Jít za svědka svatbě s předmanželskou smlouvou?
Ahoj, resim takovy svuj vnitrni rozpor. Nasi spolecni - vlastne nejlepsi - kamaradi, do toho v lete prasti a nas si s manzelem vybrali za svedky. Obe rodiny se zname hromadu let, mame stejne stary deti, vime o vsech svych neduhach i krizich, co jsme jako pary prozili.
No a to je prave ten problem. Ja jsem uz za ta leta v manzelstvi k manzelstvim obecne tak strasne skepticka, ze bych ji nejradeji rekla, at se na svatbu rovnou vykasle, ze si tim akorat zkomplikuje zivot 🙄
S mym muzem jsme se brali pred x lety z velke lasky, oba jsme meli hole zadky a vse, co jsme ziskali, bylo nabyto za manzelstvi. Vse je tedy nase spolecne a v pripade rozvodu se musime spravedlive rozdelit.
U nich je to tak, ze on je pomerne majetny muz. Dum, ktery si postavili, je ciste na jeho jmeno. Ona v nem "pouze" vychovava jejich spolecne deti a je tam jakysi najemnik, kdyz to reknu takto syrove. Svatba by tohle vsechno mohla zmenit, ze. Aby mela jakousi jistotu. Jenze on uz ma pripravenou podrobnou predmanzelskou smlouvu, kde vse, vcetne domu, kde bydli v pripade umrti/rozvodu/jine nenadale udalosti dum a veskery dalsi majetek pripadne pouze detetem. A dokonce tam ma snad i osetrene, ze i cast vydelanych penez nebude spadat do SJM... Prijde mi teda uplne zbytecne se brat 😅 Prijde mi to takove dost nespravedlive. Kor, kdyz barak postavili v dobe, kdy uz meli deti a ona byla na materske. Tudiz on, aby mohl nadale vydelavat, tak ona se vzdala sve kariery, aby mohla pecovat o jejich spolecne deti.
No a ve me se vnitrne pere tady to "vycurane" boreni hodnot manzelstvi (ze si ji vlastne bere jen na oko, aby se nereklo, s tou predmanzelskou smlouvou), a protoze dale vim, jaka je manzelstvi (nebo celkove dlouhodobe partnerstvi) drina a ze uz bych se NIKDY znovu nevdala. Ackoliv mam samozrejme sveho muze stale rada, tak dost casto si rikam, ze bez nej by mi mnohdy bylo daleko lip 🙄😅
Proste jak uz jsem stara (40 let) a mam uz v tomhle ohledu neco odzito, tak nedokazu nadsene tleskat tomuto pocinu.
Jeste podotykam, ze nic proti zenichovi nemam, ale holt se na nej divam kritickym pohledem uz jen z podstaty, ze to je jesitny chlap, byt je to nas spolecny a velmi dobry kamarad. Jak byste se k takovemu svedectvi postavily vy?
Tvl, zakladatelko, ze ty jsi ta, co tu zakladala pred par dny diskuzi o tom, ze manzel neuzna svou chybu! 😲
@somalicats pokud pak třeba na domě odejde něco důležitého typu tepelné čerpadlo, kotel, střecha, tak kvůli všemu musí správce majetku žádat o povolení to vyřešit. To samé pokud bych třeba chtěla podpořit děti v nějakém zájmu, sportu nebo nadstandardním vzdělávání, což bych si jako vdova nemohla dovolit ze své výplaty, tak se musím ptát cizích lidí na úřadě, jestli to můžu svému dítěti koupit nebo ne. Uznávám, že někdy je to nejlepší způsob, mám kamarádku, která měla v dětství úraz cizím zaviněním, má trvalé následky a invalidní důchod a její rodiče všechny peníze z pojistky a soudního vyrovnání utratili pro sebe. Bohužel i takový rodiče jsou, ale pokud je člověk aspoň trochu normální, tak jedná tak, aby těm dětem co nejvíce zůstalo.
A já si vůbec nedělám iluze, že se nemanželské páry nerozpadají. Jen mi právě přijde zbytečné, kvůli tomu dělat divadelní představení za několik set tisíc. 🙂
Ty ji zavidis...ona si holt umela vybrat narozdil od tebe.ja teda manželství taky nevidím jako nic hrozného.
Vybrala si tě kamarádka, protože tě má rada jako kamarádku, nebo abys jí kritizovala její rozhodnutí? Prostě to ti dva tak mají, tak bych to neřešila a užila si svatbu.
Si začínám myslet, že je docela chyba se svěřovat kamarádce, když je nějaký problém ve vztahu, protože mi pak připomene, ale on před 10lety dělal tohle. Fakt je lepší některý věci řešit s terapeutem, koučem a ne když do vztahu kafrá půlka vesnice.
Nahlédni do katastru ulice, ve které bydlíš. Zjistíš, že polovina nemovitostí patří pouze chlapům, jejich ženy tam nemají napsáno vůbec nic. Dnes úplně běžné.
@j.a.n.i
🤣🤣🤣
Ahoj, no mat taku zivotom unavenu kamosku,tak si za svedka zoberiem prveho hippstera,co stretnem v bare
@zanett nee, to nejsem ja 😀 Diskuzi jsem zaznamenala. Ze maji furt tichou domacnost, ze? Tak to neni nas pripad. My ji mame naopak hodne hlasitou 😅
@fire85 😄 Ne, to ji teda nezavidim 😄
Spis vlastne me slo o to, ze asi nedokazu nadsene tajtrlikovat, jak je svatba super 🙈 Ze kdyby jednoho dne dospela k nazoru, ze se na nake souziti s nim muze vy****, tak to bude daleko jednodussi.
Ale takhle uvazuji ja. Ze ja uz bych do takoveho zavazku nikdy nesla, ackoliv sveho manzelstvi nelituji a samozrejme to ma spoustu praktickych vyhod.
Do jejich majetkovych pomeru mi nic neni...
Spis se mi dere na jazyk cynismus, ktery potrebuji trochu zkrotit, neb se to samozrejme nehodi 😶
@cherie24 Tak pokud jsi vdaná a partner zemře, tak máš nárok i na vdovský důchod, ne jen děti na sirotčí, takže fakt nežiješ z jediné výplaty a můžeš si dovolit dětem zaplatit i kroužek, tábor a podobné věci (abys mě nechytla za slovo - beru standardní situace, ne kroužky typu vrcholový sport pro děti, kde lítají i desítky tisíc).
Co se správy majetku týče, tak na běžné opravy a údržbu povolení nepotřebuješ, na přestavbu už ano, ale vzhledem k tomu, že to v drtivé většině případů tu nemovitost naopak zhodnotí, tak v tom nebývá žádný zásadní problém.
A co se svatby týče, naštěstí ani ten, kdo se vdávat/ženit chce, nemusí dělat divadelní představení za statisíce. V tom je ta krása volby - jak si to uděláš, takový to máš. Moje druhá svatba nás vyšla na 30 tisíc těsně před covidem, a to v tom jsou i poplatky úřadu za svatbu mimo obřadní síň, moje šaty, prstýnky, raut, hudba a ubytování. Na jídle jsme šetřit nechtěli, takže to bylo i s čokoládovou fontánou pro děcka. Neskutečně si to užily děti a dle reakcí i dospělí (bylo nás celkem 12). Jen to chce si vše pořešit sama a nikde neříkat, že jde o svatbu 😀, pak jedeš za normální ceny.
@trdelnik234 no ja si tez prave myslim, ze nejsem na svedka dobry typ 😅😅😅
@somalicats já nepotřebuji vysvětlovat, za kolik se dá udělat svatba 🙂 Jen jsem psala, že chápu autorky cynismus. Co byly kolem nás svatby za posledních 5 let, tak těch malých svateb proběhlo fakt jen pár a v drtivé většině tam byl rozpočet 200 - 500 tisíc. A několik z nich je už touhle dobou rozvedených nebo o rozvodu velmi často přemýšlejí. Mě se třeba osobně líbí utajená svatba, jen my 2, děti a světci, ale vím, že to hodně těžce ponesou jak mojí rodiče, tak i partnerovi. Když na to ti lidé mají, tak v pořádku, nikomu nepřeju nic zlého a předpokládám, že nikdo z nich se nebral s tím, že se za chvíli zas rozvedou. Jen mě prostě přijde celá tahle aféra kolem svateb a manželství praštěná a zbytečná. A ještě když za to divadelní představení zaplatí tolik peněz. To bych raději ty peníze někam investovala nebo darovala na dobrou věc. 🙂 Ale projevit zájem o svou přítelkyni a zeptat se jí, jestli si vše promyslela i na své straně, obzvlášť když její budoucí manžel má všechno do puntíku sepsané, přeci nesvědčí nic o cynismu nebo odrazování od svatby. Jen tím projeví starost o svou dobrou kamarádku.
Jak nejsi na svědka dobrý typ? Vždyť stačí, když přijdeš, podepíšeš se a hotovo. Víc povinností nemáš.
Kdyby tohle přečetla už by tě za svědka hádám nechtěla..
My to máme s mužem úplně stejně. Taky máme předmanželskou smlouvu. A nespravedlivé mi to nepřijde. Je to jeho dům a jeho peníze. Já s tím neměla nikdy nic společného, vydělal si to sám a postavil za své a taky v tom domě jen žiju a starám se v něm o děti. Proč bych na to ale já měla mít nárok? Nechápu. Máme dohodu pro případ, že spolu nebudeme. Ale nároky na jeho majetek si teda fakt nedělám. A přijde Ti u nich zbytečné se brát - Ty myslíš, že lidé se berou jen kvůli penězům? Hustý teda. 😅🫣 Asi neznáš, jak to chodí tam, kde jsou větší majetky. Ono jít do něčeho s holým zadkem je easy, tam žádný předmanželský věci neřešíš. Ale ne každý má holý zadek až do vstupu do manželství. Super výběr svědka. Ty netlekáš jí, já netlekám zase Tobě.
@teate tak jestli jste se s muzem poznali az pote, co mel uz rozjetou karieru a dum postavil z penez jiz davno vydelanych, pak je to naprosto v poradku 👍🏼
@teate ale ona psala, že začínali oba s holým zadkem. Všechno co mají, vybudoval po jejím boku. Zatímco ona se "jen flákala s malými dětmi na mateřské", on budoval. Nepřišla k hotovému a postavenému, ale starala se o jejich společné děti, dělala mu pro to vhodné podmínky a teď nic nemá. To je hodně velký rozdíl. 😉 Jako jasně, nic jí do tohoto není, ale píše, že jsou si velmi blízké a dlouholeté přítelkyně, tak snad není tak překvapivé, že projevuje trochu zájmu nebo obav. Jen kdyby tady byl dotaz ohledně tohoto z té strany kamarádky, to by se na ni všechny sletěly, jaká je to 🐄 a má od něj hned odejít. Ale když projeví někdo starost o kamarádku, tak to jen ať se kamarádka vdává klidně s holou prdelí. A i kdyby se vdávala do zoufalství, však přítelkyni do toho nic není. Ona má jen držet hubu a pero. 🤦🏼♀️
@pavca1982 neprecte.
A jinak ano, svatba samozrejme mj. slouzi k ochrane spolecnych penez. Vse je pul na pul, co je moje, to je i tvoje. Proto je to obrovsky zavazek z obou stran. Na to, ze se dva lidi maji radi, nepotrebuji papir. Ale statem pozehnany stav manzelstvi ma i samozrejme pravni hodnotu, coz je take duvod, proc se lidi berou.
Je to samozrejme vec tech nasich kamaradu - oni se maji radi, hodi se k sobe, kamaradka je inteligentni a myslim, ze si je tady toho vedoma, ze v zadne extra vyhode svatbou nebude. Ale rekla mu ano, a ma pro to jiste duvod. Jsou rodina, maji deti, budou se jmenovat aspon vsichni stejne.
Jen teda nechapu, proc se necha takto "strouhat", ale jak jiz zde bylo receno, uplne mi neprislusi se do toho montovat...
@j.a.n.i no pohorsi si tim, ze kdyby mu chtela jednoho dne ukazat 🖕🏼 a rict mu, ze se mu muze na vsechno taky vy**** a ze odchazi, tak to bude po svatbe slozitejsi 😄 Ja teda mam vztah nastaveny jako vsechno nebo nic. Bud se budeme brat se vsim vsudy a nebo vubec. Kdyby si nabrnkla ve triceti uspesneho padesatileteho podnikatele, tak tu predmanzelskou smlouvu chapu. Ale oni se znaji prakticky od decek, studovali spolu, ona pracovala jen chvilicku a zahy meli spolu deti. A zatimco on bez "zavazku" mohl poklidne vydelavat a budovat karieru, ona se mu starala o jeho deti. Kdyby byl na rodicaku tak dlouho on, tak by urcite nemohl vydelat tolik a nemohl by koupit nemovitosti a pod. To mi prijde prave uplne zcestne. On neni spatny clovek, to vubec. Je to fajn chlap, ale ty jo, v tomhle je dost mimo 😅
@cherie24 No, jestli má ta její kamarádka stále "holej zadek", tak manželstvím i s tou předmanželskou smlouvou získá - minimálně vdovskej důchod (a tím i určité zabezpečení), pokud by se jemu něco stalo. Plus ten status manželky, přece jen je to o fous vyšší level minimálně společensky, než "přítelkyně".
A k těm svatbám: to, co píšeš, je dané sociální bublinou, ve které žiješ. Pokud se nepletu, našla sis chlapa s majetkem, Tys tam přišla s holým zadkem a s děckem. Pokud máte kolem sebe zbohatlíky, co mají potřebu pořádat svatby za statisíce, tak to holt vidíš takhle. Já mám kolem sebe lidi z různých sociálních vrstev, zažila jsem jako host svatby za statisíce i low cost svatby. A nemůžu říct, že zrovna ti, co se brali za čtvrt mega, skončili rozvodem, rozvádí se to plus mínus stejně. Sama jsem taky jednou rozvedená, jednou rozejitá (v obou případech v tom byly i děti) - a to jsme fakt neměli drahou svatbu, s druhým ex žádnou svatbu. Rozvod i rozchod byly administrativou srovnatelné, rozvod dokonce levnější 😀, protože jsme nemuseli platit notářku, kterou jsme platili s druhým ex kvůli vypořádání baráku.
@somalicats Diky za ten druhy odstavec tveho prispevku, jsem rada, ze konecne nekdo vyvraci ten stupidni mytus, ze velka/nakladna svatba = brzky rozvod versus mala svatba = dlouhe manzelstvi. V me sirsi rodine doslo nedavno k rozvodu - a meli tehdy velmi malou svatbu! Velikost/cena svatby nema absolutne zadny vliv na delku trvani manzelstvi, nechapu, proc si stale spousta lidi mysli, ze tam funguje nejaka umera.
Zato nechat se vykopnout obrazem ruky z baraku, kdy si najde milenku on, to je fajn 👍
@zanett já neříkám, že je tam nějaká úměra. To vůbec nebylo tak myšleno. Spíš že když je dneska rozvodovost už víc jak 50%, tak jsou to dost bídné vyhlídky. Tudíž škoda peněz, když je spíš větší pravděpodobnost, že to nedopadne než dopadne. 😆 To je samozřejmě bráno s nadsázkou. 🙂 Ať si každý dělá, co chce. Někdo to vyhazuje za cigarety, jiný za značkové oblečení a někdo za svatbu.
@somalicats mam to uplne stejne🙂 vsechno mam v zaveti psane jen na deti,byt by to slo k opatrovnickymu soudu apod. Co je moje bude jen moje bez dlasich diskuzi at si kazdy mysli co chce.
@somalicats v mé sociální bublině určitě nejsou jen zbohatlíci. Moje rodina odjakživa skoro dřela nouzi s bídou. 🙂 Ano, někteří to na financích moc nepocítili, ale dokonce teďka jeden můj příbuzný už 2 roky dře jak mezek, jen aby si mohli letos na podzim dovolit velkolepou svatbu. Je pravda, že ty svatby jsou nádherné, novomanželé vypadají až euforicky šťastně. Je to určitě krásný zážitek a sen mnoha lidí. 🙂 A já souhlasím s tím, že k tomu, abych se s někým prohlásila za manželku není potřeba zaplatit 300 tisíc a pózovat na fotky před 100 hosty.
@cherie24 tak u nich za svatba není asi jen o prohlášení, ale i o výjimečném dnu a je hezké, že to každý může pojmout po svém a o lásce dvou lidí to moc neříká.
Já třeba vždycky toužila být jednou za život princezna-korzetové šaty, nechat si udělat vlasy, líčení, nehty. Protože tomu v běžném životě moc nedávám a svatba byla příležitost (jinak byla malá, komorní).
Tyjo, vidět takhle do detailů předmanželské smlouvy, asi by mi to nedalo narovinu se jich obou nezeptat, jestli jim to případá fér a proč to vlastně takhle mají. 🤷♀️ Jinak svatba je asi jedno. S dětmi a majetkem to stejně není o tom, že si sbalí igelitku a odejde. Takže jestli by se jednalo o nějaký případný rozvod...to asi nemá smysl takhle uvažovat. Ale strašně mě zaráží to jeho sobecké uvažování. Kór to dát takhle na papír. 🤔 Ačkoliv to vypadá jak z amerického filmu, bohužel znám nejeden případ, kdy ten chlap ženu po letech fakt úplně zničil, vyměnil zámky, obral ji o všechno...roky soudů. Jako stát se může ledacos i bez smlouvy, ale tohle podle mě soudný člověk dobrovolně nepodepíše.
@prejeta_zaba No a když to nepodepíše a nevezmou se, tak v cem je na tom podle tebe lépe?

@j.a.n.i a jeste jedna vec - v tech dohodach se nejvic pitva ospod. Me se tenkrat taky baba z ospodu snazila uvrtat do toho, ze peci nastavime jinak (hlavne co se alimentu tyce) - stacilo durazne trvat na tom, ze jsme se dohodli a ze to tak chceme.