Křtiny. Jak to je?
Dobrý den, nevíte jak je to s křtinama? Můžou být dvě kmotry? A může proběhnout křest a potom i vitani obcanku? A na každé být třeba jina kmotra, pokud by se na křtinach neschvalily právě ty dve kmotry.
@michaela1990xx jinak teda ty osobně musíš slíbit to, že ve víře nebudeš bránit, jinak nic slibovat nemusíš. Ale jeden z rodičů opravdu musí slíbit, že bude dítě ve víře aktivně vychovávat. Jinak je to fraška.
@jana_zofie to, ze mu nebudu branit ve víře samozřejmě slíbit můžu 🙂 Díky za cenné informace. To jsem přesně chtěla vědět
Kmotr ma pomahat vest dite k vire. Pokud sami v to neverite, nema smysl dite krtit.
My verici jsme, cela nase rodina jsme katolici. Kmotru ma moje dcera i syn stejnou. Pokud by jich bylo vic, nemusi byt opacneho pohlavi. Ja mam ctyri kmotry, vsechny zenskeho pohlavi.
Behem krtu knez poklada otazky, na ktere odpovidate pravdive.
1. Jaké jméno jste se rozhodli svému dítěti dát?
2. Co pro svého (svou) >jméno<… od Boží církve žádáte?
odp.: Křest
3. Chcete, aby byly vaše děti pokřtěny. Tím na sebe berete povinnost, že je
vychováte ve víře v Pána Ježíše, že je budete učit milovat Boha a bližního, jak
nám to Ježíš přikázal. Jste si této povinnosti vědomi?
odp.: Ano
4. A vy, kteří chcete být kmotry, jste připraveni rodičům pomáhat?
Odp.: Ano.
Je ciste na vasem svedomi, jestli pri tom budete lhat, nebo mluvit pravdu. Oba rodice odpovidat nemusi, ale to si rozdelte mezi sebou.
Vitani obcanku je nahrada krtu z dob minuleho rezimu. Kmotr s tim spojeny neni.
@michaela1990xx zkusenost z lonskeho roku, ani kmotra nemusi byt krtena, zalezi na farari ;)
@michaela1990xx u nás obdobná situace. My jsme teda kreteni oba, manželova rodina je hodne pobozna. U nás podstatně míň. Křtiny jsou ožehavé téma už 3 roky. Nemáme děti pokrtene, protože nebudu slibovat něco, co nebudu dělat. Nejdřív jsem myslela taky-pro klid v rodině na to přistoupim. Ale nechce to ani manžel, ani já, takže jsme řekli prostě ne a hotovo. A pokaždé, když někdo téma krtin vytahne, tak hodně rychle konverzaci ukoncujeme.
Děkuji za názory a rady🙂
Zeptej se primo v kostele, pod ktery spadas.... u nas syn krteny a farar nechtel nic... dcerka krtena jinde v jinem meste a manzel a jeho bratr (kmotr obou deti) musel dokladat, ze jsou krteny.

@jana_zofie děkuji za informace 😊