icon

Daňové zvýhodnění na děti. Lze uplatnit na nevlastního syna?

janinkan
4. srp 2022

Krásný den všem. Mám dotaz.
Nevíte někdo, jestli můžu uplatňovat daňové zvýhodnění na nevlastního syna, žijícího s námi ve společné domácnosti? Manžel pracuje v Rakousku, uplatňuje tam. Díky

moudivlacek
4. srp 2022

tomu moc nerozumim, ze by se uplatnovalo na jedno dite 2x?

andelka
4. srp 2022

Ono jde uplatňovat na jedno dítě 2x? Jednou v Rakousku a jednou v ČR? Asi ne ne?

mimi1004
4. srp 2022

Takže se ptáš, jestli můžeš odrbat 2 státy na jedno dítě navíc pro tebe nevlastní? Doufám, že to nelze.

moudivlacek
4. srp 2022

@mimi1004 taky mne to prijde neuveritelne, ale asi jde, tady jde o dite vlastni teda a je to starsiho data a Nemecko

Daňové zvýhodnění na dítě

Syn pracuje v Německu jako zaměstnanec, ke mzdě tam dostává přídavky na 2 děti a má zvýhodněnou sazbu daně ze mzdy. Jeho manželka začala na konci roku podnikat. Může si v daňovém přiznání (za předpokladu vyššího příjmu dle zákona) uplatnit daňové zvýhodnění na dítě? Domnívám se, že toto nelze, jelikož jenom jeden z rodičů si může uplatnit bonusy na dítě.

Při výkonu činnosti v zahraničí rezidentem České republiky záleží na podmínkách daného státu. "Zákon o daních z příjmů nezakazuje postup, kdy jeden rodič (např. matka) ve společně hospodařící domácnosti uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě podle našich zákonů a druhý (otec) na stejné dítě, pokud pracuje v zahraničí, uplatňuje daňové zvýhodnění zde," potvrdila Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství

mimi1004
4. srp 2022

@moudivlacek Díky, tak jsem zase chytřejší. Čekala bych, že v rámci EU to bude 1 dítě = zvýhodnění v 1 státě, ale tak proč nebrat 2x, když je to umožněno, že 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

moudivlacek
4. srp 2022

@mimi1004 to si pani musi zjistit, tohle je starsiho data, jina zeme a vlastni dite, ale i tak je to ulet teda...

janinkan
autor
5. srp 2022

@mimi1004 ono to lze... Proč bych měla odrbávat dva státy...??? Poctivě odvádím daně jako kdokoliv jiný 🤭🤭🤭 a v zahraničí může pracovat každý, i Vy. To pak ještě budete odrbávat Rakousko o slušný přídavky na děti 😄