrané ženy, která těm hrůzám jen přihlížela a nikdy se nás nezastala.Byla vždy studená jak led.
Problém nastal,když jsem si našla mého nynějšího manžela.Rodiče ho nemají rádi.A bohužel během výstavby jsme meli problémy,protože odhadce podhodnotil dům až o polovinu(dokonce je v našem okrese známý pro své velké podhodnocovaní.No a tak jsem zoufalá požádala rodice o pomoc,abychom to nějakým způsobem dostaveli na bydlení. Nejdřív bylo vše v pohodě. S otcem jsem se domluvila jak to bude a jak budeme postupovat.Pak ale najednou otec prisel a zacal rypat,jak to,ze nam hypo nestacila atd a ze to udela podle sebe a posle nam sem firmu,ktera to udela.Jenze firma se 3mesicr neukazala.A pak kdyz uz konecne prijela,tak to zaclo.Majitel si zacal vymyslet veci,co vse je tu vlastne spatne a zacal spekulovat.O jeho chovani vuci nam ani nemluvim.Vygradovalo to tak,ze si udajne stezoval na meho muze(vadilo mu,ze muz stavbe rozumi a chtel s nim vzdy probrat co a jak bude,protoze je to preci nas dum a my vime jak chceme bydlet.To,ze firma si rekla 750tis za dodelani vnitrku uz ani nemluvim. proste bylo k jsem div nedostala cerez,ze to tak ma byt.No a pak uz to jelo.Rodice si nene hali nic vysvetlit.Manzel firmu vyhodil.Od te doby jsou vztahy na bodu mrazu.A ja nemam chut se s rodici ani vidat.Chovaji se proste uplne mimo.
Pokud te matka cele detstvi nechala otcem tyrat a jenom prihlizela a ted te citove vydira tak bych se na ni vykaslala a prestala se s ni stykat,na takove lidi nic jineho neplati.
@zelenaesmolda Sama se bala naseho taty.Uprimne,jsem z obou proste vzdycky v depresi,kdyz s nima mluvim.Jsem plna zloby na ne na oba.Do ted mam hnusny sny,jak se s nima hadam.Mam chut nas vztah ukoncit uplne,ale je to tezky a na Vanoce neprijedu.
A to,ze se ho bala je omluva proto,aby nechala tyrat svoje deti?!
Pokud z nich mas takovy pocity tak ten kontakt proste utni.
Nemáš povinnost se na vánoce s nikým stýkat. Jsi svobodná bytost, co má svoji hrdost.
@klea81 ano ja vím.Jen je to hrozně těžké, protože to je vlastní krev.Matka mého otce je z něj take nešťastná a je mi velkou oporou. Člověk to spíš potřebuje někde říct a nedusit to v sobě. S manželem o tom samozřejmě občas mluvíme.
@zelenaesmolda Omluva to není. Měla nás vzít někam pryč
Já nemám problém se nestýkat s matkou, naopak tak chranim sebe a svoje zdraví. Od negativních lidí se drž co nejdál. Uvidíš, že se ti uleví a uděláš si hezky život podle sebe.
Ahoj, já jsem na tom byla podobně, taky jsem stála před rozhodnutím jestli se budu stýkat s màmou. Moje rodina my nadělala strašné problémy. Lituji celého svého dětství po boku mojí mámy. Každý den jsem si přála aby si pro mě přišel táta. Na konec jsem rodinu odstřihla. A žiju si s manželem podle svého.
Pokud nejste na rodicich treba nejak zavisli, omezila bych kontakt a na svatky byla v klidu doma. Mas miminko a mela bys byt v pohode. Pokud chteji, mohou prijet se na vnoucata podivat oni, nebo jen tvoje mamka. NENI tvoje povinnost prijet k nim na svatky.
@lucifux ale je to hrozne tezky,ze?Jak se člověku vstipuje,ze rodina je jen jedna a musis udrzovat vztahy,tak ja prave uplne citim,ze to tak neni.
Bylo to těžký, dlouho jsem nevěděla co mám dělat. Hádali jsme se s manželem. Já rodinu hájila, on se snažil mi vysvětlit a ukázat jaká opravdu je. Pak přišla poslední kapka, která rozhodla. Máma si na mé jméno přes internet nabrala takové ty rychlo půjčky. A mě pak zaklepala na dveřích exekuce. Žiju v baráku s manželem u jeho mámy, já tu nic tenkrát neměla. Ostuda jako prase. Manželovi prarodiče tehdy zaplatili asi 30 000,- aby mu neodvezli nábytek a vybavení. Já to pak splácela ještě dlouho.
@lucifux tak tohle u nas nehrozi teda.Spis si připadám zrazena.Kdyz jsem se snazila s rodici mluvit a vysvetlit,co se na stavbe deje,tak me neposlouchali.Mleli svoje,ze firma je super.Ikdyz jsem poslala hodnoceni lidi dle fotek prace z fcb nebo co na to psal nas architekt a taky hodnoceni od firmy,ktera dava normy na praci se sadrokartonem.Nepomohlo nic.Mne to uz prijde,jak kdyby me chteli furt ovladat,ac jsem dospela a rikat,co mam delat.
Je strašně těžký odstrihnout mámu, je prostě jen jedna. My to v rodině taky nemáme lehký, moji mámu zase tyrala její matka a moje máma má z toho "následky". Moje sestra ji odstrihla z mnoha důvodů, já to nedokážu. Je fakt, že moje máma je hodná, jen prostě jiná a dětství s ní taky nebylo lehký (alkohol, atd).. No každopádně jsem chtěla říct, že mě strašně pomáhalo mluvit s psychologem. Sice to byla moje kamarádka, takže jsem nechodila nikam do poradny, ale pomohla podívat se na celou situaci z různých pohledů. Naučila jsem se spoustu věcí si nebrat, nenechat se cítove vydírat a tak musím říct, že nám to funguje.. Držím moc palce. Ještě bych zkusila jina.
řešení, odstrihnout se dá vždycky.
Zato pro Vašeho otce nemám omluvu. Pochopila jsem, že zijou odděleně. Tak odstrihni tátu. Zlo plodí zlo.
@nazka oddelene neziji.Praveze on ji psychicky tyra porad.Porad ji vola,nerespektuje kdyz ona telefonuje.Kdyz spolu obcas mluvime(opravdu malo),tak jak prijde domu,tak hned ho slysim,jak ji komanduje nebo ji vola a ona mi vypne tel,protoze on vola a ona mu musi hned volat zpet.Ja k psychologovi kdysi chodila,ta mi sama rekla,ze se s nimi nemam stykat,protoze je evidentni,ze mi oba rodice nedelaji dobre.Rada bych taky po letech nekam zasla.Je fakt,ze kdyz mi v zivote nebylo dobre,tak z nich v 90%.Na zakladni skole jsem na vysvedceni mela jednou 3 z matiky.Otec mi nadaval,ze jsem uplne blba,dostala jsem pres drzku a ze budu mit zkazeny cely prazdniny a nikam nebudu moct.Asi si dokazete predstavit,co to muze delat s 13letou holkou.V 5ti letech jsem chtela udelat radost mamce a zalila kytky.Jedna vsak byla na TV a me podjela noha.To co nasledovalo po prijezdu rodicu domu ani necjtejte vedet...😥Oprava TV stala 600kc a ja mela omlacenou hlavu o futra a bouli na hlave.S tou mamkou je to tezky,ona nema vubecsvoje nazory,papouskuje otce a mele nesmysle.Ta vubec nevi o svete mi prijde.
A dokážete je odstrihnout? Je potřeba si uvědomit, že ne všechno je chyba otce, ale částečně matky, která nechala vše dojít tak daleko.
Uprimne, manžel kdyby dal dceři hlavou o futra, tak nevidím, neslyším..
Jaka je pro vás tedy nejlepší varianta? Kdyby jste byla od CB, doporučila bych Vam moji kamarádku..
@nazka To je bohuzel daleko,ale moc dekuji.Pokud Vam nekdo soustavně vytvari smutny zivot a vysava energii,tak to jinak nepujde.
Zkus ze svého slovníku vypustit to tvé několikrát zmiňované " je to těžké". Ne, nemusí to být vůbec těžké odstřihnout takovéto rodiče, kteří tě pořád ovládání a manipulují a ubližují celé tvé rodině! Zkus si to představit, jak se jim postavíš a zařídí se podle sebe jako dospělá samostatná bytost.
Já to takhle mám s babičkou, roky jsem ji neviděla. Obrecela jsem to opravdu hodně, pak se s ní v duchu rozloučila a poděkovala za to hezké a utla bez výčitek vztahy.. držím ti palce
To uż je ûděl rodičů. Oni v tobě vidí, tu jejich malou holčičku, které můžou do všeho kecat.
@drakenn Dekuju
@lucifux Jo to me stve hodne,cloveku je 30 a rodice se mnou mluvi jaks blbcem
určitě zajdi k psychologovi nebo třeba i do manželské poradny - řeší tam plno těžkých životních situací a vztah s vlastními rodiči mezi ně patří. Vypovídat se, ujasnit si svoje pocity, naučíš se některým věcem nepřikládat váhu a poslouchat je jedním uchem tak a druhým ven, .. nasměruje tě, a pomáhá to 🙂
@konidana Ja uz i nejakeho hledala,jen to jsou samy,co jim clovek zaplati majlant i za jedno blby sezeni.Nemohla jsem poradne najit normalniho psychologa,co ma smlouvu s pojistovnou.Ani na to nemam nekomu platit takovy rany.Budu jeste hledat v okoli.
Podle mého by jste si měli sednout třeba někam na neutrální půdu, kde vám bude třeba blbý křičet, třeba restaurace, dobrý oběd. Vyříkat si to, stanovit si hranice. Já vím, že to jde fakt blbě. Mě taky máma nerespektovala, a ještě tvrdila jsem tvoje MÁMA, poslouchat tě nebudu. Nemusíte se milovat a skákat si po krku. Jde o děti a aby jste vedle sebe dokázali jako rodina sedět aspoň chvilku, v klidu prohodit pár vět, když nic jiného. Vím o čem mluvím. Občas si sednu a přemýšlím jaký by to bylo, kdyby moji kluci znali babičku. Třeba mě to jednou přejde a přebolí. Někdy mě to fakt trápí. Ale v danou chvíli to bylo to nejlepší co jsem mohla udělat. Moje máma prvního vnuka viděla jen 2× a to když mu byli 2 měsíce. Na svatbě jsem jí nechtěla, ani o ní nevěděla, a o druhém synovi taky neví bude mu 8 měsíců. Trápí mě to, bolí, mrzí, ale to co mi udělala, to je prostě neomluvitelné.
@lucifux Mama nema cas,tu zajima jen jeji prace a jeji konicky.Bydli daleko.A uz jsem to zkousela i predtim,tatovi jsem napsala i dopis a nic.Proste oni maji svoji pravdu a tak to je.Ted jsem treba mame rikala naposled ohledne nabidky prace,kterou jsem dostala a ona mluvila uplne z cesty k tomu.Ja uz ani nechci s nima mluvit,je to nezajima a nemaji cas.Vzdycky byli takovy a ja uz jsem si vnitrne rekla dost,tohle uz nechci snaset.Akorat jsem vzdycky rozcilena z jejich chovani a mam z toho spatnou naladu.Z meho muze udelali uplne blbce a to jim nic neudelal.Pritom je to uasny clovek i se svymi chybami,ktere mame kazdy nejaky.Narozdil od meho otce mi doma pomaha,o deti se stara.Muj otec nas mel akorat jako sluzky.Kdyz jsme se sestrou opustily domov,tak si mama zazivala pekne peklo,nemel si to jak rozlozit,tak si to vsechno vybiji na ni.Neudela si sam ani kafe.Vsechno mu musi nosit pod nos,jak ta sluzka.Ale jako to,co maji mezi sebou je jejich problem a uprimne syn treba kdyz ho driv obcas videl,tak jen rval.Deti to z lidi umi vycitit.Proc mam tedy deti vystavovat stresu.Matka meho otce uz s nima ani nechce byt na Vanoce,protoze ji tam.neni dobre.Je uz sama.Je radsi u me tetykde je veselo a hezky,coz se ji nedivim.
Jsi rozhodnuta. Tak držím palce.
Jestli to cítíš takhle a rozhodla se. Tak pak asi není co řešit. Je mi to hrozně líto, ale když je to takhle pro vás všechny nejlepší, tak do toho!!! Máš mou podporu, přeji hodně štěstí a ať už je jenom líp.
Abych řekla pravdu, moc se v tom neorientuju. Máte velmi špatné vztahy s rodiči už od dětství, nesnáší Vašeho muže ale přesto je požádáte o pomoc s dostavbou domu a teď jste v depresi, že to nefunguje. To se asi dalo čekat, když to mezi Vámi nefunguje celý život, ne? Poradila bych to co ostatní, jste dospělá, máte svoji rodinu, máte právo nastavit si vlastní pravidla a pokud je rodiče nerespektují, tak s nimi omezit kontakt. Pokud ale k nim máte finanční závazky, tak to už je složitější, to se pak těžko dělají rameny, když jim jste "zavázáni"....
na pojištovnu se hledá fakt blbě, já nakonec taky nenašla,.. Ani jsou ale neberou nebo dají termín za půl roku , možná. Zkus fakt i tu rodinnou poradnu nebo něco podobného, tak se neplatí a můžou tě aspoň nasměrovat někam dál... Taky jsem si říkala, že nechci platit, ale nakonec těch cca 700 za hodinu byly nejlépe investovaný peníze v mym životě😉 Ale jestli jsi rohodnutá utnout vztahy, tak ok, hlavně vydrž, prostě s nima nekomunikuj a ono si to sedne 🙂

Omlouvam se za chyby,ale pri tak dlouhem textu se mi to nezobrazi,to co je nakonci a nemohu to upravit.A dale abych pokracovala,tak me to strasne trapi,protoze jsem se uz snad prestala smat a jsem na nervy.Takovy pocit,ze se mi zhroutilo to,v co jsem verila.Ikdyz detstvi bylo tezke,tak jsem rodicum verila a oni me nechteli slyset.Veri radeji cizimu.Jsem sice dospela,ale jakoby to otraslo uvnitr celym mym svetem.Ted me mamka vydirala citove,ze na Vanoce musim s detmi proste prijet,protoze je to pry moje povinnost.Bydli daleko a jet sama s dvema malymi detmi se mi taky nechce.Mam miminko,to mladsi.Pripadam si jak v puberte,kdy cloveku pripada,ze jeho rodice mluvi z cesty.Bohuzel vsak tohle je realita.Synovi uz druhy rok sotva poprali k narozeninam.A jeste k te stavbe,tak prave kdyz manzel vyhodil toho majitele,tak jsme se dozvedeli,jak prave muj otec ze me a z meho udelal blbce,co nicemu nerozumi.Chapete,proc cizimu cloveku Vas vlastni otec neco takoveho vyklada?Je toho tolik,co bych sme mohla napsat,ale bylo by to strasne dlouhe.